Kompanzasyon Kondansatörü neden yanar..?

digitalist

Üye
Katılım
27 Ağu 2006
Mesajlar
290
Puanları
16
Yaş
62
Arkadaşlar; kompanzasyon sistemlerinde kullanılan bilhassa plastik kılıflı kondansatörler neden yanar..?
Son dört ayda üç ayrı kompanzasyon sistemimizde yangın çıktı, sebebi kondansatörlerin tutuşması, en son meydana gelen olayda sistem tamamen yandı. Kondansatörlerin ömürleri yaklaşık kaç saattir, ya da devreye bağlandıktan kaç yıl / ay sonra değiştirilmesi gerekir... ???

**(şebeke gerilimi normal, ortam ısısı normal, sistem normal çalışıyordu)**
 
Sistemde harmonik varsa kondansatörler aşırı akım çekeceklerinden daha fazla ısınır.Kompanzasyon panosunun havalandırması yetersiz ise bununda etkisi vardir ( alıntı )
Kondansatörler üzerindeki etkileri: Bir kondansatörün kapasitif reaktansı, 1/wC, harmonik frekansına bağlı olarak değişir. Diğer bir deyişle, yüksek frekanslı harmoniklerde reaktans küçülür. n'inci harmonik için kapasitif reaktans 1/nwC ve bu frekanstaki akımın tepe değeri , Inm = Vnm x nwC olacaktır. O halde bir kondansatörün uçlarındaki gerilim , V = V1m Sinwt + V2m Sin2wt + ... biçiminde ise, bu kondansatörden geçen akım , I = V1m wC Sin (wt+90) + V2m 2wC Sin (2wt+90) + ... olacaktır. Bu bağıntılardan görüldüğü gibi akım dalgasındaki harmonik yüzdesi, gerilim dalgasındaki yüzde oranından daha büyüktür. Sonuç olarak, yüksek frekanslı harmoniklerin bulunduğu şebekelerde, kondansatörlerden geçen akım artar. Güç kondansatörleri, ilgili standartlar gereği, nominal çalışma akımının 1,3 katında sürekli olarak çalışabilecek şekilde imal edilirler. Eğer sürekli çalışma akımı harmonikler nedeni ile bu sınırın üzerine çıkarsa kondansatörün ömrü kısalacaktır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Reklam yapmak istemiyorum ama siemensin MKV ve MKK kondansatörleri ayni konudaki şikayetime ciddi birer çözüm oldular. çalıştığım iş yeri bir sunta fabrikası her taraf talaş dolu patlayan kondansatör %90 yangın çıkarıyor.
ömür konusunda her üretici birşeyler yazmış 100000 saat 125000 saat gibi en doğrusu bir çizege tutup peryodik olarak yada kompanzasyon değerlerinde sapma olduğunda ölçmek. Bir kondansatörün akımı % 75'e indiğinde değiştirilmesi gerekir. (Bazan %30 u kalmışları bile kullanmak zorunda kalıyoruz tamamen duygusal).
Garip birşey daha yaklaşık 2000 kVAR kondansatörün içinde 25 seneden beri çalışıp hala akımının %80 ininde olan 1-2 grup var.
Patlama konusunun nedeni anlatıldığı gibi aşırı ısı, harmonik, yüksek voltaj, sık devreye girip çıkma, deşarj bobininin olmaması, kontaktör kontaklarının aşınması vs dir. Ama yanarak patlama olayını tam olarak çözebilmiş değilim yalnız bu güne kadar 2 konu var görebildiğim 1 kondansatörün imalatı ile ilgili biliyorsunuz içindeki yalıtkan madde cok ince eğer bahsettiğiniz yerlerde hep ayni marka ve parti kondansatör kullanmışsanız bunu göz önüne alın.
2 konu önemli ve direk olarak bizi ilgilendiriyor ya kondansatörün bağlantı civataları aşırı sıkılarak bağlantı vidası yerinden oynatılıyor. (içinden gevşiyor) yada gevşek bırakılıyor. Biliyorsunuz gevşeklik bara, Sigorta, kontaktör nerede olursa olsun yangın tehlikesi demektir. Bir örnek vereyim kablo pabucunu bağlayıp altına üstüne pul koyarak kondansatörü vidasını sıkıyoruz yaylı rondeleyi koymuyoruz problemsiz çalışıyor yaz geçiyor kış geliyor hava soğuyor metaller genleşip büzüştüğü için gevşeme başlıyor belki bu kış olmaz ama mutlaka yanar.

Bir şey daha ekliyeyim Allahın cezası plastik kılıflar da zaten tutuşmak için bahane arayıp duruyorlar.


Düzenleme: SaSKiN
 
Arkadaşlar; verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu bilgiler doğrultusunda ya 3.dereceden harmonik ya da bağlantı civatalarının aşırı sıkılmasından dolayı bu olayların olduğu kanısına vardım. Şimdi tüm sistemi parça parça (yaklaşık toplam 20.000 kVAr) silindirik Siemens kondansatörlere çeviriyoruz. İnşallah bunlarda bu problemler başımıza gelmez. :)
 
Ben reklam yapmak istememiştim bahsettiğiniz malzeme en azından 200 milyarlık Siemens demektir ;)
Merakımı bağışlayın ama burası (buraları) ne iş ile iştiğal ediyor. ???
 
Kompanzasyon Sisteminde Havalandırmada çok önemli, 20.000 kVAr Kondansatör Kullanıyorsanız Pano Odasına Bir Klima Konulması şart Bence
 
Arkadaşlar abartı yok, yaklaşık 20.000 kVAr'ı bir seferde değiştirecek değiliz, zamanla... tesiste 20 trafo merkezi var (O.G-A.G). 20bin kVAr tek bir kompanzasyon sistemi değil. (1000 + 800 +2000 kVAr..... gibi sistemlerin toplamı) Kaldı ki bir kere reaktiften cezaya girdiğimiz zaman bu ceza 60-70bin YTL'den az olmaz. Sadece 20bin kVAr'lık kondansatör fiyatı da 200 milyar TL olmaz.
 
Estafurullah abartı yada yalan söylediğinizi kastetememiştim. Çok büyük bir değer olunca (Benim işyerimin 10 katı) merak ettim. 200 milyar meselesine gelirsek Siemens takacağız yazmışsınız MKV-MKK kondansatörler biraz pahallıdır hele 425 voltun üzerine çıkarsanız bu rakamlarla karşılaşmanız gerekir.
 
Kondansatör seçiminde benim de tercihim ABB'dir.Saç gövde içinde kağıt kondansatörleri uzun yıllardır kullanıyoruz.Bir arkadaşım kondansatör hasarlanmaları ve yanmaları ile ilgili olarak ''Harmonik'' gerilimlerden bahsetmişti.Kesinlikle haklıdır.Tesisinizde ''Harmonik'' filtre yoksa mutlaka kondansatörlerin önüne ''Self'' bağlamalısınız,aksi halde kondansatör arızalarınız bitmez.Ayrıca kondansatörler üzerinde ''Deşarj'' dirençlerininde olması gerekir.Aksi halde devre dışı kalan kondansatörler deşarj olmazsa kendi kendine zarar verir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,903
Mesajlar
931,173
Kullanıcılar
452,789
Son üye
yigitt.m

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst