Makine gövdesine operatör dokunduğunda aktif olacak algılayıcı

fuseki

Üye
Katılım
27 Kas 2009
Mesajlar
21
Puanları
1
Enjeksiyonlu baskı makinesinde çalışan operatörlerin ellerini makineye kaptırmamaları için temas ettiklerinde sistemi devre dışı bırakacak bir algılayıcı veya mantığı gerekiyor. İlk aklımıza gelen operatörün yüzüğüne kablo ile 24 Volt verip cihazın gövdesine de darlington bağlı transistörler ile bir röle çektirmek oldu fakat cihazın toprak bağlantısı üzerinden transistörün iletime geçmesi dolayısıyla sağlıklı bir çalışması olmadı. Fikirlerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler
 
Açılır kapanır fiziksel bir engel koyun.. yüzük ile olacak bir iş değil bence..
elini kapacak yere ellerini sokmasın operatör, çalışırken böyle bir zorunluluğu mu var?
 
Selamun Aleyküm
Uzmanı olmayarak fikir vermiş olalım;
Dounmatik tip devreler var(eskiden küçük avize/aplik tipi aksesuarlarda kullanıldığı hatırlanır). Gerekirse kalıp makine bağlantısına uygun bir yalıtkan malzeme ile bağlanabilir ve bu tip birdokunmatik ve ya daha gelişmiş sistem kullanılabilir.(Işın bariyeri vb daha birçok fikirler verilebilir)
Diğer taraftan kalıp kapanmasında devamlı hidrolik tam güç sadece kalıp kapanmasına yakın(belki mm ler kala) uygulanırsa sıkışma vb kalıp durabilir. Bu durumda emerjans tipi emniyet hidro vb vana bir hayli düşük (bahsi mevzu sistemde el sıkışmasında zarar vermeyen) basınç değerine ayarlanarak güç uygulayan hatta bağlanır. Hareket eden sistem kapanıyordur ama basıncın yükselme yani sıkışma vb hallerde emerjans üzerinden tanka gönderilen basınçlı akışkan(hidrolik yağ) kapanma işlemini durdurmuş olur. Normal kapanma anında ihtiyaç duyulan yüksek basınca (yani emerjansın devreden çıkmasına) kapanma anı olan (tespit edilen) mesafede Elektronik vb bilgi ile emerjansı devre dışı bırakan (hidrovana) sistem ile ulaşılabilir.
Dokunmatik tipi sistemler için kalıbı makineden yalıtılmak zor olursa kalıba ayrı iletken arkası yalıtılmış olarak yapıştırılabilir. Tabi iç kısımda bunu uygulamak için kalıp karşılığı ile temas etmeyen bir cep uyarlamak gerekebilir. Öldürmeyecek özellikte gerilimin bir kısım yerlere (uygun yalıtımlarla) verilmesi ne kadar düşündürücü de olsa makinelerin ağır hareketlerinin arkasından gelen yüksek kuvvetlerden korunmak için incelenebilir.(Havanın delinme gerilimi ile belirli bir mesafeden atlama yapılması da ayrı bir düşünce)
Tedbir almanın huzuru getirdiğini hatrlatır,
Başarılar dileriz.
 
İşçinin çalışma yaptığı noktaya en yakın (yatay/dikey makineyi bilmediğimden) ip gergili "acil stop" düğmesi koyun ayarı da 2-3 mm hassasiyetine, getirin olmaz mı???
 
bencede ışın baryeri en güvenlisi (şöyle bir şey var tekrarlanan her harekette oparatör bir butona basıyorsa en ekonomik yolu çift buton uygulamasıdır.fakat işin ciddiyetine anlamayan bazı sığır operetörler butonun birine ya bant yapıştırıyor yada kenarına bir şey sıkıştırıyor bunuda ihmal etmemek lazım.aslında buda engellenebilir)
 
Birçok çözüm bulunabilir. Enjeksiyon makinalarında normalde kapı kapandığında çalışmanın başlaması için kapıda switch olur. Müdahale vb gerekliliği gibi gerekçelerle kapıyı açma gerekliliği duyulduğundan (kimi zaman devamlı kapı açık çalışılır) bu switch ler iptal edilir. Kapıyı pratik biçimde seri açılıp kapanmasını sağlayan hidrolik/pnömatik bir sistem ile de (switchler aktif edilerek) önlem alınması düşünülebilir.
Diğer taraftan operatörlerin kalıplarda takılı kalan malzeme vb durumlarda müdahale etmesi için bulundurulduğu düşünülürse kameralı kontrol ve robotik bir sistem ile operatörün devamlı müdahalesi ortadan kaldırılabilir. Birçok makinanın tek bir operatör tarafından idare edilmesini de düşündüren bu sistem, güvenliği arttırması bir tarafa devamlı aynı işi yapmanın gereken sürekli dikkati zaafa uğratması vb durumlar da azaltılabilir. Bu tip bir halde normalde iptal edilen kapı switchleri de aktif edilebilir, nihayetinde müdahale azaltılmış olur ve müdahale anında güvenlik önlemleri engel görülmez.
Yalnız her halükarda bahsedilen yüksek basınca sadece kapanma anı denilebilen kısa mesafede izin veren hidrolik kontrollü sistem, hem canlı hayatını korumada hem de robotik vb uygulamada mekanik aksamı korumada ön plandadır.
Başarılar..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…