Makina Mühendisleri

Merhaba arkadaşlar,bende makine mühendisiyim.Sektörde çok yeniyim

Henüz 6 ayını doldurmuş bir bakım-onarım mühendisiyim.Ama başlıkta yazan arkadaşları gördümde,nedense makine mühendislerinin bu foruma ilgisizliği beni şaşırttı ya da insanlar paylaşımda bulunmak istemiyorlar.
 
Merhaba Sayın Griffin87
Hoş geldiniz sefalar getirdiniz..
Forumda belki her zaman cevap yazan arkadaşlar olamıyor olabilir. İnteraktifliğin değiştiği zamanları görüyoruz. Yalnız inceleyen arkadaşların yazmaması da cevapsızlığa sebep olur. Sorununun ifadesinin sosyolojik etkileri ile birlikte, inceleyenlerin bilgisi vb de etkendir.
İnşAllah(c.c.) hayırlı paylaşımlarda bulunuruz. Tekniğin dışında bu forumda zeka üzerinden de gidebiliriz.
Başarılar dileriz.
 
Merhaba,
Karabük üniversitesi metalurji ve malzeme müh. dondurup bu sene sınavlara girdim ve 10 gün içinde tercih yapacağım. Tekrar yanlış tercih yapıp pişman olmak istemiyorum. Bu yüzden bu tercih benim için ayrı bir önem taşıyor. Yıldız teknik üniversitesi makine müh. düşünüyorum ama bu meslek hakkında tam olarak bilgi sahibi değilim.
Makine mühendisleri hangi sektörlerde ne görevler üstlenirler ? Çalışma ortamları koşulları nasıl olur ? Çalışma saatleri düzenli midir sosyal yaşantıya etkileri nasıldır ? Kendimce araştırdım ama hiç böyle meslek hayatının yaşantısıyla ilgili bilgilere ulaşamadım. Herkesin ağzında aynı sorular; bölüm zor mu, ne kadar para kazandırır, şu bölüm mü olsun bu mu... Aslında ben insanlığa fayda sağlayacak yaşamı kolaylaştıracak bir şeyler yaratmak, üretmek istiyorum ne kadar başarılı olurum bilmiyorum ama en azından böyle şeylerle uğraşmak istiyorum. Elektrik müh. de düşünüyorum ama bu amaç doğrultusunda doğru mühendislik hangisi olur bunu da bilemiyorum. Tecrübeli insanların fikirlerine, tavsiyelerine ve sorularımı cevaplandırmasına ihtiyacım var..
İlgilenenlere şimdiden teşekkür ederim.
 
bende bakımdan başlamıştım akabinde üretimde deneyim kazanmanı şiddetle öneririm. 5 ay bakım 1 yıl üretimde çalıştım. şu anda bir dünya şirketinde kritik bir pozisyondayım. bunlar bu 1.5 yılda oldu.plclere dair birşeyler kapmaya bak ve mutlaka ama mutlaka üretimde de çalış
 
yıldız makine iyidir. çok üniye göre daha sosyaldir. iş hayatında çok birşey bekleme mühendissen sosyalleşmek zor gerek okulda gerek hayatta..

biryerlerden fedakarlık etmeden bunu yapamayacaksın en azından...

mühendislik zevklidir, hayatta da başarılı kılar insanı. öğrendiklerini her yerde uygulayabilirsin. " analitik düşünme" ve "kök neden analizi" yapabilmek seni her alanda başarılı kılar. bunları bir hallettinmi zaten çok kapı açılacaktır önünde...

yıldız makinadan mezun ol koç un herhangi bir şirketine başvuru yap sonra iş başı yapınca da bana dua et
 
