Değerli arkadaşlar,
Fizik bölümündeki bir arkadaşımızla bir test üzeneği kurma fikrimiz var. Daha doğrusu fikirle bana geldi ben soğutma üzerine destek vereceğim. Üniversitedeki bölümlerinde helyum pompalı bir kreyostat bulunmakta neredeyse -260 C lere inebilmektedir. Bu sıcaklıkta bazı yarıiletkenlerin testlerini yapmaktalar.
Şimdi bizde bir yeni düzenek yapmayı planlıyoruz. yaklaşık olarak numunenin konulacağı 10 cm X 10 cm lik bakır bir pleyt olacak. Bu pleyti inebildiğimiz sıcaklığa inmeyi planlıyoruz. Bu bakır pleytin üzerine bir yine 10 cm X 10 cm lik kapak yapılıp üzerindeki bir porttan bu küpün içindeki havayı vakumlayacağız. Yani içeride hava olmayacak. Hava olmayacağı için hava ile temaslı ısı transferi olmayacak. Alttaki bakır pleytide alttan dış hava ile temasını keseceğiz. Bize pleyti soğutacak sistem yapmak kalıyor. Hedefimiz orjinal kreyostattaki gibi -260lara inmek değil o sıcaklıklara inmek çok zor ama 50 kelvine kadar bile insek -200 gibi işimizi görecek.
Bu noktada bu sıcaklığa nasıl inebiliriz fikirlerinizi almak istiyoruz. Bu sıcaklığa inebilen termodinamik gaz helyum nitrojen var ancak bu tip bir soğutma sistemi kurmak için teorik net bir bilgim yok. Arkadaşım peltier dedi ancak bu sıcaklığa inmek için kaskat olarak çok fazla peltier kullanmak gerekebilir deneme olacağı için bir kaç peltier alıp test edilebilir.
Sizlerinde fikrini almak istiyorum nasıl bir yol izleyebiliriz.
Saygılar..