Kopan, Kırılan Termoplastik Parçaların Tamiri

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,269
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba. Bugün enjeksiyon veya püskürtme (Ekstrüzyon) yoluyla imal edilen çeşitli termoplastik malzemelerin tamirinden söz etmeye çalışacağım.

Bildiğimiz gibi termoplastik malzemelerle kullanılan bu parçalar çatlama, kırılma, vb. durumlarda komple çöp olması tercih edilip yenisinin alınması tercih edilir. Nispeten çok küçük parçalı üretimlerde ve maliyetin ve parakende satışının düşüklüğü durumunda bu tercih çok mantıklı. Ancak örneğin çamaşır makinesinin içinde tamburunun döndüğü plastik kazanının, yayları ona bağlı olan kazan kulakçıklarının kopması veya delik yerlerinden kırılması, vb. küçük bir kısmı hasarlı termoplastik malzemeli parçalara uygulanan termoplastik kaynakla bunun tamiri yapılabilir.

Termoplastik malzemeler zaten ilk imalatlarında uygulanan ısıyla eriyip kolayca asıl şeklini alması istenilen kalıplarda mamul haline getirildiğinden, uygun güçteki iğne havyalarla (100 watt.lık tabanca havyalar uzun süreli çalışmaya hiç uygun olmayıp rezistanslı 60-80-100 watt.l/ık hayvyalar en uygunudur) bu işlemler uzun süreler güvenle yapılır.

Termoplastik malzemelerin havyayla eritilip ek termoplastik malzeme kullanılırken en önemli nokta imalatında kullanılan termoplastik malzemeye renk açısından (farklı renkteki malzemeler görsel açıdan sırıtabilir, dezavantajı sadece budur) değil, ancak malzeme seçimi konusunda çok yakın (Mümkünse ayni malzemeyi) kullanabilmenizdir. Örneğin eski kasetli teyplerin mika kaset kutuları, çeşitli ürünlerin (Matkap uçları setinin dış kapağı gibi) mika veya plastik kutuları bu termoplastik malzemelerle çoğu zaman uyum sağlayıp eridiğinde iyi bir karışımı yapabiliyor.

İkinci ve en önemli nokta ise bu tamiri yapılan makine, temizlik, oyuncak, drone gövdesi, sabunluk, havlu asklılığı, pedallı çöp kovası, vb. bu parçaların ne türden mekanik zorlanmaya ve ne tür bir zorlayıcı bir momente maruz kaldıklarıdır. Hiçbir baskı ve zorlayıcı kuvvete, momente, vb. maruz kalmayıp sabit olarak çalışacak parçalar iç kısımları boş kalıp termoplastik malzemeyle uygun eritmeyle kaynak yapılabilir. Bu türden sürekli zorlanmaya maruz kalacak olan termoplastik malzemelerin ek plastik ergitmeli kaynakla bu tamiri yapılırken iç kısmında ayni beton ve inşaat demirinin birlikte yüksek mukavemetindeki gibi iç desteğe gerek olacaktır. Bu iç destek yerine göre çelik teller, tek damarlı bakır kablo iletkeni, çok telli bakır kablo iletkeni demeti, ataş, vb, çeşitli nüve malzemeleri şeklinde de olabilir.

Nüve kısmında betonla inşaat demirinin bütünleşmesi örneğindeki gibi (İstanbul’da son zamanlarda çeşitli semtlerde malzemenin zaafiyetiyle yıkılan tüm evlerde, kullanılan deniz kumunun temizlenmemesi sonucu zaman içinde demirin içten paslanıp betondan ayrışmaya başladığının görülmesindeki gibi) eklenen veya eritilerek birleştirilen termoplastik malzemelerin içindeki tek çelik tel, demir tel, tek veya çok telli bakırın mutlaka bu iç nüveyle bütünleşmesi ve eritilerek kullanılan bu ek malzemeden eritilip bütünleşmeden kalmaması gerekiyor.Ancak bu şartlarda yandan, üstten veya daha başka yönlerden gelen bir döndürme momenti, çeşitli zorlama kuvvetleri, kesme (makaslama) kuvveti, flambaj (Burkulma kuvveti) vb. çok çeşitli güçlere dayanım sağlayarak kopmadan ve tekrar ayni yerden kırılmadan kalabilir.

Not: Aslında en ideal olan termoplastik kaynak Türksat'da DMAX'da, tadilat & tamirat programında belki oto plastik parçalarının (ön ve arka tamponları gibi) oksijensiz (Havadaki oksijen bulunmadan sadece azot gazı altnda) yapılan sıcakla erilitilip birleştirme kaynağı şeklindedir. Çünkü havadaki oksijen işlem sırasında termoplastiğin bir kısmını yakıp azaltabilmektedir. Kolay gelsin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…