mach3 te z ekseni için sürekli aynı derinlikte kesme işleminde sorun

Şaka filan derken sen işi ciddiye döktün.

Bu güne kadar aşınma payını kompanze eden program görmedim.
Lakin benzer şeyleri başka yollarla hal ettim.
En basit haliyle aşınma yönünde uygun değerlerde ilerleme sağlayan bir sistemdir.
Z ekseni işe indiğinde çalışan bir sistem , z nin üstünde z gibi bir tane daha gibi.
Tabii mekanik - spindle yi taşıyan bir sistem basit olacaktır , gerçi senin sistemi bilmiyorum ama .
Motorunu ayarlı yaparsan aşınma oranına göre ayarlarsın.

Geliştirmek istersen baskıyı algılarsın ve devamlı aynı baskı olacak şekilde ilerletirsin , falan filan vs vs....
 
Pnomatik sistem kullanılarak dediğin olabiilir ki daha önce yaptım benim amacım yazılımsal bir çözüm üzetmek. Şimdi spindlenin amperini okuyarak bu işi halletmeye uğraşıyorum ssonucu bildiririm belki birilerinin işine yarar
 
Madem yazılımsal bir çözüm peşindeyiz spindle akımını algılama yerine, 2 eksen çalışıyorsak (ki burada klasik dik işleme yapan cnc gibi düşünüyorum. Sadece Z yerine bir başka eksen gelecek diye düşünelim.) ne zaman iş yaptığımızı ne zaman boşta ilerlediğimizi g-code lardan tespit etmek mümkün.

Bunun için gereken sadece Z ekseninin belli bir yükseklikten aşağıda çalıştığını algılamak gibi bir şey. Bu da zaten g-code larda mevcut olan bilgi. (Absolute koordinat da tabii ki.)
Z eksenine eklenecek mininum offset değerini belirleyip, iş üzerinde ilerlemeye göre basit bir enterpolasyon ile Z offset değerini azaltacak veya arttıracak şekilde g-code'un modifikasyonu yapılabilir..
Eğer yapılan 2D iş dediğim şekile uyuyorsa bunu kompanze edecek bir yazılım zor bir iş değil. Hatta hazırı var bile diyebilirim. Tek kötü tarafı sadece g-code satır sayısının artacak olması.

Bu g-code modifiye işini (eğer makina koordinatları absolute şekilde çalışıyorsa, yani iş daima belli bir koordinattan başlıyorsa ve iş yapma yüksekliği belli ise) MACH3 ile sürücülerin arasına girecek bir devre ile de hiç ön çalışmaya gerek kalmadan real-time da yapmak da mümkün.

Makinanın çalışma mantığını, eksenlerini tam olarak kavramak (resim vs.) ve örnek bir g-code dosyası olayı bayağı bir açıklığa kavuşturur..
En azından olup olmayacağını anlarız.
 
Ben birazdan benim makinanin değilde benzer işi yapan ve çalışma sistemi aynı olan bir makinanın resmini eklerim.
Gcode artcamle üretilmiş 3 eksenli standart kodlar. X y z ve c eksenlerim mevcut. X y z bildiğiniz router olarak çalışıyor. Z ekseninde döner c ekseni bağlı ve tanjant olarak x ve y eksenleriyle çalışıyor. Is milide c eksenine yatay olarak bağlı.

xinology.com:888/photo/GPESC/glass-polishing/cnc-glass-working-centre/Optional-Glass-Engraving-of-CNC-Glass-Processing-Centre.jpg

www.biessegroup.com/dati/files/110_336_intermac_stone_master_33_example_of_profiling.jpg

mobilden girdiğimiçin ekleyemedim linkten örneklere bakabilirsin
 
Mach3 içinde bir tik ile "kalem telafisi uygula" seçeneği olsa ne güzel olurmuş.
 
Resim daha iyi oldu. Kompanzasyon Z ekseninde yapılacak.
Peki kompanzasyon için uygulanabilecek minimum Z mesafesi ne olmalı. ?
Ne kadar küçük olursa o kadar sabit yükseklikte çalışılmış olur ama gcode çok parçalanacağı için satır sayısı artar ve hızlanma gibi şeyler düşünüldüğünde iş zamanına negatif etkisi olur.
Yada var olan satırları bölmeden araya satır girilir. Bi bakmak lazım. Enterpolasyonlar vs. de sözkonusu..

Örnek bir gcode dosyası eklermisin. Birde dosyada Z şu değerin altında-üstünde iken çalışma var veya boşta gezinti diyebileceğin bir değer varmı?.
 
O iş kodlarla filan olmaz.
Aşınma miktarı sabit mi de belirli yola belirli telafi gireceksiniz ?
Ölçülmeli ve geri besleme kullanılmalı.
Spindle akımı ölçme ile de olmaz !
Aşındıkça değişen disk çapını da telafi etmeniz gerekir ki birini beceremeden diğeri...

He yok ben yaptım oldu demekle tatmin olacaksanız eh işte..
 
O iş onunla olmaz bununla olmaz neyle olur peki? Herkes bir fikir üretiyor sen anca olmaz diyorsun. Olmazsa ya olanı söyle abi.
Spindle amperini ölçerek olur mesela bizim disk keçenin çapı 100mm bu keçeyi malzemenin yüzeyine sıfırlayıp z-1 değeriyle işlem yaptırıyoruz spindlenin boşta çalışma amperi ve z-1 de çalışma amperi farklıdır. Örnek boşta 4 amperse -1 de 4.2 amper diyelim. Bizim keçemiz işlem yapmaya başladı amper 4.2 ye yükseldi ve işlem esnasında keçe aşındı ve bizim keece 99 mm oldu keçedeki baski dogal olarakta spindledaki baski azaldi yani amper de azaldi bizde surucuden 4.2 amperin altina dustugu zaman cikis ver diyebiliyoruz çıkışıda karta bağlayıp z ekseninne aşağı in komutu verirsek keçedeki baskı tekrar artar ve amper 4.2 olduğunda çıkiş kesilir ve z ekseni eski baskiya doner. Yanlismi dusunuyorum
 
Son düzenleme:
z eksenine ait scale kısmına 1,00025 yazarsan bu iş olur mu? vigülden sonra 5 rakam desteklemiyorsa 1,0003 yazın veya matematik formüllerin olduğu yere z=z*1,00025 yazarsanız olur gibi

2000*1,00025 = 2000,50
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…