Kompanzasyon panosu

Trafolu musteri nedir
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
müşterinin kendine has bir trafosu varsa tesis boşta iken endüktif ceza gelebilir. bunu önlemek için sabit kademe konur.

Mrb ustam mesala 1000 kva lik bir trafo bosta calisirken kac kvar lik bir sabit yapmak gerekir.ve bu sabit trafo yukte ikende devrede olmalimidir.(yuksuz ve yukte iken)
 
yüzde 1.5 civarı ama yönetmelik %3 ile
%5 arası olmalı diyor.
ancak bu deger fazla gelecektir
benim tavsiyem 15 kvar dan 2 adet sabit kademe koymanız. hem yasal zorunluk yerine gelir hem de her şart için hazır olmuş olursunuz
 
Ölçümü Alçak gerilimden yapılan tesisler 2 çeşittir;
1)Kendine ait trafosu olan tesisler 400kVA'ya kadar (400kVA dahil)
2)Dağıtım şebekesinden enerji alan tesisler
Birinci madde için: bağlanan sabit kondansatörün sayaca etkisi yoktur bu nedenle değeride önemli değildir %3 - %5
İkinci madde için: Sabit kesinlikle bağlanmaz.
Ölçümü Yüksek gerilimden yapılan tesisler;
Bu tip tesisler Kendine ait trafosu olan 630kVA üzeri güçte trafoya sahip tesislerdir. Bu trafolar için tek bir sabit kondansatör bağlamak risklidir. Çünkü Trafo yüklenme oranı arttıkça sargılardan dolayı endüktif reaktif tüketim artar kapasitif reaktif ihtiyacı artar. Bu tip tesislerin kompanzasyonu için tavsiye YG tarafı akım trafolarından bilgi alıp AG'de yapılan kompanzasyon sistemidir. Bu yapılamıyorsa trafo sabit kondansatörünü kontaklı ampermetreden yüklenme yüzdesine göre devreye kondansatör alan bir sistem tasarlanmalıdır yani sabit kondansatör en az 2 kademeli tesis edilmelidir.
 
Mrb ustam mesala 1000 kva lik bir trafo bosta calisirken kac kvar lik bir sabit yapmak gerekir.ve bu sabit trafo yukte ikende devrede olmalimidir.(yuksuz ve yukte iken)


1000 kva yağlı trafo boşta yakalaşık % 1 i kadar tam yükte ise % 5 i kadar endüktif reaktif üretir.Yük durumuna göre 2-3 kademe yapabilirsin sabit gurubu
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…