aynı anlamda. ben öyle anladım.Kisacasi ayni anlama geliyor dogrumu ustam..ikisi de ayni.
aynı anlamda. ben öyle anladım.Kisacasi ayni anlama geliyor dogrumu ustam..ikisi de ayni.
Sonuç şu... Reaktif enerji nedir diye soran birine, vektörden, matematikten vs'den bahsetmeden bunu anlatabilmek.
Reaktif enerjinin bir depolama ve boşaltma işlemi olduğunu ben söylüyorum. Hayır değildir diyenin de, o zaman reaktif enerjinin ne olduğunu söylemesini istiyorum.
kondansatör bunu nasıl sağlıyor? Siz bu kısmı açıklayın...
Anlatmaya çalışayım:
Farklı ve zıt elektriksel karakteristik özelliklere sahip iki Elektrik devre elemanının aynı devrede kullanılarak zıt özelliklerinin bertaraf edilmesi olayıdır kompanzasyon. Burada iki eleman bildiğiniz gibi bobin ve kondansatördür.
Bunların ikisi de şebekeden reaktif enerji çekerler, sadece peryodik ortamda farklı -zıt- zamanları kullanırlar. Yani şebekeden reaktif güç çekme zamanları birbirinden farklı ve bu güçler birbirine zıttır.
Siz buna emme-basma diyorsunuz.
@YaşlıUzman da diyor ki bu durum ana barada birbirini dengeler ve ana besleme hattının faz açısı bozulmaz, ana besleme hattından çekilen reaktif enerji minimum düzeyde çekilir.
Dikkat ediniz, kelimeler farklı ama sonuç aynı...
Parasını ödediğin bir bardak birada olan ve senin içemediğin köpüktür.
Farklı ve zıt elektriksel karakteristik özelliklere sahip iki Elektrik devre elemanının aynı devrede kullanılarak zıt özelliklerinin bertaraf edilmesi olayıdır kompanzasyon.
buradaki ince nokta reaktif enerjinin hareketi. hemmuhhemtek bu hareketin üzerinde dururuyor olay da burada kopuyor gibi. yaşlıuzman yükün karakterinin değişmeyeceğinin üzerinde eduruyor.
@YaşlıUzman hocam,
kondansatörün çektiği akım neden gerilimden geri fazdadır?
bobinin çektiği akım neden gerilimden ileri fazdadır?
Onu anlayamadığın içinde çizmemişsin !