kompunt baglı dc motor.

F.T.

Paylaşımcı üye
Katılım
6 Ağu 2007
Mesajlar
892
Puanları
146
Yaş
54
motor endüvi uçları ,seri sargı ve yardımcı sargı seri baglı.motorun devir kontrolü seri baglı uçlara 0-50 volt ayarlı dc ile yapılmakta.şönt sargısı uçları 50 volt dc ile ayrı beslenmekte.motor yön değişimi şönt uçları polarması değiştirilip yapılmakta.
sorun şu.
bir yönde 20 amper çeken motor diğer yönde neden 27 amper çeker.ayrıca 27 amper çeken yönde max hıza yaklaşırken bir anda motor yön değiştirmektedir.

herkese değerli fikirleri için şimdiden teşekkür ediyorum.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Kompound motorlarda devir yönü çok önemlidir.Devir yönü değiştirirken sadece şönt sargıdan uçları yer değiştirmek yeterli değildir.Endüvi uçlarından yön değiştirilmelidir.Bu yapılmaz ise motor max devirlere doğru generatör olarak çalışmaya başlar ve ters yöne çalışmak ister.şönt sargıdan yön değiştirmemeli endüvi sargısından uçları yer değiştirerek yön değiştirilmelidir.
 
teşekkür ediyorum.şöyle bir uygulama yaptım. seri ve armatür sargısına seri olan yardımcı sargıyı devre dışı bıraktım.armatür ve seri sargı devrede ve ayarlı voltaj bu uçlara veriliyor.aynı yöntem ile şönt sargı ile yön değiştirdim.dediğim sıkıntı ortadan kalktı.akımlar eşitlendi.yön ve hızla ilgili bir sıkıntı görünmüyor.motor gücü ile ilgili bir sıkıntı olabilirmi.?
 
DC motorlarda Endüvi sargısı,yardımcı kutup sargısı,kompanzasyon sargısı ve kutup sargısı olmak üzere 4 adet sargı vardır.Endüvi sargısı,yardımcı kutup ve kompanzayon sargılarına seri bağlıdır.Kutup sargısı(ikaz) bağımsız bir sargıdır.Yardımcı sargı dediğiniz hangi sargıdır bilemiyorum.Motorun sargı yapısını gösteren bir resim ekleyebilirseniz.Ancak o zaman bir yorum yapabilirim.
 
endüvi ve seri sargıya seri baglı sargıyı devre dışı bıraktım zaten endivi ve seri sargı içerden birbirine seri, hariçten dışarı çıkan sargı uçlarıda dışardan serilenmişti.bu uçları iptal ettim.sadece endüvi ve seri sargı seri baglı olarak ayarlı kaynaktan besleniyor.şönt sargıda sabit olarak polarite değiştirilip besleniyor.herşey normale görünüyor.motor akımları eşitlendi.yüktede eşit görünüyor.ama iptal ettiğim sargının motorda ne gibi fonksiyon bozuklugu yapabileceğini bilemiyorum.ama ani dönüş olayı bitti.akım farklılıkları yok.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…