Laser diyotdan yakıcı laser pointer yapımı.

Katılım
18 Kas 2014
Mesajlar
12
Puanları
1
Merhaba sayın arkadaşlar. Tavsiye edeceğiniz bir elektronikciden laser diyodu alıp yakan laser yapıcam. Sizden hangi adımları izlemem gerektiği hakkında yardımcı olmanızı rica edicem. Lazerin yakması için 1w diyot olacak, ama kaç volt ve nasil bağlayacak onu bilmiyorum. Vericeğiniz cevaplar içiçn şimdiden sağolun.
 
Yapmış olduğunuz projeyi inceledim. Çok çok teşekkür ediyorum. Sizin bu alanda yeterince bilgi sahibi olduğunuzu düşünerek birkaç sorum olacaktı; sizin diyodunuz 250-300 mw ise benim yapmak istediğim 1w aynı iki adet kalem pil ile çalışırmı, birde soğutucu, diyot, axis optik modülü nereden temin edebilirim? Doğrudan + - pile bağladığımda çalışabilir mi sorun çıkarır mı?
 
1 watt diyot kalem pille malesef çalışmaz. Kalem piller bu kadar gücü veremez. Her pilin "dishcharge current" dediğimiz akım boşaltma kapasiteleri vardır. Normal pillerde ( alkali yada çinko karbon pillerde ) bu akımlar düşüktür. Benim projede kullandığım piller lityum ion pillerdir. akım boşaltma kapasiteleri yüksektir.

1 watt için yine projemde kullandığıma benzer 3.7 volt 3500 - 4000 ma lik piller kullanmanızı öneririm.

axis optik odaklayıcıyı bir robot uygulamaları için malzeme temin eden siteden aldım. Ancak fiyatı biraz pahalı idi. Yurt dışında çok çok daha ucuza bulunuyordu. Ben TR temini için ordan almıştım. Eğer elinizde diyot axis v.s. yok ise yurt dışından almanızı öneririm. Ben çok aramama rağmen 1 watt diyot bulamadım.

Ledler yapısı gereği dc votlajla beslenir. Ayrıca verimli modüller değildir. Yani harcadıkları enerjiyi %100 ışığa dönüştürmezler. Bu nedenle çalışırken ısınırlar. Ve yarı iletkenler ısındıkça iç dirençleri düşerler. Bu noktada akım artışı yaşayıp diyotların bozulmaması için sürücü devre ile kullanılmalıdır.

Bu sürücü devrenin adı sabit akım devresidir. Direkt pile bağlayarak çalıştıramazsınız.

Ayrıca bilgilendireyim. Her ledin çalışma voltajı gücü ve bunun dışında ürettiği ışığın dalga boyları vardır. Çıkan ışının rengini belirler. Her optik aksam ise belli dalga boylarında ışığı kırar büker yada odaklar. Aldığınız alacağınız diyot ile optik aksam birbirine uyumlu olmalıdır.

En önemlisi buradan uyarmalıyım benim yaptığım lazer bile 250 mW güç tahribat gücü olan bir lazerdir. Tene göze denk gelmesi yanıklara yada körlüğe neden olur. Bu nedenle alacağınız kullanacağınız ürün riskli bir üründür. Bu konuda koruyucu gözlük kullanmalı emniyet anahtarları bulunmalı. Özellikle çocuklardan uzak tutulmalıdır.
 
Lazerin tahrip gücünün yüksek olduğunu ve özellikle 2w hazır lazer kullanma tecrübem olduğundan güvenlik ve tehlike açısından sorun çıkmayacağına emin olabilirsiniz. Ama 2w lazer tahribatının yüksek olmasıyla birlikte fiyatıda 400$ gibi yüksek bir rakamı ödemek bana göre değil, bu yüzden maliyeti ve etkisi az olan 1w lazeri yapmaya karar verdim. İlginiz ve verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…