arkadaşlar, yönetmelik ana buata yangın koruma ve her sayaç devresine de Sigorta veya tmş gerektiğini yazmış. Şimdi uygulamada yangın koruma olarak ne kullanılıyor ? Bildiğim kadarı ile ana buatlara k.a.k.ş konulmuyor ama bu yangın koruma dediği farklı bir şey mi onu bilmiyorum? Ayrıca sayaçlara sigorta veya tmş yerine bıçaklı sigorta koyunca bu konulan kofre girişi mi oluyor yoksa sayaç kolonlarına mı konuyor uygulamada ki asıl mesele bıçaklı sigorta yönetmeliğe uygun görünmüyor.Bir de bu sayaç kolonlarına hayat koruma eşikli sigorta isteniyor. Bu konuda net olmak adına bilenler izah ederse sevinirim.
 
aarkadaşlar artık kofrelerin içinde tmş de olacakmış geçen sadece 4 dükkan olan büyük bir binanın projesini çizdim elk pano odası yoktu kofreli sistem yaptım yolladım projeyi projem belediyeden geri döndü ve gerekçe olarakda tmş de olacakmış artık dünya standartlarına uymamızı istediler ilgilenen arkadaşlara duyurulur uygulama alanı gaziantep diger yerlerde ne alam bilmiyorum
 
a. 12- (Değişik ifade: RG 30.11.1995- 22479) Yapı Bağlantı kutusu (Ana Buat veya Kofre):
Yapıların Elektrik tesisini şebekeye bağlayan, sigortaların tesis edilmesini ve aynı zamanda genel elektrik şebekesinde tüketim tesisine elektrik enerjisi verilmesini sağlayan bir düzendir.
Çok basit tarım binaları, barakalar, basit köy evleri hariç yapı bağlantı kutusuna (ana buat veya kofre) yangın koruma, sayaç kolon devrelerine ise hayat koruma eşikli, düzeneği ile birlikte termik manyetik şalter veya otomatik Sigorta (ayrı ayrı veya birlikte) konulmalı ve tüm koruma düzenleri arasında seçicilik sağlanmalıdır. Yapıda tek sayaç varsa, kofre tesis edilemez.
Bu maddeye aykırı olarak yapılan tesise işletme kesinlikle elektrik vermez.
Madde l8- (Değişik fıkra: RG 25.10.1996-22798) Sayaç Ve Sigortaların Büyüklüğü Ve Yerlerinin Belirlenmesi
Sayaç, kofre ve besleme hattı koruma elemanlarının türü, büyüklüğü nereye konulacağı, besleme hattının yapıya nereden gireceği proje onayı sırasında işletmece belirlenerek projeye işlenir. Konut dışı tesislerde (hastane, iş merkezi, okul vb.) bunların yeri işletmenin onayı alınmak kaydıyla değiştirilebilir.

Yönetmelikte yazılanlara ve uygulamalara baktığımızda. Direk üzeri kofre panosunda bıçaklı sigorta,yapı besleme kablosu, yapı ana panosu girişinde kompakt şalter + 300mA Yangın koruma rölesi yani K.A.K.R'si. Sayaç ve Sayaç sigortası - kolon hattı - Daire içi sigorta panosunda 30mA hayat koruma rölesi yani K.A.K.R'si +daire içi ana sigorta ve linye sigortaları şeklinde sıralanır.
 
kofre Sigorta bıçaklı sigortadan olmaz. 100 ampere kadar buşonlu sigortalarında kullanıldığı olmuştur.kofrenin anlamı ana kolon sigortası demektir.
 
kofre Sigorta bıçaklı sigortadan olmaz. 100 ampere kadar buşonlu sigortalarında kullanıldığı olmuştur.kofrenin anlamı ana kolon sigortası demektir.

Kofre sigortası bıçaklı sigorta ile olur.Buşonlu sigorta uygulaması kalkalı çok uzun zaman oldu(sadece çok eski yapılarda görebilirsiniz). Uygulamacı değilsiniz herhalde.
54DVdiPYbWIescbwE1Ekm0ahuBGzzQjCIpARY86__hWUYcsZ8g.png

a. 12- (Değişik ifade: RG 30.11.1995- 22479) Yapı Bağlantı kutusu (Ana Buat veya Kofre):
Yapıların Elektrik tesisini şebekeye bağlayan, sigortaların tesis edilmesini ve aynı zamanda genel elektrik şebekesinden tüketim tesisine elektrik enerjisi verilmesini sağlayan bir düzendir.

 
Son düzenleme:
kofre ve bina bağlantıları ile ilgili olan yönetmeliği paylaşırmısınız. tm bldum,
Elektrik iç tesisat yönetmeliği imiş, tşkler.
 
peki her yapıda kesinlikle olmalı mı yoksa istisna olarak kullanılmadığı özel durumlar var mı
 
TRde AGde büyük güçlerde yapı bağlantı kutusu içinde TMŞ kullanılıyor, ufak güçlerde ise TR de NH bıçaklı Sigorta zorunluluğu var, ama bu tamamen saçmalık istenilen kısadevre korumalı istenilen sürelerde açma yapan otomat ya da TMŞ konulması uygun zaten aslında...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,900
Mesajlar
931,139
Kullanıcılar
452,786
Son üye
mtnozkan35

Yeni konular

Geri
Üst