Herkese Merhaba,
0-4/20 mA. sinyal genelde (basınç, sıcaklık, akış, konum...) transmitterlerden gelen ve plc vb. cihazların girişlerine uygulanan bir sinyal türüdür. Ayrıca Plc vb. kontrol cihazlarından da kontrol elemanlarına kontrol sinyali olarak kullanılan anolog bir sinyaldir.
Bu sinyalin voltajı genelde 12-24VDC olarak kullanılır ve transmitterlerin hem beslemesi yapılmış olur hemde seri devreden mA. düzeyinde yüksek olmayan bir akım akıtılarak analog bir bilgi kontrol cihazına aktarılmış olur. mA ile uzak mesafelerden bilgiyi plc vb. kontrol cihazlarına gerekli alt yapıyı kullanarak bozulma olmadan rahatça taşıyabiliriz. Bu devrelerde kullanılan seri devrenin (seri bağlı başka cihazlar varsa, genelde cihaz iç dirençleri 50-100 ohmdur) 250 ile 750 ohm aralığını geçmemesi devrenin kararlı ve doğru çalışması içinde önemlidir. Transmittere giden besleme voltajı düşsede cihazlar 12-24 VDC aralığında çalışabilirler. Kontrol devrelerinde +/- 0-2-5-10 VDC gerilimler kulanılır ancak çok uzak mesafelerde devre direncinden bu sinyal etkilenir. Ya bu nihai sinyal kompanze edilir ve kalibre edilir yada kulanılmaz ve mümkünse mA devresi tercih edilir.
Son sorunuzda niçin %0 düzeyi için 0mA yerine 4mA kullanılıyor demişsiniz. Bunun nedenide bağlantıda olabilecek açık-devrede akımın 0mA düzeyine ineceği için plc vb. kontrol cihazı veya actuator vb. kontrol edilen enstrümanın bunu hissetmeyeceğidir. Böyle olmaması için 4 mA kullanılarak %0 düzeyi kabul edilir, 0-4mA aralığında belirlenen bir sianyalin altı ise hata sinyali olarak kabul edilerek gerekli kontrol ve korumalar devreye alınabilir. Sorularını dilimin döndüğünce cevaplamaya çalıştım, hatalı veya eksik olan yer varsa diğer arkadaşlarında yorumlarını beklerim. İyi günler........