Teknoloji artık bu yone kayıyor plc lerin 100-150 ms (mili saniye) olarak çalıştıgı düşünürsek pc tabanlı plc lerin 10 mikro saniyelerde çalışabilmesi nedeniyle artık pc tabanlı sistemler piyasaya hakim olmakta ve profi bus gibi eski teknolojilerin yerini ethernet almakta. alman Beckhoff firmasi şu aralar dikkatleri bu konuda üstüne çekiyor geliştirdiği ethernet ıo protokolü olan ethercat ile diğer eski teknolojileri sollamış durumda. siemens s-7 gib cihazlar artık traşşşş makinası olmaktan kurtulamaz durumda çırpınmakta. iyi çalışmalar./QUOTE]
Arkadaşım hatan var,
1- PLC lerin döngü süreleri 100-150 ms değildir. Yanlış yazmışsın...
2- Doğru, Endüstriyel PC kullanmanın avantajları var. Ve ben bugün Endüstriyel Pc yi PLC + HMI sistemleri yerine kullanan birisi olarak bunun avantajları ve dejavantajlarının olduğunu, ancak bir projede en önemli olgu zamandır ve kurduğun sistemin kararlı olması gerekmekte. Maalesef bugün PC lerin PLC ler kadar endüstride kararlı olmadıklarını söyleyebilirim.
Sayın Seagate,
Uğraşınız son derece doğru ve mantıklı.
Size VxWorks işletim sistemini incelemenizi tavsiye ederim.
Sonuçta VxWorks gerçek zamanlı bir işletim sistemidir ve POSIX i desteklemektedir.
Yapacağınız mühendislik çalışmasında size önemli bir kolaylık sağlayabilir.
I/O için pci kart kullanılabilir ancak genel ağır endüstri için çok fazla kullanışlı olmaz.
Bu konuda bi çalışma daha yaparak Giriş çıkışları uzak bi mikrokontrollerde toplayarak TCP ile Pc ye aktarabilirsin. Maksimum gceikme süresi de 100us olur (bu süre oldukça iyi bir süre)
Yazılım için ise söyleyecek fazla bir sözüm yok. Ne dramatikdir ki donanım fiyatları düşmekde yazılım fiyatları artmaktadır. Çoğunluğun kullanabileceği anlaşılır ve esnek bir arayüze sahip bi yazılımın geliştirilmesi oldukça zahmetli bir konu. Sırf bu tarz PC ler için programlama arayüzü üreten firmalar var ve bir çok üretici firma yazılımlarını bu firmalara yaptırmaktadırlar. Çünkü yazılım geliştirmek ayrı bir uzmanlık konusu.
Size başarılar dilerim.