Klima Tesisinde Soğutma Bataryaları ve Nemlendirme Hücresi

Klima santralleri hitap ettiği ortamın iklimlendirilmesini sağlayan ünitelerdir. ( Isıtılması - soğutulması - nemlendirilmesi - havalandırılması veya neminin alınması gibi ) Bu ünitelerin özellikleri marka model ve çalıştığı ortamın istediği özelliklere göre bir çok farklılıkları barındırır.

Bir klima santralinde elektrik harcayan kısımları bir kaç adettir.

Bir klima santralinde en çok enerjiyi emiş ve egzostu yapan fanları çalıştıran elektrik motorları elektriği harcar. Bunun dışında damper motorları çok düşükte olsa elektrikle çalıştığı için enerji harcar. Santralin üzerinde bulunuyorsa nemlendirme ünitesi ikincil en büyük elektriği harcar. Varsa hücre aydınlatması da enerji harcar.

Bu parçalar direkt elektrik harcayan parçalardır. Üzerindeki birimlerde direkt elektrik şebekesinden çektiği enerjiyi kw yada watt cinsinden görebilirsiniz.

Gelelim ısıtma soğutma kapasitelerine. Isıda bir enerji çeşitidir ve birimi kalori watt joule v.b. dir. Bir ortamın ısıtma yada soğutulma kapasitesi hesaplanıldığında bu birimler arasında dönüştürülebilir.

Nasılki biz bir araba 100 km hız yapıyor diyoruz. Amerikada ise arabalarda hız birimi mil olarak gösterilir. 80 mil hız yapıyor gibi. 1 mil 1,609344 km dir.

Klima santrallerinde de kw değeri o santralin ısıtma yada soğutma kapasitesini gösterir. Mesela ;

100 kw soğutma kapasitesine sahip bir santral yaklaşık olarak 86000 kcal/saat soğutma kapasitesine sahiptir. Güç aynı birimi farklıdır. Bu değerin klima santralinin harcadığı enerji ile hiçbir alakası yoktur. Keza aynı şekilde ısıtma fonksiyonu içinde söz konusudur.

Ancak dolaylı yoldan bakarsanız bir klima santralinin ısıtması yada soğutması için ikinci bir ekipman çalışması gerekir. Buda bir chiller yada bir ısıtma kazanıdır. Chillerin soğuttuğu su yada kazanın ısıttığı su ile klima santrali iklimlendirme özelliğini yerine getirir.

Umarım konuya biraz açıklık getirmişimdir.
 
Çok açıklayıcı bir yazı Serkan abi çok teşekkür ederim artık temel çalışmasını anladım. Araya ufak tefek sorular sıkıştırmak isterim.Boş vaktiniz olursa
1) Chillerdeki soğutulan su klimaya geliyor klimanın emdiği havayla bir yerde karışıyor ve üfleniyor mu o kısım nasıl oluyor o su chillere geri dönüyor mu yani çiller ile klimanın ya da ısıtma kazanı ile klimanın işkillendirilmesi nerede nasıl oluyor ?

2) Chiller suyu hangi yöntemle soğutuyor ?Soğutma kulesinin buradaki işi nedir ? Hemen yine LUWA firmasının teklifinden bir kesitle ;( iki tip chiller grubu var aşağıda birisi screw birisi turbo ) 12 derece giriş 6 derece çıkış .
Cooling Tower
Number of Cooling Towers Nos. 1 1
Type - open Type open Type
Capacity / Unit kW 2 x 1350 1 x 2700
Water Consumption m3/h 2 x 2.6 5.2
Make-up Water m3/h 2 x 5.2 10.4

Rated Power (approx.. values)
• Chillers kW 436 398
• Cooling Towers kW 22 18.5
• Chilled Water Pumps kW 30 30
• Cooling Water Pumps kW 30 30
Total Rated Power kW 518 476.5
Effective Power Consumption kW 492 456

Burada tüm bilgileri paylaşıyorum ki diğer arkadaşlarda öğrensin. Mesela yukarıda chiller 436 kw diyor. Bu çok büyük bir güç tam olarak neyin gücü acaba ? Tek bir motor mu ? Farklı bir sistem mi ?
 
