Ledin Eşik gerilimini ölçme

elektrkci

Üye
Katılım
28 Ocak 2014
Mesajlar
179
Puanları
1
Bir konu hakkında yardıma ihtiyacım var.multimetre ile kırmızı ledin eşik gerilimini baktım 1.7 volt civarı çıktı.Sonra yeşile baktım önce 1.8 e çıktı sonra 1 e düştü normalde 3v civarı çıkması gerekmezmiydi.neden düştüğünü anlayamadım.Sebebi ne olabilir


Birde kırmızıya yeşile beyaza sarıya maviye 5V ayrı ayrı gerilim verdim.Direnç vs hiç birşey koymadan araya normalde 5V a dayanmaması gerekirken üzerlerinde

kırmızıda 2V
sarıda 2V
Yeşilde 3.4
Beyazda 3.4 volt gerilim gösterdi.

Ledlerin içinde gerilimi kısan birşey mi var acaba.


Şimdiden sağolun.
 
Son düzenleme:
Multimetre hatalı okuyor olmasın led hakkında çok yazı var çeşitleri beslemesi sınırlayıcı direnç hesabı...
 
Multimetre hatalı okuyor olmasın led hakkında çok yazı var çeşitleri beslemesi sınırlayıcı direnç hesabı...

Sn.Lent O kısmı hallettim fakat farklı bir durum çıktı ortaya üsttede yazdığım gibi ledlere ayrı ayrı gerilim verdim 5V .
Araya direnç koymadım.

kırmızıda 2V
sarıda 2V
Yeşilde 3.4
Beyazda 3.4 volt gerilim gösterdi.

Normalde ledlerin patlaması gerekmezmiydi (en azından kırmızı ve sarının ) ? Patlamadığından araya direnç koymaya hiç bir zaman gerek yok diyebilirmiyiz ?
 
Ölçtüğün değer ledlerin çalışma gerilimi için sağlıklı değil, bu sebeple ölçü aletinin güvenililrliğinden şüphe ediyorum. Led ısındı mı bacaklarını elle tutuyorsan zaten artan ısıyı duyarsın. Dirençl kullanmaman ledin ömrünü kısaltır yoksa kullan kimse bi şey demez para senin
 

çok teşekkürler ben biraz soruyu düzgün soramadım galiba kusura bakmayın Şimdi elimde 5V luk bir kaynak var araya başka hiç birşey koymadım. bir adet ledin üzerine yaklaşık 5V gerilim düşmesi lazımdı 5V verdiğim için fakat kataloglardaki max değerleri gösteriyor.Örneğin 5V verdim kırmızı ledin üzerinde 2V gösterdi.Bu aradaki 3V nereye gitti aynı şekilde yeşil koysam 3.4 gösteriyor 1.6 kayıp var.Multimetreyi alalı 1 hafta falan oldu ama sorun olduğunu sanmıyorum başka şeyleri düzgün ölçüyor gibi.
 
MErhabalar,

Gerilim nasıl düşer?

1- Güç kaynağınıza bağladığınız yük ( sizin burada lediniz ) kısa devredir yada güç kaynağınızın verebileceği güçten daha fazla akım çekmek istiyordur bu nedenle voltaj çöküşü yaşanır. Örnek verirsem güç kaynağınız 5 volt 500 ma güç verebilecek kapasitededir. Siz buna 5 volt ama 1000 ma çekecek bir yük bağlarsanız haliyle güç kaynağınız yeterli akımı sağlayamayacağı için voltaj çöküşü yaşayacaksınız.

2- Güç kaynağı ile yük arasındaki kablonuz çok ince olursa yük üzerinden akan akım kabloda da harcanır. Dolayısıyla okuyacağınız voltajda düşer.

Siz ledi ne tür bir güç kaynağı ile besliyorsunuz? Lede 5 volt verip 3.4 volt okumanız mantıksız burada atladığımız bir yer var.
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode

Merhaba.Led değil normal bir flamanlı ampüle de verdiğiniz voltun yanında,akım şiddeti (A) düşükse eğer,buna paralel olarak alacağınız ölçülen voltaj değeri,bu besleme kaynağından daha düşük olur,flamanın direnç değeri nedeniyle bu uygulanan amper değeri düşükse bu durum çok daha fazla olur.Kaynağa paralel olarak bağlı giren dirençlerin belirli değerlerde olmasında,kaynağın akımının da yetersiz kalmasında bu hep olacak olan bir durumdur.Ledi de devreye uygunsuz,paralel olarak giren bir direnç gibi burada değerlendirirseniz eğer,(iç direnci nedeniyle,sıcaklığa bağlı içinde oluşan bazı ters durumlar nedeniyle) bu konuyu anlamak çok da kolaylaşacaktır.

