Osiloskop ile THD ölçümlerini yapamazsın. Ama osilaskopun mın DIV 1mV veya aşağı ise devredeki gürültüleri görebilir ve belli hata oranı ile ölçebilirsin.
İyi bir audio analyzer öyle herkesin alabileceği cihaz değildir. Ama osiloskopu bilinçli olarak kullanabilirsen en fazla %1-2 hata payı olmak üzere distorsiyonu görebilirsin.
Bu distorsiyon THD olmayıp IMD (Inter Modulation) distorsiyondur.
Yani sinüs işaretinin belli seviyeden sonra kırpılmaya başlaması veya sinüsün biçiminin bozuk olması IMD olarak adlandırılmaktadır.
Tabii ki sinüsteki kırpılmalar da harmonikleri artıracağı için bu olay THD olarak ta etkendir.
THD ölçümü genellikle THD+N (gürültü) ölçümü olacağı için daha önce sana linkini vermiş olduğum spectrum analyzer ile sistemin alt gürültü eşiğini kabaca görebilirsin.
https://mekatronik.org/forum/threads/virtins-signal-generator.1690/
Bu konu içerisinde kare dalga üretildiğinde spectrum analyzer de harmoniklerin arttığını rahatlıkla görebilirsin.
Dikkat edersen konu içeriğinde en fazla gözlemlenen aygıt spectrum analyzer dır.
PC bazlı osilaskoplarda max giriş seviyen 1Vp civarı olacaktır. Bu ancak pre devrelerin gözlemlenebilmesi için yeterlidir. Ampli çıkışlarının görülebilmesi için özel aparatlara gerek duyulmaktadır.
Ama ampli çıkışını da bilinçli bir şekilde osilaskop ile gözlemleyebilir, sinüsün bozulmadığı seviyedeki osilaskop seviyesini pp olarak ölçüp RMS ye çevirebilirsin.
Videomda dikkat edersen ben de PC bazlı spectrum analyzer ve eski analog osilaskop kullanıyorum.
Burada distorsiyon olsa olsa en fazla %1 bile değildir. Yani bu seviyedeki distorsiyondan ziyade bizim çıkış gürültü seviyemiz daha önemlidir.
Eğer çıkış gürültü seviyemizin 1mV olduğunu varsayarsak sinüsümüz ne kadar temiz olursa olsun, en düşük distorsiyonumuz %1 olacaktır.
Bu 1mV seviyesi gürültüleri ise nerdeyse her osilaskop ölçebilmektedir.
HAA BİR NOT:
Eğer 1000TL civarı ücret ile THD, waveform, Noise ve spectrum ölçebilen PC bazlı bir osilaskop bulabiliyorsan ben de tavsiye ediyorm.
Çünkü bu ölçümler temel olarak ilkel bir audio analyzerdır ve ampli çıkış ölçümleri haricinde her türlü audio karakteristiği ölçümü yapabilirsin demektir.
Bu da sana bu ölçümlerin ne demek olduğunu öğretinceye kadar ödediğin bedelin hakkını verecektir.