makinacılar genclere fazlada gaz vermiyelim.neticede insanın meslegi tüm gelecegini etkileyecek bir durum,yanlıs bir secim bütün hayatı etkileyebilir.
bence insan en önce kendini tartmalı.cocuklugunu gözden gecirmeli merakla ve zevkle yapacagı meslegi secmeli,sırf para vs düsünülerek yapılacak secim mutsuzluk getirecektir.cocuklugunda oyuncak araba vs parcalamamıs adamın makina mühendisliginde işi olmamalı bence cünkü merak yoksa neticede okulların verdigi teorik bilgilerle bir yeri varılmaz.helede türkiye gibi sadece teori veren neyin neye yaradıgını detaylı anlatmayan egitim sistemiyle varılacak bir yer yoktur.makina mühendisliginin bir diger dezavantajı ise imalatta calısıyorsan pis iş(yag pas vs),projede calısııyorsan sıkıcı,yöneticilik yapıyorsan zaten bisey üretmiyorsun mühendis olmana gerek yok.
diger bir kötü tarafı diyelim ben su makinayı yapacam serbest calısacam dedin,cebinde para olması lazım imal etmesi masraflı.
ayrıca yıldızı bitirmeylede koc a almazlar memleket issiz mühendis dolu.
bence bir meslegi secmeden evvel o meslekle ilgili firmalara git ve iyice gör.sonradan pismanlık fayda vermez.diplomayla ise girersin fakat bilgi ve becerinle işte yükselirsin,senin firmaya verecek ekstra yeteneklerin yoksa yerinde sayar veya kovulursun.
elektronik veya bilgisayar mühendisligi bana daha kibar ve temiz is gibi gözüküyor,ayrıca serbest calısmak ve üretmek icin daha masrafsız ve yapılabilirligi var.
doktorluk dersen en sereflı meslekleklerden biri helede biraz vicdanlı isen hayır duaları yeter.
isletme vs bence ortaya bisey koymayan(üretmenin verdigi hazzı yaşayamayan,makinacı elektronikci vs nin ürettigi üzerinden para kazanan) ama bunun yanında paraya daha yakın olan bir meslek.
eeee bu kadar atıp tuttuktan sonra bir rakipte sen gelirsin işallah.
herşey gönlünüzce olsun,hayırlısı.
 
Öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim. Donanımlı olmak; mesela ingilizceyi ana dil gibi bilmek, belki artı bir dil daha öğrenmek, mesleki programlara hakim olmak, araştırmacı bir kişi olmak gibi ve daha sahip olunması gereken diğer donanımlara sahip olmak bir de üstüne ytü mezunu olmak bir kişiyi nerelere getirebilir ? Yani asıl olarak merak ettiğim kendini geliştiren bir insan makine mühendisliğinde neler yapabilir ? Bir de bu açıdan baksak...
 
Merhaba.

Güncelleşen şartlara göre donanımlı ve kendini geliştirmiş bulunmak her zaman için bir avantajdır.Mak.Müh.liği meslek branşında gerçekten yeniliklere göre kendinizi geliştirip bu meslek dalına katkı yapabileceğinize,buluş ve tadilatları yapmaya her zaman sıcak bakıyorsanız,çocukluktan beri aklınızda olan buysa hiç düşünmeden seçebilirsiniz.Ama okulları bitirmek ve kendinizi geliştirmeden yılları boşuna geçirmemek bu noktada çok önemlidir.Gireceğiniz işletmeler,çalışma şartlarına göre,yerine göre çok iyi bir İngilizce,yerine göre çok iyi bir Auto Cad kullanım bilgisi,yerine göre bina içi doğalgaz projesi yapabilme sertifikası,yerine göre lpg tesisatı yapabilme ve yönetebilme(Manager) sertifikası talep edebilirler.Siz özelliklerinizi genişletir,çağın ve günümüzün güncel çalışma koşullarına adapte olabilecek üstünlüklere sahip bulunursanız,tüm iş yerleri sizi diğer mühendislerden farklı görerek tercih edeceklerdir.İlk girdiğiniz iş yeri okuldaki bilgilerin teorik açıdan uygulamalı durumuyla birleştirimesi açısından önemlidir,mesleği sevmeniz ve şevkle çalışmalarınızı sürdürüp kendinizi geliştirebilmeniz açısından kaliteli bir iş yeri olması muhakak çok önemlidir.Ama ilk tecrübe açısından şartları çok kötü olmadığı sürece,ayırım yapılmaksızın tüm işyerleri için kendinize bir çalışma fırsatı ve imkanını tanımaktan da çekinmeyin.

