Hırçın 41
Profesyonel Üye
- Katılım
- 17 Ara 2013
- Mesajlar
- 4,740
- Puanları
- 2,554
Prof. Dr. Kadıoğlu, 2014te yağışlarda yüzde 25 ile 50 oranında bir azalma meydana gelecek. Bu da Türkiyede kuraklık yaşanacağı anlamına geliyor. Eylül, ekim, kasım, aralık normalde en çok yağış olan zamanlardır. Ama bu ayların üçte biri kurak geçti, bu da endişelenmek için yeterli dedi.
SU TASARRUFU İÇİN NELER YAPMALIYIZ !
Su insanoğlunun günlük yaşamı için vazgeçilmez temel unsurdur. Suyun savurganlıkla harcanmaması ve korunması için suyu kullanırken aşağıdaki noktalara lütfen dikkat ediniz. Günlük hayatta alacağınız bu basit önlemlerle büyük tasarruf yapmak elinizde...
Böylece bu kurak yılda su sorununu birlikte dayanışarak aşacağımız gibi aile ve ülke ekonomisine de katkıda bulunmuş olacaksınız.
Suyu iki defa kullanın. Sebze ve meyve yıkadığınız suyu temizlik suyu veya sulamada değerlendirin. Sabunlu suyu klozete dökün.
Musluktan sıcak su beklerken akan suyu bir kovada biriktirip daha sonra kullanınız. Depolarınızın bakım, temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini yaptırınız, bina iç tesisatları ile sayaç sonrası bağlantılarınızı sürekli kontrol ettiriniz.
Banyo yapmak yerine kısa süreli duşlar tercih edilmelidir. Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda ise 150 litre su tüketilir. Bunun aile bütçenize külfeti yıllık 280 YTL'dir.
Dişlerinizi fırçalarken, bulaşık yıkarken ya da traş olurken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep olur. Bunların aile bütçenize ek külfeti yıllık 260 YTL'dir.
Tuvalet sifonları en çok su israfı yapılan yerlerden birisidir. Tuvalet sifonlarınızı gerekmedikçe çekmeyiniz. Rezervuarlarınızın içine hacim artırıcı nesneler koyarak (ör. dolu şişe) tasarruf sağlayabilirsiniz.
Tek bir kişi yılda ortalama 50 metreküp suyu tuvaletlerde tüketir. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Yeni teknolojiler sayesinde standart modellere göre % 60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır. Böylelikle aileniz için yılda 240 YTL tasarruf etmiş olacaksınız.
Tuvalet rezervuarınızdaki su sızıntısı, günde 700 litre suya ulaşır. Evinizde tamir etmediğiniz iki tuvaletin aile bütçenize külfeti yıllık 510 YTL olacaktır.
Saniyede bir damla sızma, yılda 10,000 litre su kaybına neden olmaktadır. Bu yüzden evinizdeki 2-3 bozuk musluğun aile bütçenize ek külfeti yıllık 60 YTL'ye ulaşacaktır.
Kapı önü, balkon, teras gibi yerlerin temizliğinde kullanımı yasak olan hortumla su tutmak yerine süpürge kullanın.
Arabanızı yıkarken hortum yerine kova ve sünger kullanın. Kullanımı yasak olan hortumla yıkama, her defasında yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir. Musluklara ve duş başlıklarına takılan ve su akışını azaltırken basıncı artıran yeni sistemleri edinin.
Çatıdaki su deponuzun Elektrik seviye şalterini kontrol edin. Arızalı seviye şalteri nedeniyle taşan sular sizi susuz bırakacağı gibi yüklü bir elektrik ve su faturasına da neden olacaktır. Çocuklarınızı banyoda, lavobada ve bahçe gibi yerlerde suyu boşa harcamaması için bilinçlendirin.
Bir çamaşır veya bulaşık makinesi bir defada 120 litre su tüketir. Makinelerinizi tam dolu olarak veya kısa programda kullanmakla yıllık 62 metreküp su ve 124 YTL tasarruf yapabilirsiniz.
Bahçenizi sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edin ve hortum yerine sulama kabı kullanın.
Bahçenize ekeceğiniz çiçek ve bitkilerin az sulama isteyenlerden olmasına özen gösterin.
Temizlikte sıvı sabun, toz sabun gibi doğal esaslı olanları tercih edin. Petrol türevi temizleyiciler doğaya zarar verdikleri gibi, az su ile durulandıklarında çamaşırda ve bulaşıkta sağlıkla ilgili sakıncalar taşıyabilir.
Su harcamanızı, su sayacınızı ve faturanızı düzenli olarak kontrol ederek takip ediniz.
Su basmasını önlemek için evden çıkarken ana vanayı kapatın.
Bulaşıklarınızı elle yıkadığınızda durulamak için direkt çeşmeden akarsu kullanmayınız. Önce leğende köpüğü akıttıktan sonra suyunuzu kısık seviyede açınız ve durulayınız. Durulamaya ara verdiğiniz durumlarda suyunuz kapatmayı ihmal etmeyiniz.
Dişinizi fırçalarken, traş olurken veya duş esnasında sabunlanırken musluğu kapatınız.
Muslukları, klozeti, sifonları ve vanaları kontrol ediniz. Su kaçağı tespit ettiğiniz taktirde contaları yenileyiniz. Damlatan bir musluk ayda 1-1.5 m3, su sızdıran bir sifon ise ayda 3-4 m3 su harcar.
Tuvalet rezervuarının içine renkli hijyenik malzemelerden koyunuz. Rezervuarda oluşacak su kaçaklarını akacak renkli su dolayısıyla çok kolay tespit edebilirsiniz.
Yıkanırken küvet yerine duşu tercih edin. Yapılan araştırmalar sonucu yıkanmak için küvet kullanıldığı taktirde duşa göre 3 kat daha fazla su tüketildiği tespit edilmiştir.
Bulaşıklarınızı durulamak için devamlı akan musluk yerine, suyla doldurulmuş bir kap kullanınız.
Çamaşır ve bulaşık makinanızı az çamaşır ve bulaşık ile çalıştırmayınız. Çamaşır ve bulaşık makinanızı çalıştırmak için dolmasını bekleyiniz. Az çamaşır ve bulaşık ile çalıştırmak gerekiyorsa, su tasarruf düğmesini kullanınız.
Arabanızı yıkarken hortum yerine su dolu bir kova kullanınız. Arabanızı kova kullanarak 20 lt. suyla yıkamanız mümkünken, devamlı akan bir hortum ile 100-150 lt. su harcarsınız.
Tuvalette klozet kullanıyorsanız, çift kademeli depoya sahip bir klozet tercih ediniz. Bu fazla miktarda suyun harcanmasını önleyecektir.
Sebze ve meyveleri akan suyun altında yıkamak yerine, suyla doldurulmuş bir kap kullanınız. Dondurulmuş yiyeceklerinizi çözmek için akan suyu kullanmayınız. Günlük programınızı yaparak yiyeceklerinizi bir gün önceden dondurucudan çıkararak buzdolabında saklayınız.
Sebze ve meyve yıkadıktan sonra arta kalan suyla çiçeklerinizi sulayabilirsiniz. Çiçek,bahçe veya temizlik gibi başka bir amaçla kullanabileceğiniz suları asla dökmeyiniz.
Çok sayıda saksı bitkiniz varsa, saksı toprağına bir miktar su tutucu jel ekleyerek sürekli sulama ihtiyacını asgariye indiriniz.