kondansatör sağlamlık kontrolü nasıl yapılır

murat2323

Üye
Katılım
22 Eki 2009
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
46
kutuplu yada kutupsuz kondansatörleri dijital ölçü aletiyle nasıl test ederiz bilen varsa yardımcı olurmu.(devre üzerinde olurmu yada sökmekmi gerek devreden)
 
Dijital ölçü aletini buzer konumuna al kutuplu kondansatörlerin kutubunda değidirdiğinde önce dıııt sesi duyulacak sonra azalıp tamamen duracaktır. Dıııt sesinin uzunluğu kondansatörün kapasitesi ile doğru orantılıdır. Eğer kondansatörün kapasitesi çok düşük ise dıt sesi çok kısa duyulup kesilir. Ölçme sırasında dıııt sesinin çıkmasının sebebi şudur; kondansatör dolana kadar bir akım geçişi olur dolayısı ile buzer öter, kondansatör dolduğunda ise akım geçişi olmayacağından buzerda susar. Kondansatörü devre üzerinde ölçmeniz yanıltıcı sonuçlar verebilir. Örneğin paralel bağlı bir direnç buzerın sürekli ötmesine sebep olabilir.
Kutupsuz kondansatörler bu şekilde ölçülmez. Kutupsuz kondansatörün iki ucu sonsuz direnç göstermeli. Zaten yapıları basit olduğu için herhangi bir arıza fiziksel olarak gözlenebilir.Fiyatları ucuz olduğu için şüphelendiğiniz kondansatörü söküp yenisi ile değiştirmek en basit çözümdür.
 
ölçü aletini ohm kademesine getirdiğin zaman değer gösteriyosa kondansatör sağlamdır demektir.kondansatörü sökmene gerek yok plaket üzerinde deneyebilirsin



ne olursan ol özünde ol
 
analog ölçü aletinde de dijatldeki gibi omaj kademesinde ölçüm yaparken, direncin sürekli büyüdüğünü görüyorsanız kondansatör sağlamdır.
 
Kondansatörlerin Avometre ile Kontrolü ve Ölçümleri
Kondansatörlerin Analog ve Dijital Avometre ile Kontrolü

mgp-kondansator-saglamlik-kontrolu1.jpg


Kondansatör kapasitesi değişik ölçü aletleri ve teknikler ile ölçülebilir. Bunlardan en pratik olan yöntem LCRmetre ya da kapasite ölçümü yapabilen avometre kullanmaktır. Ayrıca sadece kapasite ölçümü yapan kapasite metrelerde bulunmaktadır. Bu ölçü aletlerin hepsinde de kademe seçimi ve ölçme tekniği aynı olup direnç ölçümünde olduğu gibi uygun kademe seçimi yapılır. Kondansatör uçları LCRmetrede problarına ya da ölçüm noktasına, avometrelerde yalnız ölçüm noktasına bağlandıktan sonra değer ekranından sonuç okunur.

Kondansatörler kolay bozulmayan ve devrede sağlıklı çalışabilen elemanlardır. Uygun çalışma gerilimi ve sıcaklıkta ömürleri oldukça uzundur. Buna rağmen kondansatörlerde bazen kısa devre, sızıntı ve açık devre gibi çeşitli arıza meydana gelebilir. Analog ve dijital avometrelerle kondansatörlerin sağlamlık testi yapılabilir. Ancak analog avometreyle sağlamlık testinin yapılması kişi zihninde daha kalıcı bir etki bırakır.

7 Sağlamlık testinin aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz: Analog ölçü cihazının komütatör anahtarı X1 kademesine alınır. Dijital ölçü cihazının komütatör anahtarı direnç ölçme kademesine (Ω) alınır.

Testi yapılacak kondansatör ayaklarıyla avometrenin probları paralel olarak Şekil 1.1’deki gibi birbirine değdirilir

mgp-kondansator-saglamlik-kontrolu2.jpg


Şekil 1.1.a’da görüldüğü gibi analog avometrede ibrenin soldan sağa doğru (0 yönünde) sapması, dijital avometredeyse düşük değerde bir direnç gözükmesi gerekir.

Bir süre sonra analog avometrede ibrenin yeniden sol başa gelmesi ya da dijital avometrede çok yüksek direnç değeri gözükmesi gerekir. Eğer direnç değeri dijital avometrenin direnç aralığının dışına çıkarsa bildiğiniz gibi ekranda okunabilir bir direnç değeri gözükmez (Bk. Şekil 1.1. b).

Önemli: Ölçüm sırasında her iki elinizin de kondansatör ayaklarına değmemesine özen gösterin ve ölçüm yapmadan önce kondansatörlerin yüksüz (tamamen boşalmış) olmalarına dikkat edin.