1- Örnek bir projede chiller suyu soğutur. soğuk su pompalar vasıtası ile klima santrali veya fan coillere basılır. Santral yada fan coile ulaşan soğuk su burada ısı değiştirici olarak adlandırdığımız soğutucu bataryaya ulaşır. Bu ısı değiştiricisi bir split klimanın iç ünitesine benzer yapıdadır. boru ve dışında yüzey arttırıcı lameller bulunur. Boru içinden soğuk su geçer. Geçen su boru le lamellerin ısısını emer üzerine alır. Bir yandanda bu serpantin üzerinden hava geçmektedir. Hava soğumuş yüzeyden geçerken ısı alışverişi olur ve soğuyarak santrali terk eder. Bu arada havadan ısı alan ısınmış su taktibi 12 - 14 derece tekrar soğutulmak üzere dönüş kollektörü ve pompalar vasıtası ile soğutulmak için chillere geri döner.

Bu döngü kapalı devre döngüsüdür. soğutma devresi bu şekilde hareket eder.

İkincil döngü devresi ise chiller kule devresidir. chiller aslında bir ısı pompasıdır. Isıyı bir yerden alıp diğer yere transfer eder. Chillerin çalışma mantığına çok girmeyeceğim. Chiller klima santrali fan coil devresi hattından aldığı ısıyı kondenserine aktarır bu tarafta ise kule sirkülasyon pompaları vasıtası ile kondenserdeki ısı suya aktarılarak kuleye gönderilir. Kulede yukarıdan dökülen su hava ile karşılaştırılarak adyabatik soğutma sağlanır. Soğuyan su tekrar pompalar vasıtası ile chillere gönderilir.

2- chiller ler genelde pozitif sıkıştırmalı cfc hcfc türü gazlar ihtiva eden soğutuculardır. Temel mantığı termodinamik bir akışkanın basıncını azalttığımızda soğur basıncını arttırdığımızda ise ısınır. Bu ilkeye dayanılarak yapılmış ünitelerdir. Detaylı bilgi için soğutma çevrimlerini incelemenizi öneririm.

Soğutma kulesinin görevi chillerin fan coil yada klima santrallerinden topladığı ısıyı ortamdan uzaklaştırmak için bina dışında konuşlandırılmış ısı değiştiricileridir. Chillerden aldığı ısıyı atmosfere atar.

Screw kompresörlü soğutma grubunu duydum ama turbo soğutma grubunu görmedim duymadım. LUWA size nasıl bir cihaz önermiş bilemiyorum.

sorduğunuz 436 KW güç cihazın şebekenizden çekeceği maksimumdaki elektrik harcamasıdır. Toplam artık sistemde kaç kompresör var ise. Yazdıklarımdan anladığım bu.

436 kw elektrik gücü soğutma gücü ise 1000 - 1250 kw civarında olmalı. Kule soğutma gücünüz ise 1350 kw civarında olmalı. Bana seçim çıktılarını gönderirseniz tam değerleri size işaretleyip verebilirim.
 
Ekte bir şey gönderdim ama böyle bir şey mi istediniz acaba ? Kule soğutma gücü 2700 demiş Soğutma gücü de 2200 demiş sizin verdiğiniz değerin 2 katı.
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.png
    89.7 KB · Görüntüleme: 7
Şu da yukardakinin devamı bu Soğutma ile ilgili teklifi
 

Ekli dosyalar

  • Adssfız.png
    40.9 KB · Görüntüleme: 8
Klima ile ilgili kısmı da gönderebilirim eğer merak ettiğiniz başka hususlar varsa o konuda da paylaşımda bulunabilirim .
 
