Pnomatik sistem kullanılarak dediğin olabiilir ki daha önce yaptım benim amacım yazılımsal bir çözüm üzetmek. Şimdi spindlenin amperini okuyarak bu işi halletmeye uğraşıyorum ssonucu bildiririm belki birilerinin işine yararŞaka filan derken sen işi ciddiye döktün.
Bu güne kadar aşınma payını kompanze eden program görmedim.
Lakin benzer şeyleri başka yollarla hal ettim.
En basit haliyle aşınma yönünde uygun değerlerde ilerleme sağlayan bir sistemdir.
Z ekseni işe indiğinde çalışan bir sistem , z nin üstünde z gibi bir tane daha gibi.
Tabii mekanik - spindle yi taşıyan bir sistem basit olacaktır , gerçi senin sistemi bilmiyorum ama .
Motorunu ayarlı yaparsan aşınma oranına göre ayarlarsın.
Geliştirmek istersen baskıyı algılarsın ve devamlı aynı baskı olacak şekilde ilerletirsin , falan filan vs vs....
Ben birazdan benim makinanin değilde benzer işi yapan ve çalışma sistemi aynı olan bir makinanın resmini eklerim.Madem yazılımsal bir çözüm peşindeyiz spindle akımını algılama yerine, 2 eksen çalışıyorsak (ki burada klasik dik işleme yapan cnc gibi düşünüyorum. Sadece Z yerine bir başka eksen gelecek diye düşünelim.) ne zaman iş yaptığımızı ne zaman boşta ilerlediğimizi g-code lardan tespit etmek mümkün.
Bunun için gereken sadece Z ekseninin belli bir yükseklikten aşağıda çalıştığını algılamak gibi bir şey. Bu da zaten g-code larda mevcut olan bilgi. (Absolute koordinat da tabii ki.)
Z eksenine eklenecek mininum offset değerini belirleyip, iş üzerinde ilerlemeye göre basit bir enterpolasyon ile Z offset değerini azaltacak veya arttıracak şekilde g-code'un modifikasyonu yapılabilir..
Eğer yapılan 2D iş dediğim şekile uyuyorsa bunu kompanze edecek bir yazılım zor bir iş değil. Hatta hazırı var bile diyebilirim. Tek kötü tarafı sadece g-code satır sayısının artacak olması.
Bu g-code modifiye işini (eğer makina koordinatları absolute şekilde çalışıyorsa, yani iş daima belli bir koordinattan başlıyorsa ve iş yapma yüksekliği belli ise) MACH3 ile sürücülerin arasına girecek bir devre ile de hiç ön çalışmaya gerek kalmadan real-time da yapmak da mümkün.
Makinanın çalışma mantığını, eksenlerini tam olarak kavramak (resim vs.) ve örnek bir g-code dosyası olayı bayağı bir açıklığa kavuşturur..
En azından olup olmayacağını anlarız.
KeşkeMach3 içinde bir tik ile "kalem telafisi uygula" seçeneği olsa ne güzel olurmuş.
O iş onunla olmaz bununla olmaz neyle olur peki? Herkes bir fikir üretiyor sen anca olmaz diyorsun. Olmazsa ya olanı söyle abi.O iş kodlarla filan olmaz.
Aşınma miktarı sabit mi de belirli yola belirli telafi gireceksiniz ?
Ölçülmeli ve geri besleme kullanılmalı.
Spindle akımı ölçme ile de olmaz !
Aşındıkça değişen disk çapını da telafi etmeniz gerekir ki birini beceremeden diğeri...
He yok ben yaptım oldu demekle tatmin olacaksanız eh işte..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?