Kondansator Patlamasi

Sebekedeki harmonik oranimiz % 4 .Sistemimizde detuned filtrede var yalniz alifidanci arkadasimin soyledigi gibi kondansator kutulari plastik kapli.Baglanti gevsekligide oldugunu sanmiyorum.Anapano icindeki kompanzasyon saltyeri yangindan once acmisti.Yangin kompanzasyon panosunda cikmis ama kondansatorlerin yuzundenmi yoksa kontaktorlerdenmi yoksa faz kisa devresindenmi yangindan sonraki panonun haline bakinca pek cozmek kolay olmadi.Acikcasi sebebini bilmiyorum hala ama ben suan burada 2 senelik garanti kapsaminda bulunuyorum eger sebeke volaj dalgalanmasindan bu panonu n yandigini ispatlayabilirsem yeni panonun parasini isverene odetebilirim
 
Kondansatörlerin dielektrik malzemesi 430Vmax*1,41=607 Volt gibi yüksek bir gerilime maruz kalmış ki bu değer çok daha yükseğe kısa bir süre de olsa çıkmış ve aynı "yıldırım" gibi sistemi vurmuş olabilir. Bunun için yüksek gerilimli kondansatör kullanmanın yanında , besleme kaynağının harmonik distorsiyonu için de filtre (ölçün) önermek veya bu sistem varsa gözden geçirmek doğru gibi olur.
 

sisteminizdeki reaktörlerin % p sini ve kondanstör gerilimlerini söyleyebilirmisiniz.
 
benim 2001 yılında başıma geldi, (markasını söylemek istemiyorum) 50 kVAR lık kondansatör patladı ve panoda yangın çıktı, panonun içinden klima kanalı kullanılarak kablo taşındığı için, yangın klima kanallarına sıçradı, uzun süren uğraşlar sonunda söndürebildik, yani kondansatör yüzünden iplik fabrikası yanıyordu. Bunun bidaha olmaması için tek yaptığım ise kaliteli kondansatör almak.
 
kondansatör voltaj seçimini yüksek kullan dostum o panoyu terkrar sen yapıcan galiba allah kolaylık versin malzeme seçimini yaparken çok dikkali ol!!!!
 
arkadaşlar bilinçli yönlendirelim sadece laf olsun diye yazı yazmayalım. bir firmada yangın çıkarsa Sigorta şirketinin ilk bakacağı yer kompanzasyon panosudur. uygun şalter kullanılmadıysa yangın panodan çıkmadıysa dahi kompanzasyon yapan firma suçlu oluyor buna dikkat edin. SN GAGAVUZ arkadaşım kondansatörlerini kontrol et kullanılacak olanların akım değerlerini ölç üzerinde yazan değerlere yakınsa ve üç faz arasında küçük farklar varsa sağlam demektir. eğer sıfırdan kompanzasyon yapacaksan tecrübeli kişiler yapsın ama bilgin varsa akım değerlerini ölç hesaplamanı yap ve her kondansatör grubuna uygun şalter kullanmayı sakın ama sakın ihmal etme. hadi kolay gelsin
 
harmonik filtre kullanmalısın harmonikten dolayı fazla akım cekimi oluyor devamlı kondansatör patlatırsın
 
Dün benim başımada gagavuz arkadaşınkine benzer bir olay geldi. kondansatör patlaması sebebiyle resmi bir işte yapmış olduğumuz pano yandı ve zararın bir şekilde karşılanması gerek. gagavuz arkadaşım acaba senin olayda sonuç nasıl oldu. zararı karşı tarafa karşılatmak için nasıl bir yol izlemem gerekiyor? yardımcı olabilir misin bu konuda?
 
Kondansatörlerin güçleri değiştiyse, biraz eskidilerse, rezonans noktası kaymış ve rezonansa, ana bileşene yakın bir noktada girmiş olabilir.
Harmonik filtreli sistemlerde, detunned filtre kullanılıyorsa, bunlar belirli bir frekansa tune edilmiştir. Örnekleyecek olursak;
Sizin filtreleriniz 3. harmoniği yok etmeye ayarlı olsun. 135 Hz civarı bir frekansa tune edilir. Yani harmonikleri alır ve 135 Hz de rezonansa sokar. Bir bakıma toprağa atar.
Eğer kondansatörleriniz, değer yitirdiyse, bu 135 Hz lik nokta kayar ve ana bileşene yakın bir noktada, yani 150 hz ye yakın bir noktada rezonansa girer. Bu durumda da rezonans gerçekleşir. Fakat ilginçtir ki, böyle bir durumda, kondansatörlerin değil, filtrelerin öncelikle yanması lazımdı. Bu yüzden bu ihtimal, aşırı gerilimden dolayı kondansatörlerin patlama ihtimalinden daha düşük bir ihtimal gibi geldi bana.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…