Kontrol sistemlerinde neden mA kullanılır

Katılım
13 Mar 2009
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
35
1)Kontrol sistemlerinde neden 4-20mA kullanılır volt değil?

2) %0 seviyesi için neden 0mA değilde 4mA tercih edilmiştir?









Mesajlarınızda,forum kuralları gereği büyük harf kullanmayınız.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
1. soruna cevap vereyim.sade akımla bir iş yapmazsın kontrol sistemlerinde genellikle 24 v kullanılır..örneğin sensörler genellikle 24v ile çalışır.

simens plc
s7-200 ailesi 24 v ile çalışa bilir.

akım olayı ise örneğin bir led in çalışması için en az 0,020a akım gerektirir...kumanda elamanlara 24v ver fakat hiç akım verme bir iş yaptıramazsın..
 
Herkese Merhaba,
0-4/20 mA. sinyal genelde (basınç, sıcaklık, akış, konum...) transmitterlerden gelen ve plc vb. cihazların girişlerine uygulanan bir sinyal türüdür. Ayrıca Plc vb. kontrol cihazlarından da kontrol elemanlarına kontrol sinyali olarak kullanılan anolog bir sinyaldir.
Bu sinyalin voltajı genelde 12-24VDC olarak kullanılır ve transmitterlerin hem beslemesi yapılmış olur hemde seri devreden mA. düzeyinde yüksek olmayan bir akım akıtılarak analog bir bilgi kontrol cihazına aktarılmış olur. mA ile uzak mesafelerden bilgiyi plc vb. kontrol cihazlarına gerekli alt yapıyı kullanarak bozulma olmadan rahatça taşıyabiliriz. Bu devrelerde kullanılan seri devrenin (seri bağlı başka cihazlar varsa, genelde cihaz iç dirençleri 50-100 ohmdur) 250 ile 750 ohm aralığını geçmemesi devrenin kararlı ve doğru çalışması içinde önemlidir. Transmittere giden besleme voltajı düşsede cihazlar 12-24 VDC aralığında çalışabilirler. Kontrol devrelerinde +/- 0-2-5-10 VDC gerilimler kulanılır ancak çok uzak mesafelerde devre direncinden bu sinyal etkilenir. Ya bu nihai sinyal kompanze edilir ve kalibre edilir yada kulanılmaz ve mümkünse mA devresi tercih edilir.
Son sorunuzda niçin %0 düzeyi için 0mA yerine 4mA kullanılıyor demişsiniz. Bunun nedenide bağlantıda olabilecek açık-devrede akımın 0mA düzeyine ineceği için plc vb. kontrol cihazı veya actuator vb. kontrol edilen enstrümanın bunu hissetmeyeceğidir. Böyle olmaması için 4 mA kullanılarak %0 düzeyi kabul edilir, 0-4mA aralığında belirlenen bir sianyalin altı ise hata sinyali olarak kabul edilerek gerekli kontrol ve korumalar devreye alınabilir. Sorularını dilimin döndüğünce cevaplamaya çalıştım, hatalı veya eksik olan yer varsa diğer arkadaşlarında yorumlarını beklerim. İyi günler........
 
Sahada bulunan sensor/transmiterler ile ölçüm/kontrol üniteleri arasında kullanılan transdüser/transmiterlerin başlıca görevi sinyal dönüşümüdür. Ölçüm/kontrol üniteleri büyük çoğunlukla artık endüstriyel bir standart halini almış 0-20 mA DC, 4-20 mA DC, 0-10 V DC veya 0-5 V DC sinyalleri kabul edebilecek şekildedir. Dolayısıyla sahada ölçülecek sinyal türü ne olursa olsun, nihai olarak sinyal yukarıda sayılan türden bir sinyale dönüştürülmek zorundadır. Saha sensör veya transmiterleri tarafından üretilen sinyaller elektriksel sinyallerdir. Bu sinyaller akım, gerilim veya direnç şeklindedir. Bu türden sinyaller endüstriyel standartlara uygun DC akım veya DC gerilim şekline çevrilerek ilgili ölçüm/kontrol ünitesine bağlanırlar. Bu sayede sahada bulunan fiziksel/elektriksel bir büyüklük ölçülerek prosesin izlenip yönlendirilmesi sağlanır. Yani sorduğun 4-20 ma dünya standartı olarak kabul görmüş bir aralıktır.
2) %0 seviyesi için neden 0mA değilde 4mA tercih edilmiştir?
soruna da cevap vereyim kablon koptu diyelim akım görmediği zaman cihaz seni yanıltır. 4 ma %0 a set edilirse plc in, 0 ma akımıda error ikaz ledine set edersen ne olup bittiğini daha iyi anlarsın değilmi? Herşey düşünülerek ince hesaplar yapılarak yapılmıştır hiç birşey boşa değildir. Neden 5-6-7 mA değilde 4 dersen bu konuda tam fikrim yok.
Bu soru neden kaşığa kaşık deniyor gibi bir soru. Dünya 4 mA i kabul görmüş vardır mutlaka bir hesabı ama bilmiyorum.
 
4.20ma sinyali en fazla kaç m uzağa gönder e bildirim veya kablo nasıl olmalıdır örnek 150 m ye
 
4.20ma sinyali en fazla kaç m uzağa gönder...

Yıllar önce sorulmuş sorunun cevabı tam olarak bu.
Uzak..yakın... ince.. kalın.. hattan geçen akım sabit olur.
Mesafenin hiç önemi yok.
Dönüştürücü , ne olursa olsun belirli seviyeye karşılık gelen akımı belirli değerde tutar.

Gerilim için böyle değil.
Üstelik hat uzadıkça bozucu sinyaller hataya yol açar.
Öyle blendajlı kablo filan hikaye.
Ama çok yakın ise yerine göre bir potansiyometre ile iş bittiği için tercih edilir.

Gecikmiş cevap , 0 değil 4 mA , bozucu etkilerin eşik değeri olarak ~~2.5mA görülmüş ve emniyet olarak 4 seçilmiş..
 
Son düzenleme:
1)Kontrol sistemlerinde neden 4-20mA kullanılır volt değil?

2) %0 seviyesi için neden 0mA değilde 4mA tercih edilmiştir?
Mesajlarınızda,forum kuralları gereği büyük harf kullanmayınız.

En büyük sorun gürültü.

Kablolara binecek gürültünün gücü 4mA gibi yüksek bir akım akıtmaya yetmez.
Dolayısı ile 4-20mA sistemlerin gürültü bağışıklığı yüksektir.

0 seviyesi için 4mA seçildiğinde sensör kablosu koptuğunda akım sıfır olacağından bu alarm durumu olarak kullanılır. Eğer %0 seviyesi 0mA seçilseydi kablo mu koptu yoksa sinyal seviyesimi sıfır oldu anlaşılamazdı.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,906
Mesajlar
931,206
Kullanıcılar
452,789
Son üye
yigitt.m
Geri
Üst