Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
RC = Direnç ve kondansatör'dür. Filitre görevini yapar. Kontaktör bobinine paralel bağlıdır. Kontaktör çekip bıraktıkça şebekeye gelebilecek parazitleri engellemeye çalışır.
sayın teknobilim74. ben elektrikci123 arkadaşın sorduğu rc bağlı kontaktörün hangi sistemde kullanıldıgını sormak istemiştim.daha önce bobinine paralel rc bağlı kontaktörleri sistemde çok büyük motorlar varsa devreye girerken gerilim düşümünden dolayı kontaktörler bırakmasın diye de kullanıldığını görmüştüm.
ters emk yı önlemek için kullanılıyor. bobinler üzerindeki gerilimin kesilmesi durumunda yüksek değerde voltaj çıkartıyorlar.bu gerilimde senin rölelerini veya kontaktörünü bozuyor. en basiti bu
boboninin akımı kesilince endüktansına ve üstünden geçen akıma bağlı bir gerilim endüklenir. kondansatörde dc de gerilim değişimlerinde akım çeker. bobin gerilimiyle kondansatör direnç üzerinden şarj olur. sonrada kondansatör direnç üzerinden deşarj olup bu enerji ısıya dönüşür.
RC filitre kontaktörün bobinini enerjilenip kesilmesi sonucunda oluşan yüksek gerilimi söndürmeye yarar. Eğer takılmaz ise bu gerilim şebekede gürültü olarak karşımıza çıkar. Bu ne yapar? Eğer panomuzda veya kontaktöre yakın bir yerde sıcaklık ölçer, basınç ölçer gibi analog ölçüm yapan cihazlar varsa onların ölçümlerinde kıssa süreli hatalı okumalara yol açabilir. Ayrıca analog sinyalleri bozma yönünde bir problem yaratabilir. Bu filitre istemediğimiz bu olayları yok etmemize veya azaltmamıza yardımcı olur.
forumda, deşarj bobininin 25 kvar üzerindeki kondansatörlerde mutlaka kullanılmasının gerektiğini okudum.25kvarın altındaki kondansatörlerde gereksiz olduğu anlamına mı geliyor? sınır doğru mudur?