Led spotların bozulması

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan yukyoa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

yukyoa

Üye
Katılım
28 Mar 2026
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
26
Bu yaz LED spotlar bozulduğu için onları çıkarıp başka marka spotlar takmıştım. Ancak dün gece yeni taktığım spotlar da bozuldu. Üstelik daha önce hiç ellemediğim asma tavan şerit LED'inin de bir kısmı yanmamaya başladı.

Dayanıklılık açısından Philips marka spotlara geçmeyi düşünüyorum ama birden fazla aydınlatma ürününde arıza yaşandığı için sorunun yalnızca markayla ilgili olmadığını düşünüyorum.

Forumdaki başka konularda gevşek klemens bağlantıları, koruma sınıfı ve faz dengesizliği gibi ihtimallerden bahsedildiğini gördüm. Eski spotları sökerken özel ek yapılmış kablolarla karşılaştım. Yeni spotları takarken kablo uçlarına yüksük takıp klemensleri iyice sıktım. Bu nedenle kendi yaptığım bağlantılardan şüphelenmiyorum ancak tesisatın diğer kısımlarını kontrol etmiş değilim.

Koruma sınıfını da henüz kontrol etmedim ve zaten spotların gövdesi de plastikti.

En çok merak ettiğim konu faz dengesizliği. Daire üç fazlı olduğu için, yük dağılımının veya gerilim dalgalanmalarının bu arızalara neden olup olamayacağını anlamaya çalışıyorum. Ayrıca asansör gibi cihazların demeraj akımının ortak besleme hattında gerilim düşümüne neden olabileceğini düşündüm. Ancak bunun biraz saçma olduğunu düşünüyorum.

Spotları kendi daireme değil, yan binadaki akrabamın dairesine taktım. Bu nedenle iki dairenin de tesisatının aynı olmadığını biliyorum.

Sizce öncelikle hangi ölçümler ve kontroller yapılmalı? Gerilim kalitesinin izlenmesi, nötr bağlantılarının kontrolü veya başka bir inceleme daha mı anlamlı olur? Gerilim koruma rölesi takmak için önce hangi arızayı bulmak gerekir?

Deneyimlerinizi ve teknik görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
 
güzel insan, burası hiç saçma değil. led armatür biraz şans işidir desem de inanma. üretici marka daima en ucuz beslemeyi seçer. maliyet açısından en uygununu bulur ve kullanır. bağlantılar mutlaka önemli, çünkü AC-DC fark etmez, elektrik gevşekliği hiç sevmez. burada yapılacaak şey ise sürücü/ driver dediğimiz beslemeyi seçmek olacaktır amper gücü yüksek olursa iyi olur şerit ledlerde de durum besleme sorunudur. yüksek amperli besleme sisteminizi uzun süre kullanmanızı sağlayacaktır.
 
Benim ev olsa istediğimi yaparım ama başkasının evi olduğu için gereksiz maliyet yüklemek istemiyorum. Led spotlar için içinden çıkan sürücüleri değil de başka takmamı istiyorsunuz sanırım. Nereden bulabilirim? Şerit led için ise 10-15 amperlik trafolar temin edebilirim.
 
olay senin evinin olması değil, olay sistemin uzun vadeli ve sıkıntısız çalışması. başımdan yüzlercesi geçti desem yalan olmaz, en iyi, sağlıklı çözümü böyle bulduk. örnek 50mA olan sürücüyü 1 amperlik bir sürücüyle değiştirdik ve led ömrünü bitirene kadar yandı. şerit ledlerde 1/3 kuralına uyduk tüketim 10 amper, biz taktık en az 30 40 amper besleme/trafo/adaptör. ha bir de küçücük bir hile genelde bu led trafoların içinde minicik bir pot var. yap ikinci hileni 11,7 volta düşür veya 11,8 volt gibi kullan.
led sürücüleri ise malzeme aldığınız elektrikçilerde bulabilirsiniz. hatta billuru kuvvetli sürücü bulursan 2 veya 3 spotu tek kaynaktan besleyebilirsin. yalnız voltajına dikkat et, spotun üzerinde yazandan çok yüksek olmasın. otomatik voltaj ayarlılar hariç.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…