Komparatör okuma tutarlılık sorunu

Döküm sonrası parçaların birleşeceği yüzeylerin frezelenerek tesviyelenmiş olması lazım ama ben pek tesviyelenmiş gibi görmedim
Merhaba ray Altlarına gelen kısımlar o resimlerde gözükmüyor ama yeni eklediğim resimlerde gözüken koyu renkli kısımlarda epoksi karışım var,yani herhangi bir freze işleme ile düzeltme olmadı.Burada esas sorun reçineyi dökerken mastar olarak aldığım materyal her yerinde düz değildi Daha doğrusu Antalyada hassas taşlama yapabilecek bir yer bulamadım.bu yüzden de epoksi karışım onun düzlemsel doğruluğunu taklit etti en son eklediğim resimlerde gözüktüğü gibi komparatörle ölçtügümde farklı yüzey hataları alıyorum.Bundan sonrası için kendime Npi H profilden Demir mastar taşlatmak istiyorum yeni bir epoksi döküm yapmak için ,sizin yada forumdan bilen Arkadaşlar varmıdır 700x80x42 mm ölçülerinde bir profilin tek yüzey taşlama işi bana kaça patlar uçuk maliyetler çıkarmı acaba?
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20190128_130018.jpg
    287.7 KB · Görüntüleme: 35
  • IMG_20190128_130044.jpg
    340 KB · Görüntüleme: 35
  • IMG_20190128_130104.jpg
    281.4 KB · Görüntüleme: 36
  • IMG_20190128_130137.jpg
    258.4 KB · Görüntüleme: 35
kalın bir cam işe yaramaz mı?
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/cnc-router-tasarımım-İçin-bilgi-eksikleri.101585/post-637141

Film kaplı, kaliteli (baltık) kontraplak/plywood bu tür hassas kalıp işleri için MDF'den daha uygun bir malzeme. Yine de kalıbın yeterli desteği yoksa, esneyebilir, aralanabilir. İnşaatlarda dayanıklı kalıp malzemesi olarak kullanılıyor ancak betonda makine hassasiyeti istenmiyor. Yukarıdaki mesaj eski, fiyatlar dövize bağlı olarak büyük oranda değişmiştir.

Cam düz bile olsa, bütün yüzeyi başka bir malzeme ile homojen desteklenmedikçe, yük altında eğilecektir.
 
Son düzenleme:
Ben epoksi-granit torna yapmaya heveslendiğim günlerde kalıbın alt tarafına (rayların ve spindle kafasının monte edileceği yüzeyler) tesviye edilmiş alüminyum (en az 30mm kalınlığında. Maliyeti çok fazla.) veya demir levha (15-20mm kalınlığında) veya düzgün olduğunu farzettiğim kalın etli alüminyum profil koymayı düşündüm. Daha doğrusu tüm kalıbı bu zemin üzerine kurmayı. Böylece o yüzey mümkün olduğu kadar paralel olacaktı. Tornalar yapıları gereği ince ve uzun olduğu için esneme ihtimalinden dolayı epoksi-granitten vazgeçip ikinci el torna almıştım. Neyse, sizin makine güzel olmuş. Elinize sağlık.

Bu arada, büyük bir kalıpçı freze ile yüzey düzlenebilir gibi geliyor bana. Yüzeyin ölçüleri ne?
 
Merhaba x ve y ekseni sırasıyla 50 ve 65 cm şu an için araba ile ray arasında en büyük fark başı ve sonunda -0.04 mm orta noktası +0.025 arasında dalgalanıyor .Aynen taşlatmak aşırı maliyetli Ayrıca bulunduğum yerde zaten bunu yapamazlar.bende şimle halledicem Bugün üretici bir firmaya hassas taşlanmış mastar sordum verdiği fiyat almanyadaki fiyatın euro olarak %30 üzerinde şaka gibi.
 
Maliyetli derken alüminyumun kg bazında maliyetini kastetmiştim. Satıh taşlama veya frezelemenin çok tutacağını sanmıyorum.

5 numara kalıpçı frezenin hareket ölçüleri yaklaşık 1000x500 mm civarda. Fazlası için satıh taşlama gerekir ama bu makineler metal olmayan malzemeleri taşlayabiliyor mu bilmiyorum.
 
