Makine Gövde Topraklaması

Bence iş güvenliği uzmanı olan arkadaşımız değil, sistem eleştirilmeli. Böyle hayati bir konu öğretilmediyse iş güvenliği eğitimlerinde eksik bir şeyler var demektir. Gerçi pek çok Avrupa ve uzak doğu firmasında iş yaptım. Hiç bir iş güvenliği uzmanının bu konuda bilgi sahibi olduğunu görmedim.

Sent from my SM-N915F using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
İşini iyi , doğru ve eksiksiz yapmak yapmak istiyorsa,bilmediği şeyleri,doğru kaynaklardan okuyarak öğrenecek.Gezdiğiniz yerlerde,bu konunun ayrı eğitimi ve mütehassıslığı vardır.Forumlarda,birçok konuda,çok değişik görüş ve öneriler bulunmaktadır.Bu bilgiler,kafasının daha çok karışarak yanlış karar vermelerine neden olabilir.
 

Haklısınız hocam, forumdan doğru bir şeyler öğrenebilmek için verilen bilgiyi yorumlayabilecek bilgi birikimi ve tecrübede olmak gerekli.

Saygılar....
 
Topraklama her makinaya tek tek yapılması gerekiyor. Panodaki topraklama sadece panonun gövdesindeki Elektrik kaçağı durumunda koruma sağlayabilir. Makina üzerinde kaçak varsa ve makinanın gövdesinin panonun gövdesi ile bir bağlantısı yoksa makinanın topraklaması yok demektir.
 

Burada bahsedilen ve sorulan makinenin gövdesinin pano ile bir topraklama bağlantısı olsa da, makinenin metal aksamı üzerinden ayrı bir koruma topraklaması yapılması gerekliliğine ilişkin. Yoksa işletme topraklamasına herkes hemfikir.
 


Bahsettiğim makine 3fazla besleniyor ve toprak hattı geliyor ama ölçtüğün değerde de gördüğün gibi yüksek bir değer. bu topraklama gerilim altındaki kısımların topraklanması. gerilim altında olmayan kısımların da (dış metal kısımlar gibi) topraklanmasını isteriz. (tezgahta çalışırken Elektrik çarpılmasını istemeyiz kimsenin.) 1,5 ohm uygun değerdir ama yine de yüksek.
DAHA ÖNEMLİ BİR DETAY TALİ PANOYA 30MA ANA PANOYA 300MA KAR TAKMANDIR.
arkadaşlar benimde firmadaki makineleri tek tek topraklamam gerekli bunun bi resimli örnek mevcut değilmidir yada detaylı bir anlatım
makinalar çelik metal ve mobilya makinaları.

Yapman gereken panodaki topraklama barasından topraklama kablosu çek (mesafeye ve makine güçlerine göre 1x10, 1x25 gibi). getir gövdeye çak

Yönetmelikte her makine için isteniyor ama 5 pinli 3fazlı prizlerde gerek olup olmaması tartırşma konusudur.
 

'' dolaylı ölçüm mantıgını kullanarak 2 uçlu ölçüm '' yöntemini açabilir misiniz?
mesela bir topraklama ölçüm cihazında toplam 3 prob var. işletme topraklaması için 1.prob toprak hattına, 2.prob nötr hattına, 3.prob faz hattına değdiriliyor. aynı cihazla gövde topraklaması ölçmek için, 1.prob makinenin gövdesine, diğer 2 prob, belli aralıklarla toprağa çakılmış kazıklara bağlanır.

dolaylı ölçüm mantığından kastınız nedir?
şimdiden verdiğiniz cevap için teşekkür ederim.
hayırlı işler.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…