LDR, Lazer ve Arduino ile Buğday dane sayım makinası


Fototransistörden de tatmin olmaz isem IR sensörlere yöneleceğim böylece bir çok şey öğrenmiş olacağım. Doğruyu söylemek gerekirse mantığını pek anlayamadım biraz daha ayrıntılı bahsedebilirmisiniz.
 
ir diyot(tx) ve ir diyot veya fototr(rx) oluşur başka ışık kaynaklarından pek etkilenmez evdeki tv filan uz. kumandaları... anahtar gibi veya senin ldr devren gibi çalışır vericiden ir yansımayı alır (beyaz zemin, +5v, logic=1) siyah zemin=0 tane tane ... beyaz siyah beyaz siyah... 010101... 1 2 3 ..... 9999 bence önceden dedğim gibi tepihat ile yap sonra gelişmişini.
 
kutahyada guarz kumu uretımı yapılıyor fabrıkada bu kumun akışkanlığını ölçmek için benden bır cihaz istediler kum saatı gıbı huniden akan kum danecıklerı kı çap olarak 0.4 mm ben bu kumu fototransistorle saydım amaç sayma değildı gerçı bellı çapta nüzulden sanıde nekadar kum geçeceğıydı kumları sayabıleceğım devre olunca dahada guvenılır oldu cihaz burada buğday danesı çok rahat sayılır tolerans olacaktır mutlaka oda ayarlanır
 

Bunu gerçekleştirmek için bir optokuplörün içinde olanları siz tamamıyle de dışarıda olacak şekliyle yapacak,yani arada kuplaj olarak kullanılan bu IR ışığın,tanelerin kesip gittiği bu IR fotodiyottan çıkan IR ışığı ile bir IR fototransistörüyle kesik kesik çalışmasını da sağlamanız,(Sn.by lent'in de bahsettiği analoğu dijitalleştirme işlemindeki gibi) bu kesik gelen akımı da alıp tam sayısala dönüştürecek,yani tüm bu taneleri tek tek de sayacak dijital bir numaratör gerekli kanımca.Bu işin mantığı böyle olabilmesidir kendi düşünceme göre.

IR ışığı kuplajıyla çalışacak sistemin bu şekilde çalışmasıyla tek tek tane sayımı işlemi sn.tekin126'nın da açıkça söz edebildiği gibi sağlanabilir.Ancak buğday tanelerinin tek tek ve birbirini hiç de sıkıştırmadan ve karşı bir direnç de oluşturmadan gelmesini sağlayacak bir huni veya bu taneleri kolayca yönlendirme sistemi oluşturarak (Bir sarsak olukla titreşimle yönlendirilen taneler belirli çaptaki buğday çapına izin verilen bir delikten geçtikten sonra tek tek IR fotodiyot-IR fototransistörün arasından bu ışık kuplajını bozacak şekilde ve belirli periyotlarla geçebilmesi lazımdır) düzgün sayım için gereklidir.Bunun çok doğru ve çok hassas olarak da tasarımlanması gerekiyor.Kolay gelsin.Başarılar dileriz.
 

Tekrar Merhaba,

Epey yoğundum pek ilgilenemedim ama bu sabah biraz vaktim oldu ve resimdeki basit sistemi yaptım.

Üst taraftan buğdayları attığımda aşağı geçerken yandaki boruların içerisinde karşılıklı olan fototranssistor ve IR led arasındaki bağlantıyı kesip bir serial monitorda bir tepkime vermesini istiyordum. Engelsiz iken 90 civarı değer alırken, bir çubuk ile engel koyduğumda 800-900 civarları değerler alıyorum. Sanırım eşik için yeterli. Ancak buğday tanesi geçerken 200 küsür değerleri almakla birlikte, bazen hiç değer değişmiyor ve bazen de sayacı 1 arttırması gerekirken 2 yada 3 arttırıyor. Acaba phototransistorlerin çeşitleri var mı daha hassas olanı filan. Bir de fazladan 2-3 arttırmayı nasıl engellerim kodlar ile ?
 
Arkadaşlar sorunumu alttaki kod mantığını kullanarak çözdüm.
--------------------------------------
if(durum==1 && sonDurum==0)
{
sayac++;
Serial.println(sayac);
}
}
sonDurum=durum;
durum=digitalRead(buzz);

----------------------------------------
Deneme yaptım ve hızı gayet yeterli, Ard arda düşen taneleri de ayrı ayrı sayıyor. Ancak yaptığım denemede üstten gelen bazı buğdaylar phototransistor ve IR led in bulunduğu yan borunun kenarlarına çarptığından 2 sefer okunduğuda oluyor Sadece mekanizma problemi her türlü halledilir

Çok teşekkürler tekrardan herkese, İleri ki aşamam bu sayacı Lcd ekranına yazdırmak olucak ve tekrar yardımlarınızı isteyeceğim..

İyi çalışmalar.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…