Mahalli topraklama nasıl yapılır ve amacı nedir

06emrah

Üye
Katılım
24 Ağu 2010
Mesajlar
19
Puanları
1
Merhaba sevgili abilerim kardeşlerim.ben Elektrik dağıtım işi yapan özel bir firmada çalışıyorum. Arıza onarim bakim servisinde havai hatlarimiz bulunmakta bunlarda çalışma yaparken 1 direk öncesinden ve sonrasindan yani hattın geliş yönü ve gidiş yönüne mahalli topraklama yapıyoruz. Bunun amacı nedir? Ikinci sorum ise bir direk öncesinden ve sonrasindan yapın deniliyor bunun amacı nedir? Çalıştığım direkte örneğin izalatör degistireceksem neden 3 tane direğe inip çıkayım ben çalışma yapacağım direkte hattın gelişine gidişine toprak yapsam olmuyorum? Bana teknik açıklamasını yapacak bir yardımcı olacak bir arkadaş arıyorum.simdiden teşekkür ederim.
 
bir insanın canı 3 defa direğe inip cıkmadan daha kıymetlidir.
çalışma alanına her ne sebeble olursa olsun Elektrik gelmemesi için mahali topraklama yapılır.
 
Elektriği,geldiği yönden topraklamazsanız,gittiği yöne,sizide götürür ! ( Allah korusun )
 
Sorun 3 sefer direğe çıkmak değil neden yapıldığı yaptığım şeyin teknik açıklaması nedir onu bilmek istiyorum
 
fahri abimiz açıklamış elektriğin geldiği yönden topraklanması lazım ki senin çalışma yaptığın yere ulaşmasın
 
Bu tür işlerde 3 adet risk vardır.
1- Şebeke tarafından enerjinin verilmesi.
2- Yük tarafından jeneratör v.s. harici kaynaktan hatta geri dönüş.
3- Hatta oluşan indüksiyon gerilimi.

Siz anlattığınız işlemle bu riski sıfıra indirmiş oluyorsunuz.
 
Alternatif beslemelere karşı yapıyoruz tamam enerji verilmesi durumunda olacak risklere karşı yapıyoruz tamam indiksiyonlara karşı yapıyoruz oda tamam peki 1 direk öncesinden ve sonrasındaki amaç ney ben bulunduğum direkte aynı işlemi yaparsam topraklama olmuyormu
 

Tekniker olarak bunu düşünmeniz gerekirdi çalıştığınız noktanın bir şebeke birde yük tarafı var. Enerji çalıştığınız noktaya yük yada şebeke tarafındaki harici bir kaynaktan gelebilir. Şebeke tarafından enerji verilebilir. Enerji size ulaşmadan elinizin altındaki havai hat iletkenine gelmeden önce toprağa iletilmeli yani kısadevre oluşturulmalıdır. Yani riskin her iki yönden gelme ihtimali vardır.
 
Sizin soylediginizi anladım ben orda sorun yok.ne için kullanıldığını anladım fakat mahalli topraklama nın neden çalışma alanından bir direk öncesine ve sonrasına yapılacağını anlamadım teknik açıklaması nedir bunun.
 
Her iki yöndenden de gelebilecek enerjilendirme durumunda emrah vücut direnci olarak hatta paralel ! girmemeniz için alınan bir önlemdir. Kısadevre süresi boyunca koruma elemanı açtırana kadar hatta paralel bağlanmış olursunuz. Her iki taraftan topraklama yaptığınızda faz elinizin altındaki havai hat iletkenine gelmeden toprağa akar (kısadevre) oluşur. Teknik izahı budur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…