Kompanzasyon Hakkında

jackal_

Üye
Katılım
7 Şub 2012
Mesajlar
5
Puanları
1
Arkadaşlar öncelikle siteye yeni üye olduğumu belirtmek isterim.Bir kaç gündür kompanzasyon hakkında konuları okuyorum ama çok farklı açıklamalarla karşılaştım.Kafam karıştı iyice.Yardımcı olursanız sevinirim.Temel kavramı oluşturamadım zihnimde.( Bazı arkadaşlar için çok kolay gelebilir sorduklarım. )

1-Şebekeden beslenen asenkron motor aktif gücün yanında manyetik alan oluşturmak için endüktif reaktif güce de ihtiyaç duyuyor ve mıknatıslanma ortadan kalkınca bu endüktif reaktif gücü tekrar şebekeye mi veriyor?

2-Şebekeden çekilip tekrar şebekeye verilen bu endüktif reaktif gücü ortadan kaldırmak veya azaltmak için ( Aktif güç sabit kalarak görünür gücü azaltmak için ) şebekeye kondansatörler kullanılarak KOMPANZASYON yapılıyor.Bu kondansatörler şebekeden kapasitif reaktif güç mü çekiyor?Yoksa şebekeye kapasitif reaktif güç mü veriyor?Nasıl endüktif reaktif güç azalıyor?Bu çalışma mantığını anlamadım.

3-Dinamik faz kaydırıcı olarak bazı hidrolik santrallerde generatör senkron kompanzatör olarak çalıştırılıyor.Şebekeden çok düşük bir miktarda aktif güç çekiyor ( Boşta çalıştığı için kayıplara gidiyor. ) Asenkron motorun aksine manyetik oluşturmak için endüktif reaktife ihtiyaç duymadan şebekeden kapasitif reaktif mi çekiyor?


Şimdiden yardımlarınız için sonsuz teşekkürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
1- Hayır vermiyor. o Endüktif güç motor sargılarının oluşturduğu manyetik alandan dolayı boşa gidiyor.

2-Kompanzasyon yapılmasının sebebi Kondansatörlere enerji depolayıp bir nevi boşa giden Endüktif gücü dengelemek için kapasitif güç veriyor. CosFi'yi 1.00 a ayarlamak için dengeleme yapıyor yani.

3.soruna daha iyi bilgili birisinin cevap vermesini bekleyelim.

Bu arada benim yazdıklarımda eksik yanlış ifade varsa tecrübeli arkadaşlarımızın müdahale etmesini isterim.Bende yanlış bildiğim varsa doğrusunu öğrenmiş olurum.
Saygılarımla
 
kıymetli kardeşim bunu tam anlamıyla bir elektirikçiye anlatmak için,

-önce güç faktörü,yani alternatif akımda faz açısı (cosinüsQ)bilinmeli,
-indüktif yükün alternatif akımdaki vektörel reaksiyonları bilinmeli,
-kapasitif yükün alternatif akımdaki reaksiyonları bilinmeli,
-aktif ve reaktif güç bilinmeli
-kapasitif reaktans ve indüktif reaktans bilinmeli,ki
konu gerçekten ilim çerçevesinden anlatılmalı.bir bilen gelse bizim pratik anlatımlarımızı okusa sen ilimle dalganımı geçiyorsun dese haklıdır.
ancak;detay bilinmeden yüzeysel bir anlatım zordur.biryanı anlaşılsa diger yanı anlaşılamayacak.yinede deginmek gerekiyorsa;

Voltaj ile akım arasında, idealde faz farkı olmaz. İndüktif ya da kapasitif yüklerin oluşturduğu etki neticesinde, akım sinyalinin, voltaj sinyaline göre maximum ±90 derecelik fazı kayar. İndüktif ve kapasitif etki neticesinde oluşan voltaj ve akım sinyali arasındaki faz kaymasını düzelterek, ideale yakın (0 derecede) sabit tutmaya yarayan işleme KOMPANZASYON denir.

Pratikte ise,
Elektrik sisteminde, elektrik motoru, bobin vb, mıknatıslanma etkisi ile elektrik enerjisini yine elektrik enerjisine ya da farklı bir enerjiye çeviren cihazların, bu mıknatıslanma etkisi ile faz akımını geri kaydırmasından (indüktif güç oluşturmasından) dolayı, Şebeke üzerinde yaratmış oldukları indüktif reaktif gücü dengeleme ve fazın akımını olması gereken konuma geri çekme işlemine KOMPANZASYON denir.
Dinamik faz kaydırıcılar (senkron motor) ile,
Statik faz kaydırıcılar (kondansatör) ile,

İki şekilde kompanzasyon yapılır
Dinamik Faz Kaydırıcılar (Senkron Motorlar)
Senkron motorların uyartım akımlarının değiştirilmesi ile motorun kapasitif veya indüktif olarak çalıştırılması sağlanabilmektedir. Ayrıca senkron motorun şebekeden çektiği reaktif gücün miktarı da, uyartım akımı ile ayarlanabilmektedir. Bundan dolayı, senkron motorlar, dinamik güç kompansatörü olarak kullanılmaktadırlar. Senkron motor, güç kompansatörü olarak kullanılırken, üzerinde herhangi bir yük yok ise, kaynaktan çekeceği aktif güç, sadece mekanik kayıpları karşılamak için gereklidir. Senkron motor, eğer kompanzasyon yapılan sitemde başka bir amaçla kullanılmıyorsa ekonomik değildir. Ekonomik olması nedeniyle reaktif güç kompanzasyon sistemlerinde kondansatörler yoğun olarak kullanılmaktadır.

Dinamik faz kaydırıcı olan senkron motorlar, statik faz kaydırıcı olan kondansatörlerin daha ucuz ve kolay bakımlı olmaları nedeni ile tercih edilmezler. Dinamik faz kaydırıcılardan sadece bilginiz olması açısından bahsettik.

Statik Faz Kaydırıcılar (Kondansatörler)
Kondansatörler, statik faz kaydırıcılardır. Kondansatörlerin Bakım masrafının olmaması, ekonomik olmaları nedeni ile günümüzde reaktif güç kompanzasyonunda kullanılmaktadırlar. alıntı...



 
1. Reaktif güç şebekeye geri veriliyor. Reaktif güç - Vikipedi
2. kondansatörler şebekeden reaktif güç çekmiyor. motorun ihtiyacı olan reaktif gücü sağlıyor. böylece şebekeden çekilmemiş oluyor.
3. sekron generatörler asenrondan farklı. detaylı incelemek lazım.
 
Arkadaşım üretim santrallerinde konu gerçektende karışık. Fabrika kompanzasyonu gibi değil. Üretim esnasındaki şebekenin ihtiyacı olan reaktifi karşılıyor diye biliyorum. Benzer bir konuda benimde sorularım var ama yanıt alamadım. kolay gelsin hepimize.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…