Kontaktör yapışması , ark problemi

selam elimde 7.5 kw vakum motoru var ben bunu calıstırmak için yıldız ücgen devresini kurdum devre çalışıyor sıkıntı yok yanlız yıldızdan üçgene geçerken ark yapıyor kontaktör bi kaç defa aç kapa yaptım bazen ark yapıyor bazen yapmıyor.. bugün denediğimde yıldız kontağı yapıştı.. bunu neden yapabilir ?

kontaktör 3tf42a (600 v 7.5 kw)

Asenkron motorun içinde sargılardan gövdeye istenmeyen bir kaçak durumu olabilir,sargı ölçümünü kalteli bir multimetre ile yapmalı veya elinizde MEGER izolasyon test cihazı varsa bununla yapmanız çok daha iyi olacaktır.Aşırı kıvılcımlar sargılardaki istenmeyen ve beklenmeyen özindüksiyon durumundan olabildiği gibi kontaktör kontaklarının mevcut durumundan,aşırı oksitli,meme yapması,vb. durumundan da olabilir.Bu kontakları çıkarıp,aşırı oksitlenme durumu kontaklarda varsa eğer,bunları gidermelisiniz.

Kontaktörlerin kontaklarını ve bobin,yay,vb.tüm iç parçalarının düzenli söküp bakımını yaparak,periyodik bir takvime de bağladınız mı? Motor koruma elemanları (Tmş,aşırı akım rölesi,düşük akım rölesi,termik,faz koruma rölesi,vb. elemanlar) motorla birlikte çalışma sırasında yer alıyor mu? Kolay gelsin.

hocam cevap için teşekkürler oksitlenme olduğunu sanmıyorum sistemi daha 2 gün önce kurdum
devrede - aşırı akım rölesi--- 40 amper sigorta --- 3 tanede kontaktor (siemens) kullandım

Bir de kullandığınız bu 3 fazlı şebekede,fazlar açısından çok dengesiz yüklenimler veya aşırı harmoniklerin oluşma durumu olabilir mi ? Bu yönüyle de hiç incelediniz mi? Kolay gelsin.

Kontaklar arasına 47nf-100nf arasında 1000Voltluk kondansatör bir seri dirençle birlikte bağlanarak ark problemi çözülebilir. Direnç 100-1000 ohm arasında denenmeli. Dirençler 1Watt , ısınırsa daha büyük watlı kullanılır. Değerler çok kritik olmamakla birlikte illaki işe yarayacaktır. Optimum dizayn için denemeler yapılabilir

Yukarıda arkadaşlarında bahsettiği gibi bu arkın birçok sebebi olabilir.Fakat ben olsam ilk önce işe akım ölçüp bunu analiz etmekle başlarım.Mesela motor akımı etiket akımı sınırları içerisindemi,güç devremdeki cihaz ve kablolar bu akımı karşılayacak kapasitedemi,bağlantılarda bir gevşeklik varmı,yük motorun taşıyacağı sınırlar içerisindemi,güç ve kumanda devrem doğrumu,motorda ve karşılayacağı yükte herhangi bir mekanik sorun varmı,motor sağlammı gibi şeyleri araştırırım.

Şebeke geriliminiz düşük ola bilir, yıldızdan üçgene geçerken gerilim düşümünden kontaklar bırakır. Kumanda gerilimiz düşüktür.
Kumanda sisteminizi üçgene geçdiğinde , üçgen kontaktörü üzerinden kilitleme yapacak şekilde dizayn edin. Zaman rölesi devreden çıksın.
Gerilim düşükse, prımer veya sekonderınden %5, %10 gibi farklı gerilimlerde ayarlama yapılabilecek, 100 VA gibi güçde kumanda gerilimi trafosu kullanın.
Ayrıca, kontaktör giriş çıkış bağlantılarınızda gevşeklik olabiir.

Forum istatistikleri

Konular
130,340
Kullanıcılar
453,634
Son üye
tayfun75

Yeni konular

Geri