Kondansatör termik akımını düşürür mü yükseltirmi?

Katılım
27 Eki 2019
Mesajlar
19
Puanları
1
Yaş
29
Resimdeki gibi bir panoya kondansatör bağlarken ana kontaktor ve termik arasına baglarsak termik akimi 52 amper oluyor ve termik 37-50 olduğu için termik bi süre sonra atıyor ama kondansatörü termik altina motor uçlarıyla beraber girersek termikten gecen akim 47 amperr düşüyor ve atmiyor normalde termik altina kondansatör takitigimizda 52 amper olan termik akimina kondansatör akimida eklenmezmi yani dahada artmasi lazım değilmi
 
kondanstörlerin çalışma mantığını bir araştırınız lütfen.
hani nasıl anlatılır? şarjlı pil gibi düşünün ama çok daha hızlı çalışıyor. üzerinde yazan voltaj dayanma sınır/ üst seviyeyi anlatır. uf dediğimizde depolama miktarını. şimdi motor dediğimiz eşek ilk kalkışta ne varsa emcükler. burada bizim kondanstör amca devreye girer. faz başına 220 diyelim. kondanstör amca 350 400 volt. hooop emcükledi voltajı depoladı, bastı motora. şebeke ne oldu? hiç bir çökme olmadan yola devam etti. kabaca anlatım bu. ben hesap kitap bilmem.
bir zamanlar elektrikli scooterum vardı akülerim çöküyordu. 5 akü 60/72 volt hesabı. beyin çıkışı motor girişine uf epey yüksek 160 volt gibi bir kondanstör taktım. hız değişmedi. mesafe çok az arttı. ama akülerim çökmedi.
 
Sevgili ustam; kondansatörler devreden ister DC devrelerde isterse AC devrelerde kullanılsın o anda devreden ektra (ek) akımlara ilave yük oluşturmaz, bu devreye ilave elektrik yükünü kesinlikle eklemez, aksine milisaniyeler içindeki bu anlık elektrik yükünü depolamada anlık akımları ayni devreden çeker. Bu anlık akımları sadece kendi şarjı sırasında çeker. Bu yolla örneğin güç faktörü kompanzasyon panolarında olumlu yönden düzeltilebildiğinden ayni şebekeden çekilecek olan ektra (aşırı) akımları bu yolla azaltabilmiş olur. Böylece bu devrede kullanılacak olan kablonun kesiti de bu şekilde düşürülmüş olur.

Kondansatörlerin paralel olarak kontaktörlerle devreye otomatik alınıp devreden çıkarıldığı bir otomasyonda; uygulamalı elektrik kompanzasyon panolarında güç faktörünün düzeltilmesi olayında AC akımdaki akım/gerilim karekteristiklerinin olumlu yönde özellikle de güç faktörünün düzeltimesi açısından çok olumlu bir katkısı olur.

Kondansatörler o anda devrede iken akımın sinüs eğrisi gerilimden daha önde (kompanzasyon panolarında) gider, selfin (bobinin) o anki devredeki bağlantısında (şönt reaktörlerde) ise akım gerilimden daha arkada gider, gerilimin sinüs eğrisi akımdan daha önde gider. (birbirlerine tam olarak ters olan fonksiyonlardır) Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Motorun ürettiği reaktif akım etkisinin bastırılması motor uçlarına bağlandığında direk motora yakın kısımda oluyor . Bunu en güzel powermetre ile görebilirsiniz . Ama kondansatörü bu devrede nereye bağlarsanız bağlayın ana tmş girişinde 47 görürsünüz . Farklı karakterdeki elektriksel yüklerin akımlarının toplaması da aritmetik değil , geometrik olur .
 
Son düzenleme:
Kondansatör akımı, motor akımına doğrudan (sayısal olarak) eklenmez.

Motor Endüktif yüktür ve bağladığınınz kondasatörün reaktif akımı, motorun reaktif akımı ile (vektörel olarak) ters yöndedir.

Dolayısı ile (+) değerli akım ile (-)değerli akımın toplanması gibi:
(Sizin verdiğimiz değerler ile)
Motorun reaktif akımı: 52A
Kondansatörün reaktif akımı: 5A

Bunlar aynı yönde olsaydı:
52+5=57A

Ancak gerçekte ters yönlü (Vektörel fark) olduklarından:
52-5=47A

Köndansatör, Motorun endüktif reaktif akımına karşı çalıştığı için şebekeden çekilen toplam akımı azaltaır.
Bu nedenle termikten geçen akımın düşmesi normaldir.

En döğrusu Cos(fi) metre kullanarak bu değeri (1)e yaklaştırmaktır.
Bu şekilde toplam akım daha da azaltılabilir.

Ölçüm noktasına bağlı olarak kontaktör, termik ve ana şalter üzerinde görülen akımlar farklı olabilir.
Bu yüzden kompanzasyon kondansatörlerinin bağlantı yeri önemlidir.

Soruyu okuyunca, ilk aklıma gelen ise şu oldu:
52 A ile çalışan bir motorda 37-50 A ayarlı termik zaten sınırda seçilmiş.

Motorun gerçek anma akımı ve kondansatör (gücü) bilinmeden sadece akım değerlerine bakarak kesin hüküm verilmez.

Bu bilgileri de görmek gerekir.

Kolay geldin
 
Merhaba,
Kondansatör, motorun şebekeden çektiği reaktif akımı dengeleyerek toplam görünür akımı düşürür.

Termik şalter bu akım yolunun üzerindeyse, üzerindeki akım değerinin düştüğünü göreceksiniz. Ancak termik şalteri kondansatörün yarattığı bu azalmış akım değerine göre yeniden ayarlamak, motorun koruma fonksiyonunu devre dışı bırakma riski taşır.

Termik koruma ayarları her zaman motorun kendi etiket değerlerine göre yapılmalıdır, kondansatörün yarattığı akım düşümüne göre değil.
 
motor etiket gücü, güç faktörü, gerilimi, akımı ve devri nedir?
çalışma gerilimi nedir?
kondansatör gerilimi ve gücü nedir?
kondansatörlerde kapasitif reaktans nedir?
kondansatör sürmek için kompanzasyon kontaktörü, sigorta ve desarj bobini kullanmak gerekir mi?
yıldız-üçgen yol verilen motorda yapılacak münferit kompanzasyon için kondansatör ana kontaktör çıkışına mı, üçgen kontaktör çıkışına mı yoksa besleme hattına mı bağlanmalıdır?


aklıma gelen bu soruları meraktan ya da çok bildiğimden değil konunun ilk mesajındaki fenomeni açıklamaktan kaçmak için sıraladım
 
Konunun özeti.
Kondansatör ile motor birbirleri ile kompanzasyon ilişkisi içerisindedir.
Dolayısı ile bir bobine bir kondansatör bağlandığında bobinin çektiği akım yükselmez ve kondansatör akımı bu akıma eklenmez.
Bilakis kapasitans+indüktans ilişkisinde daha da azalabilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…