klepeyi nasıl istediğim pozisyonda tutarım

Katılım
27 Ara 2008
Mesajlar
19
Puanları
1
Yaş
45
arkadaşlar bir bant var ve üzerindeki bunkerden banta mal dökülüyor.sistemin orjinalinde klepe bir ventille açılıp kapanıyor.vebtilden geçen havayıda siemens in bir cihazı kontrol ediyor.cihaza 4-20 ma geldiğinde cihaz klepeyi min-max yapıyor.usta istediği tonajı verince cihaza ona göre ma geliyor cihazda gelen ma e göre klepeyi açıyor.fakat bu cihaz düzen tutmadığı için biz bu klepeyi başka bir yöntemle nasıl istediğimiz pozisyonda çalıştırırız.gerekli projelerinizi bekliyorum.şimdiden teşekkürler...
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Böyle bir soru için çizim yaparak açıklama yapmanız daha anlaşılır olur.

Direk venti 4-20 mA ile mi çalışıyor? 4mA min (kapalı) 20mA max (açık) mı oluyor? Arada pozisyoner, IP konvertör, pinomatik vana VS yok mu? Oransal bir pinomatik ventil mi? (olurmu olur) Yada sizin siemesin bir cihazı dediğiniz IP konvertör mü (böyle olması daha mantıklı)

Klepenin tepki süresi en fazla ne olması gerekiyor. Saykıl'ı; min den max'a yada max'tan min'e geçiş zamanı.

Adım; 2 nokta arasındaki hareket yüzdesi en fazla ne olabilir. Örneğin %de 10 luk adımlar ile açıp kapatması yeterli olurmu.
 
Sorun ne tam olarak anlaşılmıyor ama servo motor kullanmak bi çözüm olabilir.
 
Sn edremit arkadaşa katılıyorum biraz daha detay olması lazım birde klape üzerinde pozisyon okuyan bi sensör yada potansiyometre mevcut mu?
 
bu iş için ventille çalışan klepe kullanmak pek kullanışlı ve sağlıklı bir çözüm gibi gözükmüyor. yani klepeyi istenilen açıda tutmak çok zor olur. bu işler için en uygun çözüm ben ce de servo motor veya step motor olabilir. örneğin brülör kazanlarındaki havayı kontrol eden klepenin servo motoru gibi...
 
anladığım kadarıyla plc siz bu işi haletmek istiyorsunuz o zaman sistemi yapanlar klepeye pıd uygulamışlar eğer klepeye sadece 4-20 ma gönderiyorlarsa(yani klepenin eğer o pozisyona gidip gitmediğine sistem bakmıyorsa bakıyorsa plc programnıdan haletmek lazım eğer bakmıyorsa 4-20 ma converter ler var 0-10 volta çevirmen lazım ve dışardan 0-10 volt verdiğin zaman olur
 
Arkadaş cevabınızı bekliyorum dedi ama online olduğu için gece 3'e kadar yanıt bekledim.

Ben bir çizim yaptım ekliyorum eğer egzersiz yapmak isteyen varsa çizim üzerinden fikir beyan edebilir.

Genelde bu tip sistemler benzerdir. Bir servo motor yada rediktörlü bir asekron motor ile klepenin tahrik mekanizması değiştirilirse sorun çözülür. Başka çözümler de üretilebilir. Geri dönüş pozisyoner yada son noktadan alınır. Burada usta istediği tonajı veriyor kelimesi bir terazinin geri dönüş olduğu imajını veriyor. Belkide bir zamanlama sistemi kullanılmış geri dönüşsüz yapılmış bir sistemdir. Bu durumda klepenin ne kadar açık olduğunuda ne kadar mal geçtiğinin bilinmesi ve buna göre zaman hesabı yapılması gerekir.

Eğer prosesin sürekliliği yok ise klepenin on-off çalışması yerterli gibi görülüyor. Ama proseste mesela malzemeleri karıştırma gibi yada gelen malzemenin bir tarafa aktarılması gibi bir durum varsa klepenin % olarak çalışması gerekecektir.

BU ARADA ÇİZDİĞİM RESMİ (JPG) NASIL EKLEYECEĞİM.
 
Resim ektedir
 

Ekli dosyalar

  • klepe.jpg
    33.8 KB · Görüntüleme: 96
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…