Evet bende şahit oldum hepside kurulum hatasıydı. Bir tesiste devreye hızlı girip çıkan yükler vardı tristörlü sistem yerine kompanzasyon kontaktörlü klasik sistem dizaynı yapılmıştı, kondansatörler deşarj olamadan röle tarafından tekrar devreye alındığı için kısa devre gerçekleşiyordu. Bir başkasında yüksek harmonik vardı ondan dolayı dirençler yanıyordu. Bir diğerinde de 50kVAr'lık kontaktöre 2 adet 30kVAr paralel bağlanmıştı. Yani hepsinde bir yanlış kurulum olayı mevcuttu. Sizin yaşadığınız olaylarda da mutlaka öyle olmalı aksi taktirde bir sıkıntı yaşanması mümkün değil.
Çözümler;
Öncelikle tristörlü (hızlı sistem) gereksinimi var mı? bu iyi belirlenmeli. Trsitörlü sistem gereken yere klasik sistem kurarsanız direçte yanar, kontaklarda yapışır, yangında çıkar.
Klasik kontaktörlü sistemde sık anahtarlama yapan bir kaç grup varsa (Tristörlü sisteme ihtiyaç yoksa!) bu gruplara mutlaka Deşarj ünitesi kullanmak gerekir. Kondansatörün kendi üzerindeki dirençleriyle deşarj olması 1dk'yı geçebilir. Deşarj üniteli 400v 50kVAr bir kondansatörün deşarj süresi bile 8sn gibi uzun bir süredir. Deşarj ünitesi:
https://entes.com.tr/dosyalar/DU_3_TR-EN_A3718_R3.pdf
Kompanzasyon kontaktörü seçiminde kademe güçlerine bir miktar opsiyon bırakarak seçim yapmakta fayda vardır. Örneğin 12,5kVAr kondansatöre 12,5kvar kontaktör yerine 20kVar kontaktör kullanın.
Kompanzasyon sistemlerinde klasik kontaktör kullanmak son derece yanlış bir harekettir. Kontaktör Yüksek akımda seçilse kontaklar tahrip olup bozulmaya mahkumdur.