Son olarak makine yüklerimiz ve area bilgileri ile klima santrali tekliflerinin teknik detaylarını da ekte gönderiyorum Serkan abi. Vaktiniz olursa bahsettiğiniz değerlendirmenizi bana da öğretici olacak şekilde bekliyorum . Saygılarımla bütün yardımlarınız için çok teşekkürler
 

Ekli dosyalar

  • 2z.png
    67.5 KB · Görüntüleme: 8
  • 3sız.png
    82 KB · Görüntüleme: 7
  • 4sız.png
    102.3 KB · Görüntüleme: 5
İlgili firma size 2 türlü teklif vermiş.

birincisi 2 cihaz kullanılacak 1100 kw soğutma kapasiteli toplamda 436 kw elektrik harcayan
ikincisi 1 cihaz kullanılacak 2200 kw soğutma kapasiteli toplamda 398 kw elektrik harcayan.

Soğutma kulesi ise ( bu değerler soğutma kapasitesidir elektrik değil )

2 adet 1350 kw ikili cihaz grubu için 22 kw elektrik harcar.
1 adet 2700 kw tekli cihaz için 18 kw elektrik harcar.

Bu değerler saatlik değerlerdir.
 
Serkan abi SELAMLAR, size önemli bir sorum olacak önemli bir yardımınızı rica edeceğim umarım uzmanlık alanınıza girer bu soru çünkü üstesinden gelemiyorum. Gelen maili aynen paylaşıyorum bu kompresör firmasından gelen 1 m3/ dk havanın enerji maliyeti hesaplaması ile ilgili bilgilendirme maili proje müdürümüz buna göre bir çalışma yapalım dedi :
Merhaba,


“ P basıncında X m3 kompreör havası, Dew point değeri –T c.” İçin direkt bir fromül mevcut değil. Neyazik ki. Kompresörün tipi kademesi vs. bu değeri değiştirecektir.

Ancak sizin hesap yapabilmenize yardımcı olacak basıt bir formül önermek isterim.


Bir kompresör seçtiniz;

Örneğin mevcut fabrikanızda olan tek kademeli yağlı vidalı kompresör, Bu kompresör 7 bar dizayn ,13 m3/dak kapasite veriyor, 84 kw paket gücünde olsun, bu kompresörün spesifik gücü 84/ 13= 6.46 kw/m3/dak olsun,


Şimdi gelelim sizin sorunuza;


P basıncı 1 bar değiştiğinde(+ yada –) %7.25 teorik (%5.5-6 pratikde) spesifik gücün değiştiğini göreceksiniz.


Spesifik güç x kullanacağınız m3/dak değeri o basıçda ve o kapasitede toplam enerji sarfiyatını size verecektir.


Şunu terkrar hatırlatmak isterim spesifik güç kullanılacak kompresörün spesifik gücü olmalıdır. Ve bu kompresörden kompresöre değişken olacaktır.Bu nedenle tek bir değer sağayacak tek bir formül yoktur.""

Abi değerli vaktini ayırdığın için şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılarımla.
 
havayı basacak olan kompresörünüzü seçtinizmi?

Maili yazan arkadaşa katılıyorum. Güç çalışma basıncına gore değişkenlik gösterecektir. Örnek atmosfer basıncından + 10 bara basıncı çıkartmak için harcanılacak bir enerji var. Aynı sistemde yine atmosfer basıncından 35 bara çıkartmak için harcanılacak bir enerji var.

Kompresörü alacağınız yere çalışma bilgilerini verdiğinizde size birim hacim için maliyeti veremiyormu? diyelimki atmosfer basıncından 7 bara çıkartmak istiyorsunuz bu değer için size değer veremedlermi?

Konu pek uzmanlık alanım değil ancak soğutma gruplarında da çeşili kompresörler kullandığımız ( vidalı , pistonlu , santrifüj v.s. ) ve enerji tasarrufuda bizi ilgilendiren bir konu olduğunda biraz aklımda kurguladığım fikirler var.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…