Pahalı (275$) bir seçenek de Çin malı granit pleytden faydalanmak. 800x500x130 mm boyutlarındaki granit pleyt alarak, yüzeyini kalıp olarak kullanmak. Dökülen epoksi-granitin hassas olması istenen yüzeyini pleyte gelecek şekilde dökmek. Bir küçük boyu 630x400x100 mm, 80kg.

Pahalı bir çözüm ayrıca çok ağır, 150 kg. Bu ağırlıkla başetmek kolay değil. Sonradan pleyt olarak da kullanılacaksa fiyat biraz daha uygun hale gelebilir.

Bir videoda granit pleyt doğrudan makine gövdesi olarak kullanılıyordu. X/Y için pleyt doğrudan kullanılabilir. Z ekseni içinse kalıp yüzeyi olarak yararlanılabilir. Epoksi granite oranla, hazır hassas yüzeyi ile daha iyi sonuç verebilir.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/cnc-kullanımı-İçin-yararlı-videolar.110504/post-790600
5 numara kalıpçı frezenin hareket ölçüleri yaklaşık 1000x500 mm civarda. Fazlası için satıh taşlama gerekir ama bu makineler metal olmayan malzemeleri taşlayabiliyor mu bilmiyorum.

Mermer/granit işleyen yerler var, mezar işleri yapanlar bile taşlayabilir. Taşlamanın sorun olacağını ve çok pahalı olacağını sanmıyorum.
 
Son düzenleme:
Gövdeyi dökmeden önce ray altlarına st57 lama dan parçayı bağlayıp sanayide taşlatmayı düşünmüştüm,birkaç sorun ile karşılaştım ilki Antalyada bu işi yapmak gerçekten zor olsa bile çok maliyetli yapmaya pek istekli olmayacaklardır şöyleki doküm öncesi kalıp içine ray delikleri için somun yaptırdım 3 .denemesinde ancak yapabildi 2-3 mm boyutsal fark vardı somunlar arasında ve bana maliyetleri somun başına 8 tl idi paslanmaz olmamasına karşın , diğeri st57 lamanın bildiğim kadarıyla ısıl işlem ve gerilim giderme yapılması lazım bu işi Antalya da yapan yok baya bir aramıştım,ve sizde biliyorsunuzdur bu yöntem artık eskidi yeni yöntem ray altı epoksi bazı materyallerin karışımından yapılan dolgu ile çözmek bende o yola girmiştim benim için çok kolay ve ucuz hemde etkili olandı,ama hatayı hassas mastar kullanmayarak yaptım.Birde sizin bahsettiğiniz kalıpçı taşlama koç kafası gibi spindle olan makinelerdenmi,eğer öyle ise bu makinelerde hassaslık nedir?
Sizin bahsettiğiniz granit pleyti bende düşünmüştüm ama gerçekten çok ağır benimki gibi küçük atölyelerde kullanması çok zor, birde epoksi ile ayrılması sırasında kullanılan kalıp ayırıcı nasıl çalışıcak bunu bilmiyorum çünkü kalıp ayırıcının hem epoksi hemde granit yüzey ile uyumlu olması gerekir ,granit pleyti cnc olarak kullnmak için çok zorlu ray altı deliklerini açılması işlemi var,yoksa en iyi çözümlerden biri bu .Son olarak kullandığım çin malı komporatörlerde sürekli sıfıra gelmeme hatası almaya başladım bu normalmidir manyetik kolda çin malı oda 1 hafta kullandım mıknatıs ile kolu birleştiren bağlantı vidası gevşemeye başladı
 
Son düzenleme:
Mermer/granit işleyen yerler var, mezar işleri yapanlar bile taşlayabilir. Taşlamanın sorun olacağını ve çok pahalı olacağını sanmıyorum.
Bu konuyu zamanında Kazım Uğur ile tartıştığımı hatırlıyorum. Mermerlerde genellikle hassasiyet gözetilmez ya, bu yüzden sonuç beklendiği gibi olmayabilir.

birde epoksi ile ayrılması sırasında kullanılan kalıp ayırıcı nasıl çalışıcak bunu bilmiyorum çünkü kalıp ayırıcının hem epoksi hemde granit yüzey ile uyumlu olması gerekir
Kalıbın içine çöp poşeti gibi ince bir şey serseniz ayırma sorunu çözülmüş olmaz mı?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…