Kw - kva farkı nedir ?

igotek

Üye
Katılım
27 Ağu 2014
Mesajlar
85
Puanları
1
Yaş
39
Trifaze sistemde 8400W x 3 faz olacak şekilde kullanım mevcut.

Bir adet trifaze on/off klima 4200W.
Geri kalanı ise bilgisayar güç kaynağı PSU takılı. Her bir PSU 1650W değerinde ve her birinde ortalama 1000W kullanım oluyor.

Ana hattan gelen enerji 190V - 250V arası voltaj değişiyor. Enerji firmasına durumu bildirmemize ve gelip işlem yapmalarına rağmen bir hafta düzgün çalışıp sonra tekrar sıkıntı oluyor. Bunu 7. defadır yaşıyoruz. Sıkıntı özellikle voltaj 200V altına düştüğünde oluyor.

Regülatör kullanılması tavsiye edildi. Bu tarz bir kullanımda servo mu yoksa statik mi seçmeliyiz ?

8400W = 8.4kW

Ancak regülatörler kW olarak değil kva olarak satılıyormuş. Bu durumda sıkıntı yaşamamak için kaç kva regülatör tercih etmeliyiz.

Bir de trifaze regülatör alırken her fazı ayrı mı değerlendirmek gerekir ?

8400W olarak mı hesaplamalıyız yoksa 8400W x 3 olarak mı ?
 
o güçlerde monofaze regulatör bulmanız biraz zor olur zaten, trifaze bulabilirsiniz - ki zaten trifaze kullanmanız gerekir-

kva değerini 0.8 ile çarparsanız kw değerini bulabilirsiniz. ( yuvarlak hesap )
 
Yükünüz tamamen rezistif ise ikisi birbirine eşitir ancak yükünüz endüktif veya kapasitif ise (genelde öyledir) (sadece fırınların yükü rezistif tir.)
Güç Faktörü = Cos (fi) olarak yazılır bu değer i ölçen aletler var ancak ortalama 0.8 olarak alabilirsiniz.
Formülü: KVA*Cos(fi) = KW
Asıl derdiniz Servo regülatörlerin hızıdır, voltaj sıçramalarında, çıkış voltajınız o oranda fırlar.
Böyle bir durum olma ihtimali varsa derdiniz büyük.
Önce bunu sürekli ölçerek veya daha iyisi bu ölçümü hafızasına alabilen cihazlarla yaparak (Data Logger) değerlendirin.
 
Tavsiyenize uyarak şu cihaız siapriş verdim => https://www.inkatechmarket.com/urun/cem-dt-175cv1-elektrik-kesintisi-ve-voltaj-takip-kayit-cihazi/

Pil de takıldığında Elektrik kesintileri dahil, 1 saniye aralıklarla voltaj değerlerini kayıt ediyormuş. Bilgisayara bağlayınca da excell olarka tablo şeklinde verileri gösteriyormuş. Sanırı mher fazı ayrı ayrı ölçmem gerekecek. Sorun sürekli olmadığı için de her fazda ortalama 1 hafta takılı bıraksam sanırım yeterli olur. Dün kargoya verildi. Yarın ulaşmış olur, geldiğinde bağlayıp sonuçları paylaşırım.

****

Regülatör olarak da şöyle br ürün buldum ancak henüz sipariş vermedim => https://www.trendyol.com/pd/fcm/22-5-kva-trifaze-servo-tip-voltaj-regulatoru-p-130315757

22.5 KVA x 0.8 = 18kW yapar. Yani bu cihaz 18kW destekliyor doğru mu ?

18kW destekliyor olduğunu düşünürsek: Her bir faz 18kW destekliyor mu demek yoksa üç fazın toplamı mı 18kw destekliyor demek ?

8.4kW x üç faz kullanım mevcut, yanlış cihaz sipariş vermek istemiyorum.
 
İyi araştırdıysanız alet almak her zaman iyidir, tebrikler.
Servo regülstörlerden başka, Elektronik statik regülatörler var ama ülkemizde varmı bilmiyorum, ancak hepsinin avantajlı ve dezavantajlı tarafı var.
Bu sistemi takacağınız yerde kompanzasyon panosu varmı, varsa oradaki Cos(fi) metre üzerinde değer işinize yarar, (bldiğiniz gibi akım ile voltaj arasındaki faz farkının kosinüsü) ortalama 0.8 olan değer, 0,5 te olablir. Güç hesaplamasını limit değerlerde düşünmeyin, 22.5kva toplam güç olabilir. İşinize gösterdiğiniz ilgiden dolay kutlarım.
 
Kompanzasyon panosu yoktur. Hiç bu panodan kurmadım. Onu da araştırayım. Şunu öğrenemedim, herkes farklı söylüyor. Örneğin 22.5kva regülatör aldım. Cos(fi) 0.8 olduğunu varsayarsak bu bana 18kw güç verdiğinde te kbir faz için mi yoksa her br faz için ayrı ayrı mı 18kw olacak ?
 
Bunu cihazı üreten firma söyleyecek, teknik özelliklerine bakmak, açıkça yazmıyor ise direk sormak en iyisi. Genellikle bildirilen toplam güçtür.
 
Datalogger cihazı geldi. Bugün bağlayacağım. Monofaze ölçüm yapıyor. Her bir fazı ayrı ayrı ölçmek gerekecek. Her fazda bir hafta bırakmayı düşünüyorum. Evde bir saatlik test yaptım. Excel'de min ve max değerleri en üstte gösteriyor. Altıda da 10 saniyede bir gördüğ üdeğeri kaydediyor.

 
1 saniye olarak ayarladım. Yazılımda ayar kısmı varmış. Makinede tek sevmediğim şey:

Cihazı usb kablo ile bilgisayara bağlayıp yazılımdan ayar butonuna bastıktan sonra Elektrik tesisatına bağlayınca START/STOP tuşuna basınca ekranda o anki voltajı gösterip göstermemesi ayarlanıyor.

Kayıt yapmasını istiyorsak START/STOP tuşuna beş saniye basılı tutmak gerekiyor. Aynı şekilde kaydı durdurmak için de START/STOP tuşuna beş saniye basılı tutmak gerekiyor. Kayıt yaptığı anda ara vermek istersek START/STOP tuşuna bir defa basmak yeterli oluyor, devam etmek için de START/STOP tuşuna bir defa basmak yeterli oluyor. Ancak sıkıntı şu: Diyelim ki REC işlemini başlattınız. Eğer bir defa başlatırsanız ve iptal ederseniz tekrar bilgisayara bağlayıp setup yapmadan kayıt işlemi başlamıyor. Bu yüzden yanınızda laptop taşımak gerekiyor. Kayıt yapıyor mu diye defalarca test ettim. Bu şekidle çalışıyor cihaz.

Cihazda PEAK diye bir tuş var. Ne işe yarıyor bilmiyorum. Ona basınca voltajı niyeyse normalden yüksek gösteriyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…