Şimdiye kadar anlattıklarınız sadece statik elektrik dengesinin iki taraf arasında eşitlenmesiyle olan yanmadır diye düşünüyorum ben yine de.Normal elektrik akımı havada asılı iken akamaz,o zaman tek faza değdiğimizde çarpılmamız gerekirdi,buradan hareket edersek,elektriğin de hiç akmayıp kalemi yakmaması beklenir.Ama sürtünme ile elektriklenmiş bir kazak,yanındaki hava moleküllerini de iyonlaştıracağından,kontrol kalemini arkasına,yalnız bu iyonlaşmış yükler (+ ve -) girerken,zaten çok az akımla ışıyan neon yanacaktır,ben de bunu evde denedim.Sn.hlyahkan'ın havanın iyonize olması (Yıldırım geçmeden önce de ayni şey olur,önce öncü küçük kıvılcımlar gidip gelir,iyice hava iyonlaşınca,açılan bu iyon koridorundan büyük deşarj kıvılcımı boşalır) dediği olay budur.Ama bizim konumuz statik elektrik değildi,normal elektrikle biz uğraşmıştık.
Ben zıplayıp da kalemin önce kuvvetli,giderek az yanmasını da yine havadaki statik elektrik yük dengesine,kütlenin büyümesinde ışığın artmasını da yine buna bağlıyorum.Ayaklar yerde iken vucut statik elektrik bakımından toprakla ayni elektron seviyesinde oluyor,zıplanılınca bu denge değişiyor,yükler kontrol kalemine tam geçince,ayaklar da yerden kesildiğinden,vücut giderek daha yüksüz hale gelmiş oluyor,ama havadaki serbest iyonlaşmış tanecikleri de büyük kütlesiyle yakalıyor,büyük kütlede bu durumda yanma daha fazla oluyor.Ben daha önceki yazımda konuyu,sadece normal elektrik açısından ele aldım,bu yüzden işin içine havadaki serbest statik yükler girerse durum değişiyor,elektrik için yaptığım bu genellemeyi burada statik elektrik için izninizle değiştiriyorum.Elektriği de,kontrol kaleminde yanması açısından direk test yaparak size söylemiş de değilim (yalnız "teorik ve mantıken" kelimesini de özellikle de kullanmıştım,hatırlayın)Sadece kişisel bir kanaatimi belirttim,kimse tarafından da yanlış anlaşılmasını ayrıca arzu etmem.
Tüm bunlar hep statik elektrikle ilgili olan deşarjlardır,elektrik akımıyla direk ilgili de değildir.Statik elektrik,akan normal elektriğin içinde de oluşup,örneğin pc kasalarında,psu kaçağında,topraklanma eksikliğinde direk olarak görülür ve tehlikeli de olur,bunu biliyoruz.Yüksek frekanslı elektromantetik dalgaları serbestçe yayınlayan bir ferrit çekirdek yakınında da,kontrol kaleminin ucu,bu kaynağa çok yaklaştığında,hiç değmese bile,içinde oluşan indüksiyon kuvvetiyle yine yanabilir,bu da mümkündür,ben bunu da deneyip gördüm.Çok yüksek voltajlı ac hatların,çok yakınında da,elektromanyetik indüksiyon prensibiyle,ucu hiç bir yere temas etmeden,içinde indüksiyon akımı oluşup yine yanabilir,bu da mümkündür.Yani kontrol kaleminin epeyce de yanma sebebi mevcut,yalnız faz-nötr arasındaki bir kapalı devrede yanmıyor,dolaylı yollardan da (Hava iyonizasyonu,çok yüksek frekanslı elektromanyetik etkilenimlerle,statik elektrik kaynaklarına çok yakınlaşmayla havadaki serbest elektronlarla,vb.) çeşitli kaynaklarla yanabiliyor.Konumuz,yalnız normal şebeke elektriği olarak geçtiği için,ben yalnız bunun üzerinde durmuştum,yani konu daha pek çok yönden de incelenebilir,bu mümkündür.Kolay gelsin.