Aslında pipet mevzuyla aynı mesele.Siz ağzınızla vakum oluşturuyorsunuz ve bu güçle meyve suyunun pipettin içinden ağzınıza kadar çıkmasını sağlıyorsunuz.Santirefişlerde aynı şeyi yapıyor.Tek farkları çok daha güçlüler ve onlar çektikleri suya birde basınç uyguluyorlar.
Yani farz edinki pipete -1 bar (-10m) vakum uygulayabiliryorsunuz
. Ve elinizde 10 metrelik pipet var.5 kat yukardan pencereden aşağı pipeti uzattınız ve aşağıdaki meyve suyunu içmeye çalışacaksınız.1 bar vakum gücünüzle pipeti çektiniz meyve suyu 7-8 metreye kadar yükselir ve daha fala çektiğinizde sıvının birbirine olan çekim kuvveti (sıvının kimyasına göre değişir) vakuma dayanamayıp parçalanır.Yani parçalanırdan kastım suyun son 1-2 metrelik mesafesinde hava kabarcıkları oluşmaya başlar.Eğer sis çok çok daha fazla vokum uygularsanız havanında genleşme farkını yok edebilecek kadar o zaman standartta kullanılan sondajborularının 10 katı kalınlığında boru ve 10 katı gücünde vokumlu pompa kullanmanız gerekir.Yoksa boru vakuma dayanamayıp büzüşür.
Ama dalgıçlarda vakum yoktur.Direk suyun içinde çalışır.Ve içinde bulunduğu suyu basar."Sıvılar sıkıştırılamaz" mantığıylada dalgıcın gücüne oranla su kilometrelerce yukarıya çıkarılabilir.