kuantum fiziği

ReiS_

Üye
KUANTUM FİZİĞİ

BÖLÜM 1
KUANTUM FİZİĞİNE GİRİŞ

BÖLÜM 2
ATOMLARIN KUANTUMLU YAPISI

BÖLÜM 3
OPERATÖRLER VE MATRİSLER

BÖLÜM 4
PERTÜRBASYON TEORİSİ

KUANTUM FİZİĞİNE GİRİŞ

1)FİZİK TEORİLERİ:a)Klasik Fizik: Klasik fizik maddeyi makroskopik bir yaklaşımla ele alarak inceler. Klasik mekaniğin kanunları Newton kanunlarıdır. Klasik elektromanyetizmanın temel denklemleri ise Maxwell denklemleridir.

b)Görelilik teorisi: Özel görelilik ve genel görelilik olmak üzere iki çeşittir. Özel görelilik ışık hızına yakın hızlardaki hareketleri inceler. Genel görelilik ise genel kütleçekimi uzayın eğriliğini inceler. Özel görelilik 1905’de, genel görelilik ise 1915’de Einstein tarafından geliştirilmiştir.

c)Kuantum teorisi: 1900 yılında Planck tarafından ortaya atılmıştır. Molekül, atom, çekirdek, nükleon, temel parçacıklar ve kuarklar gibi küçük parçacıkları inceler. Bu teori olasılıklar üzerine kuruludur. Dirac, Heisenberg, Schrödinger, Pauli,...gibi bilim adamları tarafından geliştirilmiştir. Kuantum mekaniğinin temel denklemi Schrödinger denklemi olarak kabul edilmektedir. Parçacıkların elektromanyetik etkileşmelerini inceleyen teoriye de Kuantum elektrodinamik denmektedir. 1960’lı yıllarda Tomanaga, Schwinger ve Feynman tarafından geliştirilmiştir. 1980’li yıllarda da kuarklar arasındaki etkileşmeyi belirleyen Kuantumkromodinamik (kuantum renk dinamiği) geliştirilmiştir. 2000’li yıllar da ise sicim teorisi üzerine çalışılmaktadır.

Ekli dosyalar

• kuantum1.pdf
    232.7 KB · Görüntüleme: 0

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,686
Kullanıcılar
452,387
Son üye
fevzican

Yeni konular