LED lerde trafo seçimi

haddock

Üye
Merhabalar öncelikle. Bilenlere danışmak istedim konuyu. Bir çok yerde araştırdım ancak bilgiye ulaşamadım. İncelediğim zaman led şeritlere AC-DC trafo bağlandığını gördüm. Ancak piyasada AC-AC olarak satılan (ledler için) trafolar da var. Eğer uygun amper vb. değerlerin tam olarak uygun olduğunu kabul edersek AC-AC trafo ledleri çalıştırır mı? Teşekkürler.

Evet,çalıştırır çalıştırmasına ama ledleri de bu arada tam öldürmüş,ömrünü de kısaltmış oluruz.Köprü diyotla tam dalga doğrultup,elektrolitik kondansatör hiç eklemeden tek diyotla da ledler çalışır,ac verilince de tıpkı diyot gibi tek yönde iletir ve bu şekilde de led yanar ama,led çok uzun ömürlü olmaz,ömrü çok kısalır.Böyle yarım dalga ile yanmasını bırakalım,tam dalgalı köprü diyotla doğrultmada bile elektrolitik kondasatörle bu dalgalar (Kırpışmalar) eğer tam yok edilmezse,led yine bu hafif dalgalanmalardan çok zarar görür,dc. akım mümkün olduğunca tam dalgalı doğrultma ile doğrultulmalı ve filtre (Kondansatör) ile de bu kırpıntıları tam temizlenmiş olmalıdır,şerit ledlerimizin uzun ömürlü olarak çalışmasını da istersek eğer.Kolay gelsin.

Daha da uzun ömürlü olmasını istiyorsak şerit ledlere 11 volt verelim. Böylece emniyetli tarafta kalırız varsın birazcık loş yansın

İlginize çok teşekkürler...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…