Kompanzasyon Kondasatörlerinin Bağlantı Şekilleri

ibrahim_g

Üye
Katılım
24 Eki 2010
Mesajlar
340
Puanları
31
Merhaba arkadaşlar bir işletmenin kompanzasyon panosunu incelediğimde 1. ve 2. kademe kompanzasyon kondansatörlerinin üçgen bağlı diğer kademelerin ise yıldız bağlı olduğunu gördüm. 1. kademede 3 adet 25 kvar 2. kademede 3 adet 50 kvar kondansatörler var. Bunun nedenin sorduğumda teknisyen biz 50 kvar'a kadar üçgen bağlıyoruz diğerlerini yıldız bağlıyoruz dedi ancak nedenini bilmiyor. Bu konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlardan paylaşımda bulunmalarını istirham ederim. Saygılar.
 
Merhabalar,
Kompanzasyon sistemlerinde kondansatörler yıldız olarakta üçgen olarakta bağlanabilir. Arada şöyle bir fark vardır. Yıldız ve üçgen bağlı iki kondansatör grubundan aynı gücü sağlayabilmek için yıldız bağlama yapıldığı durumdaki kondansatör kapasitesi üçgen bağlama yapılan durumdaki kondansatör kapasitesinden 3 kat büyüktür. Yani Cy=3Cü dir (Cy: yıldız bağlı durumdaki kondansatör kapasitesi,Cü:üçgen bağlı durumdaki kondansatör kapasitesi). Ek olarak üçgen bağlı durumda kondansatör uçlarına hat gerilimi, yıldız bağlı durumda kondansatör uçlarına faz nötr gerilimi uygulanır. Bildiğiniz gibi Uh= √3 Uf dır. Bu gerilim farkı Ag tesislerinde izolasyon sorunu oluşturmamaktadır. Sonuç olarak ekonomik bakımdan üçgen bağlama yıldız bağlamaya göre daha uygundur.
 
Merhaba arkadaşlar yeni bir konu açmak yerine merak ettiğim bir konuyu sizlere bu başlık altında sormak istiyorum. Ekli resimde göreceğiniz üzere mono faz kondansatörler üçgen olarak bağlanmış ve kondansatörlerin bir ucu reaktörün girişine bağlıdır.
Soru-1 Bu bağlantı yapıldığında reaktör kondansatörü korur mu?
Soru-2 Bu bağlantı şekli yapılarak kullanılan kontaktör de düşük güçlü seçilmiş. Kademe 75 kVAr ancak kontaktör 85 A'lik. Böyle bir seçim yapmak uygun mudur? Kontaktörün çıkışını pens ampermetre ile ölçtüğümde 65 A akım ölçüyorum. Ölçüm yerini sigortanın önünden yaparsak 110 A akım ölçülüyor.
 
Hiç rastlanmayan ! bir uygulama.Kondansa-
tör dönüşlerinin,reaktör çıkışına bağlanması
gerekirdi diye düşünüyorum.Onun dışında te-
orik olarak sıkıntı yok !
 
Hiç rastlanmayan ! bir uygulama.Kondansa-
tör dönüşlerinin,reaktör çıkışına bağlanması
gerekirdi diye düşünüyorum.Onun dışında te-
orik olarak sıkıntı yok !

Cevabınız için teşekkür ederim Sami bey. Projede de resimdeki gibi çizim yapmışlar ve uygulamada da öyle bağlı. Ben de sizinle aynı kanaatteyim. Kondansatörler reaktörün çıkışına bağlanmalıydı. Acaba bu reaktörler kondansatörleri koruyor mu merak ediyorum.
 
Reaktör (gücünü ! ) ve kondansatör akımını
düşürmek için yapmış olsalar gerektir.Koru-
yor tabiri yerine, beklenen hizmeti yerine ge-
tiriyormu tabirini kullanırsak,hesaplamanın
doğru yapılmış olduğunu varsayarsak evet
diyebiliriz.İşletmede sorununuz yoksa,mese-
le yok ! demektir.
 
Beklenen hizmeti yerine getirmiyor sanırım. Kondansatörler 2 yılda sığalarını büyük oranda kaybettiler ve kontaktörlerin kontaklarında da fazlasıyla kirlenme ve ark meydana geldi.
 
İlk defa böyle bir uygulama gördüm.Buluşcu-
yu ! tebrik etmek lazım.Birde,5. harmo-
nik için yapılmış uygulama ise ! Allah yar-
dımcınız olsun.
 
Son düzenleme:

Bahsettiğiniz resimdeki şey muhtemelen harmonik filitre reaktör şekil olarak da birbirlerine çok benzerler. Muhtemelen filitreyi şönk reaktör ile karıştırdınız.
 
Bahsettiğiniz resimdeki şey muhtemelen harmonik filitre reaktör şekil olarak da birbirlerine çok benzerler. Muhtemelen filitreyi şönk reaktör ile karıştırdınız.
Harmonik filtre reaktörü olduğunu biliyorum o noktada bir problem yok. Benim sorum bu reaktör kondansatörü harmoniklerden koruyor mu. Şekle bakarsanız monofaz kondansatörün bir ucunun reaktörün girişine bağlı olduğunu görürsünüz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…