kondansatörlerin deşarj olayı


Ben normal kontaktörün kompanzasyon sisteminde kullanılmasına karşıyım ve ekonomik olmadığını idda ediyorum.
 
Ben normal kontaktörün kompanzasyon sisteminde kullanılmasına karşıyım ve ekonomik olmadığını idda ediyorum.

Ben ön yolverme direncinden bahsettiğimde, sanki öyle bir şey yokmuş gibi sordunuz da, ben o kısmını anlayamamıştım.
Kompanzasyon kontaktörlerinde , ön yolverme direnci olduğundan, daha düşük akıma dayanıklı kontak kullanmış olabilirler.Belki de fiyatı bu yüzden ucuzdur. Benim kompanzasyon kontaktörleri de çatır çatır yapışıyor , açık devre oluyor.İthalatçı firma da , yedek parçası yok , yenisini alın diyor.Düşünebiliyor musunuz , 400 lira civarında liste fiyatlı ürün , plastik kısmı kırılsa yenisini alacakmışız. Normal kontaktörlerin yedek kontak takımı, listede gözüküyor ama.
 
Kontaktör seçilirken dikkat edilmesi gerekli;
Kademeli merkezi kompenzasyon tesisatlarında bir kademe anahtarlandığında kondenzatörler arasında
kısa süreli rezonanslar ve çok yüksek deşarj akımları oluşur. Kondenzatörün yapısı itibariyle devreye girme
akımı yaklaşık 200In olur. Sözkonusu değer 70In deðerine öndirençler sayesinde çekilir. Dolayısıyla
kontaklarin yapişması, kondenzatörün arızalanması engellenir. İlk devreye girme akımının sınırlanması
tranziyentleri ve gerilim çökmelerini de engeller. Bir üst boy kontaktör seçimi sorunları çözmez.
 

Kontak takımı aslında dirençleri devreye sokmuyor , dirençler ilk anda zaten devrede... Kontak takımı ; kontaktör bobini enerjilendiğinde ve ilk şok akımı direnç üzerinde sönümlendikten sonra açılıyor ve ana güç kontakları kapanıyor...Ve bir sonraki bobin enerjisi kesilip yani kontaktör devreden çıkınca tekrar kapalı pozisyonda...
Güç kontağı aynı standart güç konaktörü yapısında... En azından bir kaç tane söküpte baktıklarım öyle idi...

Firmalar da aslında bu ürünlerden iyi para kazanıyorlar ,üretim maliyeti açısından %25-30 u aşmayacak bir maliyete karşılık %100 lere varan fiyat farkları enteresan geliyor...

Makul fiyatlar ile satılsalar şiddetle tavsiye edilebilir ama , bir önceki mesajımda belirttiğim gibi Fiyat / Performans sorgulaması yapanlar için çok cazip olmuyor...

ekrem.kolu arkadaşımızın mesajında belirttiği gibi fiyatlar kazık ..
 
Son düzenleme:

Aynen katılıyor ve devam ediyorum bir üst amperaj değerindeki normal kontaktörün kontağıda aynı yapıya sahip olup yüzeyinin biraz geniş yada kalınlığının birazdaha fazla olması bu yüksek kapasitif akımlardan doğan arkın kontak yüzeyine hasar vermesini engellemeyecektir zaman geçtikçe kontakların deformasyonu ve yapışma olayları kaçınılmaz olacaktır.
 

Bir yanlışlık olmasın diye kontrol ettim.Bu dirençlerin kontakları normalde açık.Yardımcı kontakların kapağını söküp , kontağa batırdığımda devreye giriyor.
Bir de fiyat konusunda bir şey söyleyeceğim.Listeye baktığımda, kompanzasyon kontaktörlerinin daha ucuz olduğunu görüyorum.50 kvarlık kompanzasyon kontaktörü ile, 50kw lık normal kontaktör arasında epeyice fark var ve kompanzasyon kontaktörü daha ucuz.acaba 50 kvarlık kontaktör derlerken, ön dirençler olduğu için , 50 kvara kadar dayanabiliyor, aslında bunlar ( örneğin ) 30 kw lık kontaktörlerdir mi demek oluyor?
Bir de o kadar acı bir durum ki , üstündeki o dirençli kontak takımını bile ayrıca satmıyorlar.( telemecanique , Siemens ve hyundai nin listelerinde göremedim, telemecanique için , araştırdım ve bu parçanın ayrıca satılmadığını ve komple kontaktörü almamız gerektiğini söylediler)
 

50 kvarlık kontaktör derlerken, ön dirençler olduğu için , 50 kvara kadar dayanabiliyor, aslında bunlar ( örneğin ) 30 kw lık kontaktörlerdir mi demek oluyor? EVET
 
ekrem bey'in dediğinde haklılık payı var. bugün söktüğüm 55kVAR lık GE komp. kont. nün aslında 30kW olduğunu hayret ile gördüm. 30kW kontaktör liste fiyatı 270 tl sanırım, 55kVAR komp. kont. 366 diye hatırlıyorum. sadece o üst blok için 100tl isteniyor yani.

GE, Siemens, telemechanique gibi firmaların böyle bir hususta hata yapabileceklerini düşünemiyorum. Bozulsun diye de bir ürün üretmelerini düşünemiyorum. fakat yukarda açıkladığım gerçek de kafa karıştırıyor.

En çok kullandığım komp. kontaktörü 25kVAR. Acaba diyorum, 25kVAR için olan komp. kontaktörlerinin üst bloklarını söküp, 25kW kondansatöre takıp, altındaki normal kondansatörleri ayrıca mı kullanmaya / satmaya çalışsam

ekrem bey bravo, kafamı karıştırdınız epeyce

25kVAR komp. kont. mü daha uzun ömürlü 25 kW kont. mü (25 kvar kondansatör ile kullanıldığında) acaba? 3. bir şık olarak 40kvar komp. kont. eklesek, durum ne olur??
 
Arkadaşlar, kompanzason panolarını kontrolümüz sonucu bir kaç kontaktör hariç hiçbir kontaktörde ön direnç olmadığını fark ettik, panoları imal eden firmayla ğörüştüğümüzde teknik servisten biri bize kontaktör ile kondansatör arasında reaktör olduğundan öndirence gerek kalmadığını söyledi, bana inandırıcı gelmedi, bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…