LED trafosu neden patlar ?

vecivicivokke

"Elenktirink elaktirinik olurmu onsuz evlilink? "
Yönetici
Yönetici
Durduk yerde patlayan 1 adet LED trafom var . Yalnız öyle böyle patlama değil. Ödümüz bokumuza karıştı resmen . Belliki kondansatör şişmiş sonra havaya uçmuş Sebebi ne olabilir ?

Ekli dosyalar

• 16397278246225744124054282800322.jpg
    16397278246225744124054282800322.jpg
    185.3 KB · Görüntüleme: 83
ters voltaj diyeceğim kondastörlerin hepsi patlaması lazım, görünüş o ki voltaj dalgalanmasından ziyade gücü alt sınırda olduğu için patladı bence. varsayalım 1 amperlik yerine 2-3 amperlik kullanılsaydı patlamazdı.

ters voltaj diyeceğim kondastörlerin hepsi patlaması lazım, görünüş o ki voltaj dalgalanmasından ziyade gücü alt sınırda olduğu için patladı bence. varsayalım 1 amperlik yerine 2-3 amperlik kullanılsaydı patlamazdı.
Neredeyse 1 senedir aktif armatür usta

tahmin edebiliyorum, şans işte armatürle beraber driver de içinde çıkıyor seçme şansın yok.. benim banyodaki 5 sene oldu ve direkt bağlı, sadece Elektrik kesilirse söner hala yanıyor...

Bunlar 3. sınıf malzemeyle yapılmış devreler 1 sene dayanırsa iyi, 2 sene dayanırsa kardayım diye hesap ediyorum sayın ustam.Dayansın diye değil bozulsun diye yapılmış ,kullanma aralığı,voltaj dalgalanması diğer asli unsurlar.

Elektrolitik kondansatörlerin üzerinde eskiden beri benim çok dikkat ettiğim iki kriter sürekli gözüme çarpmıştır; 1- watt/volt ve 2- Üst sıcaklık sınırı (85-105 santigrad dereceler gibi) uyarısı.

Watt sınırını aşmak için uygulanan voltajda çok ciddi bir artışın olması gerekir ki volt*amper= güç (watt) çarpımı olan watt değeri aşırı olarak artabilsin. Şebekeden gelen aşırı voltaj veya elektrolitik kondansatöre uygulanıp giden voltajda da, muhtemel iç devre sıkıntısıyla gelen volt artıp çok değişmişse elektrolitik kondansatörün iç sıvısı aşırı ısınıp mutlaka patlamaya yol açacaktır, sn. arkaplan'ın ayni bu youtube videosundaki gibi.

İkinci risk ise çalışma ortamının aşırı sıcak olmasıyla iç elektrolit sıvısının aşırı ısınıp normal watt, volt uygulanmış olsa bile bir patlamanın aşırı sıcaklık şartlarında yine oluşmasıdır. Çalıştığı ortam sıcaklığının normal şartlarda olduğu (20-22 derece) biliniyorsa bu kondansatörün asıl patlama sebebi watt sınırının gelen aşırı voltla volt*amper=watt şeklinde aşırı artması, iç elektrolitin aşırı ısınmasıyla mutlaka gerçekleşmiştir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri