kontaktörün sağlamlık kotrolü

1579aaa

Üye
Katılım
9 Ara 2010
Mesajlar
66
Puanları
1
Yaş
49
arkadaşlar bana kontaktörün bobininin kumanda ve güç kontaklarının sağlakmlık kontrolünün nasıl yapıldığını anlatırmısınız. acil!!
 
sevgili dostum;
bobin uçlarına faz nötr bağlayoruz. Kontaklar çekiyorsa bobin sağlamdır. bobin sağlamlığını multimetre ilede ölçebilirsin. direnç değeri okuyorsan sağlamdır diyoruz. fakat en garantili yol faz nötr gerilimini uygulamak.
kontakların sağlamlık konrtolünde ise bobine faz nötr uygulanır kontaklar çekiyorsa ve yapışma yoksa sağlamdır diyoruz.
kontakların herbirinin giriş ve çıkış voltajlarını ölçüyoruz. çıkış voltajı sorunlu olan kontaklar kendini belli eder yani çıkış voltajı kontak direncinin artmasından dolayı düşük çıkar. kontak direncinin aratması aşırı isı ve nem, yanlış kontaktör kullanımı gibi faktörlerden dolayı zamanla artabilir. kontaktör ve termik manyetik şalter gibi elemanlar periyodik aralıklarla test edimelidir
 
dostum bobin kontrolü tamamdır fakat benim aradığım kontaktörün açan ve kapayan kontaklarının ölçü aleti ile kontrolünün nasıl yapıldığı analatabilirsen daha iyi olur.Yanlıs hatırlamıyorsam bobine 220 veriyorduk ölçü aletini ohm kademisine alıyoruz ve açan (normalde kapalı) kontağına bakıyoruz bobinde enerji yokken 1 enerji varken 0 göstermesi gerekiyor kapayan (normalde açık)kontağ bobinde enerji yokken 0 bobinlere enerji verdiğimizde 1 değeri görüyoruz BENİM BİLDİĞİM BU AMA YANLISMIYIM DİYE DÜŞÜNÜYORUM YANLISIM VARSA DÜZELTİN SORUNUN ÖZÜ BU ASLINDA.
 
ilk önce ana sigortayı kapat rolenın veya kontaktörün kontrolu ıcın olcu aletını ohm konumuna getır -olcu aletının ıkı ucunu deydır nekadar ohm gostercek..şimdi rölenın com ucuna bi tanesını dığer ucunada önce nc ve a1 ucuna enerji vererek sonra no kontağına değdir .. kontaktörde ise no olduğu yanı enerjilendiği zaman L1-ile-T1,L2-ile-T2,L3-ile-T3 uclarına olcu aletının ucunu değdir eğer sorun yoksa okuduğun değer ohm dusuk cıkması lasım yanı ılk basta bırıbırıne deydırdığın değer gibi kontaklar arktan dolayı gecırmeye bılır bunu bu yontemle bulabılırsın arızayı inşallah anlamısındır (rolenın kablolarla devreye bağlıysa onlardanda ohm alabılır)dikkat et
 
sevgili kardeşim önce kontaktörün kaç voltta,DC VEYA AC çalışttığına bak.KONTAKTÖR 24 VOLT İLEDE ÇALIŞIR 22O VOLT İLE DE ÇALIŞIR.BUNLARA DİKKAT ETMEK LAZIM.KONTAKTÖRE ENERJİ VERMEDEN ÖNCE BOBİNİN DİRENCİNİ KONTROL ET. KONTAKLARI KONTROL ETMEK İÇİN DİJİTAL AVOMETRENİN ANAHTARINI KORNA KISMINA GETİR VE HANGİSİNİ AÇIK HANGİSİNİ KAPALI OLDUĞANA BAK.ONDAN SONRA KONTAKTÖRE ENERJİ VERDİĞİNDE DE AVOMETREYLE AYNI UYGULAMAYI YAP VE KONTAKLARIN DOĞRULUĞUNU TESPİT ET.BİR DİĞER BASİT UYGULAMA KONTAKTÖRÜN ÜSTÜNDEKİ YAZILAR İLE (NO YAZILI KONTAK NORMALDE AÇIK ANLAMINA GELİR)(NC İSE NORMALDE KAPALI KONTAK ANLAMINA GELİR.)RAKAMLARDA İSE 1 VE 2 İLE BİTEN RAKAMLAR KAPALI KONTAK 3 VE 4 RAKAMLARI İLE BİTEN KONTAKLAR İSE AÇIK KONTAK ANLAMINA GELİR.AVOMETRE İLE TEST EDERKEN BU RAKAM VE BU YAZILARIDA GÖZ ÖNÜNDE BULUNDUR.ÇÜNKÜ KONTAKLAR ARIZA YAPIP BİRBİRİNE YAPIŞMIŞ OLABİLİR.
 
önce a1-a2 uçlarına bobin çalışma gerilimi uygula kontaktör çekiyorsa sağlamdır. daha sonra kontaktörün üzerindeki mandala elinle bastırarak normalde açık olan konttak kapanıyor kapalı olan kontaklarda açılıyor ise kontaktörün kontak uçları sağlamdır.
 
arkadaşlar bana kontaktörün bobininin kumanda ve güç kontaklarının sağlakmlık kontrolünün nasıl yapıldığını anlatırmısınız. acil!!

kontaktör bobinine enerji ver me hareketini bir kaç kere ver kes her defasında kararlı ve net ses çıkarmalıdır.ayrıca ötme yada vınlama sesi olmamlıdır.kontak kontrolü cihazla yapılır ama en iyisi gözle yapılan muayenedir.(göremediğin kontakları durumuna göre bir yük bağlayıp denenir.yardımcı kontakları yaklaşık 1 amper yük ile bir kaç aç kapa yaparak test edersin.her defasında aynı hareketi gözlemlemen lazım)farklılık görürsen ya tamir yada çöpe.elektrik risk edilecek bir konu değildir.
kolay gelsin
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…