Kondansatörleri Seri Bağlama Yardım

Katılım
21 Şub 2013
Mesajlar
11
Puanları
1
Arkadaşlar Merhaba daha foruma yeni katıldım ve kafama takılan ama ne kadar araştırsamda cevaplarını bulamadığım birkaç soru var onları sormak istiyorum öncelikle 16 voltluk kondansatörleri önce batarya ile şarj edip sonra 10 tanesini seri bağlayarak 160 volt elde edebilir miyim ? yorumlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim
 
Edebilirsiniz, eğer kondansatörleri 16 V a sarz ederseniz tabiki, ama bununla uğraşmaya değmez, uF kondansatörle ancak birazcık çarpılma hissedersiniz güç çok küçük olur. Bunun yerine ufaktan bir devre tasarlarsanız tek kondansatörlede 1-2 volttan 160 volt elde edebilirsiniz. Cevap için aslında gerilim katlayıcılar diye aratabilirsiniz. Neyse diğer sorular neler.
 

Bu yapılabilir,ama pek de mantıklı olmaz,şarjlı haldeyken birleştirirken 160 volt dc. ile belki kazayla direk temasınız da söz konusu olabilir.Bunun en iyi uygulaması fotograf mak.flaş sistemidir.1.5 voltluk pil gerilimi bir devre ile önce alternatif akıma çevrilir,sonra transformatöre uygulanarak yaklaşık 500 volt ac. gerilime yükseltilir,sonra doğrultulur 500 volt dc. yapılır,sonra iki elektrolitik kondansatörde bu biriktirilir.Kondansatör şarj olduğunda 110 volta hassas bir küçük neon gösterge lambası kondansatörlerin dolduğunu flaşın çekim için hazır olduğunu bize gösterir.

Flaşın prensip(çalışma) ilkesi:

(Küçük dc.-----invertör------küçük ac.-------trafo-------büyük ac--------diyotla doğrultma--------büyük dc--------kondansatörde birikme)

Yani gerilimi küçük dc.den direk küçük ac.ye çeviren bir invertör devre(Dc'den ac'ye dönüşüm yapan bir multivibratör(2 transistörlü)flip-flop devresi) bile bulsanız araya gerilimi belirli değere yükselten küçük bir trafo koyarsınız veya kaskad gerilim çoklayıcılarla(Ac. gerilim girişi şarttır,bunlarda,dc. olarak küçük gerilimi değil,ancak ac. olarak küçük gerilimleri,doğrultup yükseltirler,yani gerilimi en alt seviyeden en üst voltaj kademelerine,basamak basamak bir nevi de pompalamış olurlar.)gerilimi çoğaltıp(160 volt ac. gibi) çıkışında köprü diyottan geçirip 160 volt dc.yi kolaylıkla elde edersiniz.Yalnız insan vücudu için 65 volt ac./dc. voltajların üstü çarpıcı ve riskli olmaya başlar,özellikle buna dikkat edin.Aramıza hoş geldiniz,umarım forumumuzda iyi vakit geçirirsiniz.Kolay gelsin.

Not:Fip-flop'taki sırayla yanan ledlerin(2 led)yerine küçük minyatür bir trafonun üç uçlu(2 çarpı) girişinden bir sağdan bir soldan,bu ledleri yakan akımla trafo tetiklenip de çalışacak şekilde dizayn edilebilir.(Ups'lerdeki invertörler de bu şekilde çalışır.)
 
Son düzenleme:
Şimdilik aklıma takılan öncelikli soru buydu ama işe koyulunca eğer sorunlar çıkarsa size tekrar dönücem çok teşekkür ederim
 
Merhaba arkadaşlar herkese iyi günler elimde 16 volt 4700 mikro faradlık 7 tane kondansitör ve 12 voltluk güç kaynağı var amacım kondansitörleri 12 volt ile şarj edip sonra seri bağlayarak bi şok cihazı yapmak az önce denedim beni çarpmadı ama artı eksi kutuplarını birbirine temas ettirince güzel bir kıvılcım yaptı amacıma ulaşmak için ne yapmalıyım ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Oyle olmaz en iyisi bir adet ultracapasitor al bir tanesi bile yeterli olur soyle en azindan senin dedigini yapmak icin bin faratlik bi guc lazim saglam bir sok icin vede sok deyince sok cihazlarinin ozeligi yuksek voltaj ornegin 10000 volt gibi boyle 220 voltluk ultra kapasitoru sarj edersin ve aririrsin telsa yada benzeri birseyler kullanman gereki olur ama mutlaka

A10 cihazımdan gönderildi
 
[video=youtube_share;80iXpRCAbYg]http://youtu.be/80iXpRCAbYg[/video]

böyle bir şeye ihtiyacın var

3000 farad 2.7 vdc videonun en sonunda görebilirsin kondansatorü
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…