Kırmızı bir ledin içinde de galyum arsenit,alüminyum galyum arsenit kakısı da vardır,tıpku normal bir diyodun örneğin 3 voltluk bir pilin doğru yönde polarlanması (iletimde kalmasında) sırasında bu diyodun paralel olan uçlarında voltaj düşümü görüldüğü gibi (Çünkü diyodu kaynakla kısa devre edip başka bir üretece değil de kendi içinden silisyum P-N ekleminden de direk geçirmiş olursunuz.Bu esnada asıl kaynağın voltajı,akım çıktısı zengin (Çok) değilse çok fazla da düşmek durumundadır.Ama örneğin bu kırmızı ledi 1 kiloohm direç üzerinden seri olarak geçirip ledin direk bu uçlarını ölçseniz 1.63-2.0 volt,led+direnci ölçseniz 11.99 voltu bile belki okursunuz.Çünkü bu fazla 3 voltu koruyucu,sınırlama da yapacak olan bu dirençte kıymadık,nerede kıymaya çalıştık,direk olarak ledin kendi iç yapısında galyıum arsenit katksında hem kıyım,hem de ledden akımın geçerken bir ışık yakması için bu lede vermiş olduk.Dirençsiz olarak 12 voltu lede uygulasaydık 12 mA değil,daha yüksek akımlar içinden max. geçebileceği akımlar da geçip,ilk başta led normal kırmızı yanacak,sonrasında aşırı iç ısınma yoluyla çığ etkisi ile bu çekilen akımlar artarak,önce rengin giderek de açılmasına ve snuçta da bu ledin bozulmasına ve devre dışı kalmasına veya içten kısa devre olmasına da sebebiyet vermiş olacaktık.

Yani burada tek neden önce dirençsiz kullanım,ikinci neden de kaynağın sınırlı amperi ancak verip,ledin bu uçlarında daha fazla gerilim düşümünün oluşup,oluşan bu sizin 5-2=3 voltluk farkın faydalı olamayan (Lüminesans yolla yayılan bir ışığın çok dışında) tam bir iç ısıya da direk olarak dönüşmesidir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:


Sn. Binbaşı ve Sn.serkan_48 ikinizede ayrı ayrı teşekkür ederim dediğiniz verdiğiniz bilgiler için çok işime yaradı sabahtan beri aramadığım yer kalmadı çok açıklayıcı anlatmışsınız çok sağolun.Teyit ettirmek için anladığımı bir daha yazmak istiyorum.Kabaca şimdi gerilimi verdiğimizde tek bir lede kendi üstüne alabileceği max gerilimi alıyor.Kalanınıda ısıya çeviriyor ve bir süre sonra patlıyor.Eğer direnç bağlanırsada o ısıya giden gerilimi alıyor ledi koruyor. doğru anlamışmıyım ? Birde Arduino uno kullanıyorum usb den geliyor Elektrik ama onla ilgisi olabilir mi ? Kusura bakmayın zahmet veriyorsam .Tekrar teşekkürler
 
Son düzenleme:

Merhaba.Estafurullah,ne demek,benim eksik bıraktığım ince kablo konusunu da sn.Serkan_48 tam olarak da tamamlamış,yani sonuçta da 1/2+1/2=1 olmuş olduk böylece,birbirimizi de tam tamamlamışız bu konuda yani.Çok doğru anlamışsınız bu konuyu,ledin korunması aynen belirttiğiniz gibi oluyor,yoksa dirençsiz fazla voltta,bu led hem zamanla bozulabiliyor,hem de üzerinde, örneğin 2 volttan fazla gelen 3 volt yararsız enerjiye ısı enerjisi şeklinde de kayboluyor ve onu neticede kullanılmaz duruma getiriyor.Power ledler için de (1,3.5 wattlık güç ve 350,700 mA,1050 mA'lik akım çekenleri için de) ayni durum benzer olarak geçerlidir.

5 voltun ister usb kanalından, isterse örneğin lm7805 reg.enteg.sinden veya direk 5 voltluk batarya (pil) den gelmesi bu sonucu bir miktar kadar da değiştirebilir,eğer mA bazında bu kaynakalardan birinden de sizin tahmininizden daha düşük,diğerlerinde çok yüksekse,voltaj düşümü daha fazla olabilir,besleme kaynağının çıkış akımından tam emin olmanız da gereklidir,yani bu lede sizin sandığınızdan daha düşük akımlar,bu 5 volt altında gitmiş de bulunabilir,bu durumda da bu voltajın düşmesi fazla olmuştur,bundan.emin olun.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…