Kompanzasyon ve Güç Kalitesi Hakkında Yardım??

Sayaçlar tüketimi yazarken cos q değerini de hesaba katarak işlem yaparlar. Bizim güç formülümüz de kullanacağımız gücün sabit olduğunu düşünürsek cos q değeri düştükçe şebekeden çekeceğimiz akım yükselecektir. Bu durumda da kablo kesitleri ve sigorta değerleri yüksek olacaktır.
Kompanzasyon yapılmasında ki amaç reaktif tüketimi azaltmak değil cihazların çalışırken ihtiyaç duyduğu reaktif enerjinin yerinde sağlamaktır. Bu sayede Şebeke üzerinde ki reaktif enerji düşecek ve böylece aynı şebeke kesiti değişmeden daha fazla aktif güç ihtiyacı sağlanacaktır. Fakat bu değerlerin belli bir limit olarak belirlenmesi de aslında şebeke üzerinde bulunan cihazlarında (trafo, generatör vb. ) reaktif enerjiye ihtiyacının olması gerekliliğidir.
 
Yani Benim burdan çıkardığım sonuç kompanzasyonun yüke yakın olması çok büyük bir artı
peki ben evveliyatını bilmediğim projesi ortada olmayan bir tesisin kompanzasyon panosunu tms den kapatıp sıstemin ana panosuna portatif enerji analizörü ile kendinin tekrar eden periyod süresince kayıt alırsam zamana göre değişimlere bakarak hangi gün ve saatler arasında ne kadar reaktife düştüğünü görür bir kerede kompanzasyon konusunu çözüp yükler değişmediği ve kompanzasyon panosunda arıza meydana gelmediği sürece kafam rahat edebilirmiyim?
 
Söylediklerinize ilaveten,sayaç endekslerindende yararlanırsanız daha sağloklı tesbit yapabilirsiniz.
 
Üstadım Sayaç Değerlerine bakarak hangi fazın r mi s mi yoksa t ne kadar aktif ne kadar capacitive veya ne kadar endüktif olduğunu anlayıp ilgili faza monofaze bir capacitor ile müdahale etme şansımız var mı?
 
Bu seminer benim tezimi dogruluyor
 

Ekli dosyalar

  • Untitled.jpg
    288.8 KB · Görüntüleme: 16
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…