Loadcell uygulaması

Konu hortlatmak gibi oluyor ancak strain gage (Loadcell de strain gage'lerden oluşmaktadır.) ve şartlandırması ile uzun zamandır uğraştığım için yazmak istedim. Çünkü yanlış bir algı söz konusu oluyor genelde.

Aşağıdaki resimde kullandığım 3 çeşit strain gage yer almaktadır. Özelliklerine yakınlaşıp bakarsanız aşağı yukarı aynıdır. (Bütün özelliklerini birbirleriyle kıyaslarsanız.) Asıl farkı yaratacak şey bu direnç değerini algılayacak olan kısımdır yani şartlandırıcı kısmıdır.

Piyasada genelde loadcell'leri indikatör adı verilen şartlandırıcılar ile birlikte satmaktadırlar. Bu şartlandırıcılar akım ya da gerilim ile sensörün de içerisinde olduğu bir Wheatstone köprüsünü besler. (Ya da harici besleme kullanılır ve sadece Sig + ve Sig - uçları şartlandırıcıya girilir.) Daha sonra PLC'lerin analog modülleri ile birlikte kullanılabilecek durumda olan 4-20 mA veya 0-10 V olarak çıkış verir.

Benim edindiğim tecrübelere göre en önemli olan kısım ilk ADC entegresinin kullanıldığı kısımdır. En efektif sonuçlar Sigma-Delta dönüştürücü kullanan ADC entegreleri ile elde edilmektedir. Şöyle bir örnek vereyim, demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır. En son yaptığımız bir makinada kullandığımız 22.2 tonluk bir loadcell'de 15 kg sapma vardı. Kapasite azaldığı zaman sapmanın ne kadar az olacağını siz tahmin edin.

PLC'nin analog modülünün de kaç bit örneklemeye sahip olduğu önemlidir ama şartlandırıcı ADC'si benim çalışmalarımda gördüklerime göre daha önemlidir.

NOT: Siz kendi indikatörünüzü yapmak isterseniz, önerebileceğim entegreler var. İlgilenen olursa kullandığım entegreleri söyleyebilirim.

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…