Yabancı bir veya birkaç dile çok iyi derecede sahipseniz,okul isimlerinin çok fazla da önemli olmadığını,herşeyin insanın kendi kendisini yetiştirmesinde neticeleneceğine inanan bir görüşteyim.Öncelikle daha okulu bitirmeden,öğrenci bile olsanız Mak.Müh.Odası'na üye olun,kursları,seminerleri,sempozyumları,teknik gelişmeleri,fuarları,çağa göre değişen iş koşullarını ve teknolojiyi çok yakından takip edip değerlendirin.İnanın hem mesleki hakimiyetiniz,hem de kişisel başarılarınızda önemli olan katkılarını şaşırarak görebileceksiniz.İş yerlerinin gelişen ve değişen şartlardaki,müh.lerden beklediği özellikleri,vasıfları,güncellemeleri Mak.Müh. Odası'na canlı ve aktif üyeliğinizle daha iyi takip,izleme imkanınız olabilir.

Mak.Müh.liği'nin çalışma sahası çok geniştir.Burada yazmaya çalışsam belki sayfalar sürebilir.Ben çok çeşitli sektörlerde görev yaparak çalıştım.İşletmelerin makina bakımı,işletmesi,iyileştirilmesi(Ar-Ge)sektörü,Uçak sektörü(TUSAŞ,Hv.ikm.bak.K.lıkları,TAI),ASELSAN, ASPİLSAN,MKE,TEK,DSİ,YSE,Köy Hizmetleri,Belediyeler,tekstil sektörü,demir çelik sektörü,bankacılık,fabrika işletmeciliği,lpg istasyonu müdürlüğü,lpg araç tadilatı müdürlüğü,doğalgaz iç bina proje hizmetleri,ısıtma-havalandırma-soğutma hizmetleri,vb.gibi ismini size örnek olarak sayabildiğim tüm özel ve resmi kurumlarda,askeri kurumlarda sivil müh. olarak iş bulup çalışabilirsiniz.Bunlar yalnızca aklıma şu anda gelen sınırlı sayıdaki bazı işletmelerin isimleridir.Genelleme yapılırsa sahası çok daha geniştir,saymakla bitirilebilmesi güçtür.

Kendinizi meslekte çok iyi geliştirebilirseniz eğer,tek başınıza veya grup olarak ısı makineleri üzerinde(Kalorifer kazanları,boylerler,eşanjörler,doğalgaz kalorifer kazanları,vb.) veya doğalgaz sektöründe yine grup olarak belirli bir kapitalle çok büyük projeleri,müh. işlerini rahatça yapabilirsiniz.Üretime meraklıysanız bilgi birikiminizle,3D modelleme,solid works programlarına hakim şekilde rahatlıkla yeni makineler dizayn edebilir,küçük ölçeklerden başlayıp,hedefinizi büyüterek daha büyük projelere,işlere imza atabilirsiniz.Burada üzerinde uzmanlaştığınız dal(Pratisyen doktorların ihtisas yapıp uzmanlaşması gibi)sevdiğiniz ve bir ömür boyu severek bu işi devam ettirebileceğiniz,yani tamamen sevip ömrünüzü adayabileceğiniz bir bölüm olmalı.Aksi halde başarılı olmanız ve bir ömür boyu ayni işi sürdürmeniz biraz daha zorlaşacaktır.

Meslek seçimini,yine kendi kişiliğinize en yakın olması açısından ve çocukken hayalini devamlı kurduğunuz dalda seçmenizi öneririm.Ben çocukken Elektrik Müh. olmak istemiştim.Ancak o zamanki şartlar ve ticari kaygılar dolayısıyla Mak.Müh.liğini seçtim.Elektrik-elektronik bilgilerinin temelini okulda malzeme bilimi ve kaynak derslerinden öğrendim.Şimdi hangi bölümü seçerdiniz diye sorsanız,hiç düşünmeden Elektrik-elektronik Müh.liği der,Mekatronik Müh.liği'ni,biraz daha sınırlı olan çalışma sahası yüzünden de pek tercih etmezdim diye düşünüyorum.Seçimi tamamen sizin hür iradenize bırakıyorum,yetenekleriniz ve içgüdüsel olarak başarılı olacağınıza hangi dalı uygun görüyorsanız onu seçin.Sizi hiçbir şekilde yanlış yönlendirmeyi istemem.Kolay gelsin.Başarılar diliyorum.İnşallah geleceğiniz açısından en isabetli seçimi de yaparsınız.Allah kolaylıklar versin diyorum.
 
Son düzenleme:
Kritik derken koltuk sallantıda anlamında mı çok önemli biri mi oldum demeye çalışıyorsun
 

Gerçekten çok teşekkür ederim. Keşke herkes sizin gibi bizleri böyle aydınlatabilse... Çok sağolun.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…