İpucu: Kondansatör sığası (kapasitesi) küçüldükçe analog avometrelerde ibrenin sapması da o derece hızlı olacaktır. Aynı şekilde dijital avometrenin küçük omajdan yüksek omaja gitmesi çok hızlı gerçekleşecektir. Bu durumu algılayabilmeniz zor olabilir.

LCRmetre ile Kondansatör Kapasitesi Ölçme
LCRmetrelerde kapasite ölçümü yapılırken burada da ölçülecek değere uygun kademeyi seçmek ve ölçümü bundan sonra başlatmak hızlı ve doğru bir ölçüm yapılmasını sağlayacaktır. Kademe seçiminden sonra ölçüm yapıldığında değer ekranında kapasite değeri yerine “1” ifadesi görmeniz küçük bir kademe, “0” ifadesinin görülmesi büyük bir kademe seçildiğini gösterir. Aynı zamanda okunan değerde hassasiyet arttırılmak isteniyorsa (100 µf yerine, 99.2 µf gibi) kademe küçültülerek bu hassasiyet arttırılabilir.

mgp-kondansator-saglamlik-kontrolu3.jpg


Büyük kapasiteli kondansatörlerin (1–38000µf) sağlamlık testi yapılırken ise komütatörü X10, X100. kademesine alınır. Ohmmetre ibresi önce küçük bir direnç değeri gösterir sonra yavaş yavaş büyük değere doğru yükselirse kondansatör sağlamdır.

Büyük kapasiteli kondansatörleri pratik olarak şu şekilde de test edebiliriz: Kondansatör önce DC ya da AC ile şarj edilir. Sonra uçları birbirine değdirilir. Kıvılcım (ark) görülüyorsa kondansatör sağlamdır. Fakat bu yöntem kondansatör açısından sakıncalıdır. Çünkü kondansatörün hızlıca doldurulması ve boşaltılması plâkaların tahrip olmasına yol açabilir. Kapasite değeri ölçülmek istenen veya arıza sebebiyle gerçek kapasite değerinde olup olmadığı bilenmeyen kondansatör kapasiteleri, LCR metreler (endüktans, kapasitans, direnç ölçer) ile tam olarak tespit edilebilir.


MEGEP eğitim notlarından alıntıdır...
 
merhaba benim laptop şarj aletinin adaptör kısmındaki kondansatör patlamış veya yanmış. bunun nedeni ne olabilir devre içinde sigortada var. sigortanın etksiz hale gelmesinden kaynaklanabilir mi yoksa ısınmadan mıdır? kondansatör değeri (68*10^-6 ve 400v)
 
merhaba benim laptop şarj aletinin adaptör kısmındaki kondansatör patlamış veya yanmış. bunun nedeni ne olabilir devre içinde sigortada var. sigortanın etksiz hale gelmesinden kaynaklanabilir mi yoksa ısınmadan mıdır? kondansatör değeri (68*10^-6 ve 400v)

Bunun bir kaç sebebi olabilir, aşırı ısınma bunların başında geliyor ve kapalı kutu şeklinde hava alacak yer olmadığından aşırı ısınabiliyor, aynı zamanda Adaptör çıkışında kablolarının eğilip bükülmesinden dolaşmasından kaynaklı gözle görülmeyen kırıklar nedeniyle Kısadevre yapıyorlar ve buda özellikle adaptörün çıkış katının yanmasına neden olabiliyor, zaten Sigortanın atmaması da bu yüzden, çünkü Sigorta ağırlıklı olarak giriş 220VAC tarafında yeraldığından aşırı voltaj dengesizliği haricinde atması pek beklenmez. Benim Hp adaptörde yanmıştı, garanti kapsamında hemen yenisini gönderdiler. Garantisi devam ediyorsa yan sanayi kullanma, orjinali bedelsiz gönderiliyor.
 
bobini kontrol etmek için devreden sökmek mi gerekir
 
merhaba bobini kontrol etmek için devreden sökmek mi gerekir


 
hangi parça devre üzerinde kontrol edilirki..

Şahsi fikrim devre üzerinde yapılan ölçümlerde yanılma payı çok yüksektir. ölçüm yaptığınız parçaya bağlı olan diğer parçalar yanılma olasılığınızı yükseltir. Ben doğru bulmuyorum ama bu yöntemi kullanıyorum. şüphelendiğim parçaları üşenmeden söküp kontrol ediyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,881
Mesajlar
931,020
Kullanıcılar
452,763
Son üye
imserdarkara

Yeni konular

Geri
Üst