çift yönlü olacaksa zaten banko TEC kullanılmalı. belki diğer gazlı sistemlerlede olabilir ama TEC solid yapıda ve özellikle bu tarz işlemler için uygun. sürmesi de kolay.
Peltierler bildiğimiz üzere çok verimli ısı pompaları değil. Aklıma takılan sorunun biride şu.
5 peltieri kaskat bağlamayı düşünüyorum. Örneği soğutan peltier ısısını ikinci peltier emecek ancak atık ısı gitgide büyüyecek. Son peltierde atık ısı çığ gibi büyüyecek bu nedenle her peltierin sıcaklık farkları kontrol altında tutulmalı gibi bir düşüncem var. Peltierler maksimum sıcaklık farkı 50 - 60 derece ( benim getirttiklerim ) bu nedenle bu sıcaklık aşılmadan yavaş yavaş ısıyı transfer etmeliyim. Bu noktada iyi bir kontrol sağlamalıyız. Yoksa peltierler bozulacaklar.
Önce iki peltierle test edeceğim sonra üçüncüyü ekleyip kademe kademe ölçerek gideceğim.
Mrb Serkan Bey .
Bu peltierlerle istediğiniz (Kriyojenik bölgeye) sıcaklığa düşemezsiniz. Bunlar yanlış bilmiyorsam minimum -80 dereceye kadar düşebiliyorlar. Ancak araştırmam lazım.
Mrb Serkan Bey .
Bu peltierlerle istediğiniz (Kriyojenik bölgeye) sıcaklığa düşemezsiniz. Bunlar yanlış bilmiyorsam minimum -80 dereceye kadar düşebiliyorlar. Ancak araştırmam lazım.
Araştırmadan bir ürün öneremem . Ama TEC-12706 tipi modüllerin çalışma sıcaklık aralığı minimum -80 derece . Hatta şu anda google'den baktım. Bazı sitelerde -30ile 70 derece arasında olduğunu yazmışlar. Kriyojenik soğutma için kullanılan deneysel modüller var. Peltier modüller kriyojenik sogutma için pek fazla uygun olmadığını düşünüyorum. Gazlı sistemler (helyum, hidrojen veya neon gazı kullanan sistemler ) yada lazer sistemler daha uygun olur. Sizin istediiniz sıcaklık çok düşük. Mutlak sıcaklığa lazer ile yaklaşılabiliniyor. Ancak tam bir araştırma yapmadan kesin bişey söylemek istemiyorum. Perşembe günü size detaylı bilgi veririm.
İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. Yorumunuzu bekliyor olacağım.
Gazlı soğutma konusunda da bilgim var. Acaba daha pratik bir sistem kurabilirmiyim diye düşünüyorum. Nitrojen yada helyum sistemide kurabilirim ama hem tehlikeli hemde maliyeti yüksek olacaktı.
Hala araştırıyorum farklı önerilerede açığım.
Not : gazlı sistem kullanacağımda bu gazlara uygun kompresör bulmak sıkıntı olacak kompresör yağıda bu gazlarla kimyasal tepkimeye girmemeli. Tıpta kullanılıyor. Özel cihazlar var.
Kriyojenik soğutma maliyetli bir işlemdir. Düşük maliyetlerle bu işi halledemezsiniz. Ölçüm cihazları, adyabatik şartların sağlanması vs.. Hepsi ciddi maliyettir. Ölçüm cihazları hakkında yorumlar yazmışşınız ; TC kullanarak ölçüm yapamazsınız. Ölçüm sonuçlarınız tamamen hatalı olur. Hassasiyet sağlıyamazsınız. Ancak bunlar işin diğer kısımları.
Çalışma şevkiniz kırmayayım ama elinizde ciddi bir bütçe yoksa bence fazla uğraşmayın. Mesela http://www.enerji.itu.edu.tr/Icerik.aspx?sid=9666
burada destekleyen firmalara bakarsanız; nasıl bir malıyetle karşı karşıya kalabileceğinizi tahmin edebilirisiniz.
İyi çalışmalar..