Kondansatörün Değer Kaybetmesi

Katılım
27 Eyl 2008
Mesajlar
53
Puanları
1
Yaş
40
Merhabalar,
İşletmede 4 ayrı trafo için 4 ayrı kompanzasyon grubu var. 3 gruptaki kondonsatörler 7-8 sene geçmesine rağmen değer kaybı çok az örneğin ilk takıldıklarındaki amper değerleri 75-77 arasıyken şimdi 70 civarı hepsi ve dengeli. (50kVAr lık gruplar)
Diğer merkezdeki kompanzasyondaki gruplar ise 70 amperlerden 20-25 amperlere kimisi 50 li değerlere düşmüş durumda ki bunlar 1-2 senede bir değiştirdiğimiz gruplar.Patlayan grupları saymıyorum bile. Bu değer kaybının nedeni nedir. Kondansatorlerin kalitesinden mi yoksa harmonik veya başka bir nedenden ötürü mü böyle bir sorunla karşılaşıyoruz.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
1 kondansatörlerin kalitesinden
2 harmonik güç
3 sistemen kompanzasyon sisteminin çalışma şekli (aktif münferit dinamik filtreli kompanzasyon)
4 sistemdeki yüklerin karakteristik özellikleri
5 sistem üzerindeki yüklerin dengesizliği
gibi nedenler kondansatörün ömrünü belirleyecek etkenlerdir
 
merhaba,

kondansatorlerin omrunu belirleyen en onemli husus gerilim ve sicakliktir.

eger baranizda harmonik varsa bu hem kondansator geriliminin yukselmesine hem de daha fazla isinmasina sebep olacaktir.bunu kontrol etmenizi oneririm.
eger harmonik problemi varsa olcum yapmanizda/yaptirmanizda ve gerekli ise harmonik filtreli kompanzasyon yaptirmanizda fayda var.

harmonik problemi yoksa sistemin bulundugu mekanin ve panonun havalandirmasinda problem olabilir.

iyi calismalar,
 
Arızalanan kondansatörlerin beslendiği trafo, ne tip yükleri beslemekte? Sorun buradan kaynaklanabilir. Tabii bir de kondansatörün etiket voltajının üzerinde bir voltajla beslenmesi ve kompanzasyon panosunun sıcaklığı da büyük etkendir (sn. muratyüğünt ve sn. Factor.1 de bahsetmiş bunlardan.)

Deneme için, hiç arızalanmayan diğer yerlerdeki kondansatörlerden bir-ikisini, bu panoya monte edin, boşalan yerlere de sorunlu panodan kondansatör aktarın. Bakalım ne olacak...
 
sayın faktor 1 konuya çok güzel açıklama getirmişsin yalnız şu hususlarıda hatırlatmak istiyorum sık sık anahtarlamarda kondansatör ömrünü azaltıyor yeni çıkan rgkr ler çok hızlı anahtarlama yaptıklarından dolayı mutlaka deşarj bobini kullanılmalıdır
 
Bu noktada anahtarlama metodu çok önem kazanmakta. sıfır akım yada sıfır voltaj noktasında anahratlama yapmadan ve kondansatörü boşaltmadan sık anahtarlama yapmak elbette kondansatör ömrünü çok azaltacaktır. Tristör anahtarlamalı elektronik kompanzasyon bu sebeple kondansatör ömrünü çok uzatıcı bir faktör, akım sınırlama trafosu yada harmonik filtre ile yapıldığı için ek bir korumada sağlar.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…