Komutatörlü Tek Faz AC Motor Hız Kontrolü

though

Üye
Katılım
4 May 2009
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
44
Merhaba,

Elimde komütatörlü (rotoru sarımlı) tek fazla çalışan bir ac motor var. Bunun yanında bir tane de sarımlı tip reosta vardı. Bu reosta ile hız kontrolü yapıyordu. Motor ufak birşey, tam gücünü bilmiyorum ama bir kaç yüz watt kadardır heralde. Toplam çapı 7 cm gibi.

Bi kaza sonucu motorun reostası ve motor yandı. Motoru sardırıyoruz fakat reostayı tamir ettiremedik. Benzer bir reosta aradım ama bulamadım. Bu motorlara sanırım triac türü elemanlarla hız kontrolü yapılabiliyormuş ama bir şema bulamadım bunla ilgili.

Bu motora hız kontrolü yapmak için bir elektrik devre şeması arıyorum. Veya bu motorun çalışma prensibini bilen varsa yardımcı olabilir. Mesela hız kontrolü yaparken rotorun voltajı mı düşürülüyor? Yoksa dış sarımların mı?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bahsetiğin motor seri motor boşta çalıştırılmaz boşta çalıştırırsan yüksek devirden kolektör leğimlerini atar ve motor bobinleri parçalanır.
motora bağlı rediktör veya kasnak kayış gibi elemanlar olmasi gerekir.
Dikiş makinası tamirçilerinde dirençli petal bulunur veya oradan nerede bulabileceni öğrenebilirsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,070
Mesajlar
922,989
Kullanıcılar
451,349
Son üye
ilkermansiz

Yeni konular

Geri
Üst