Makinelerin Gürültüsünün Azaltılması

Yusuf&CNC

Usta Üye
Katılım
14 Ağu 2015
Mesajlar
1,554
Puanları
181
Konum
İstanbul
Kullandığımız makinelerin gürültüsü çok yüksek. Şanslı arkadaşların atölye veya uygun çalışma odaları var. Sanıyorum önemli bir kısım ise apartman dairesinde çalışmak zorunda. Gürültüyü komşuların ve ev halkının rahatsız olmayacağı seviyelere düşürebilmek en iyi çözüm.

Makine ses geçirmez bir dolap içine alınabilir ama makine kullanımının önemli oranda kısıtlanması söz konusu. Birden fazla makine veya makine dışında yapılması gereken gürültülü işler olduğunda bu çözüm zayıf kalıyor.

Bir odanın veya oluşturulacak bir odacığın ses yalıtımının yapılması daha kullanışlı bir çözüm. Büyük bir hacmi kullanışlı, dayanıklı, kolay alev almayan malzeme ile yalıtmak kolay değil ayrıca maliyetin yükselmesi de önemli bir sorun. Tavan, duvar ve döşeme için farklı çözümler gerekebilir.

Ses yalıtımında kullanılabilecek farklı malzemeler var. Herkesin katkısı ile maliyet ve kalite açısından bize en uygun malzemeler belirlenebilir.
 
Son düzenleme:
Aşağıdaki örnekte ahşap ve polistren (polystyrene) köpük kullanılarak yapılan dolap sayesinde gürültü seviyesi, yaklaşık 106 dB'den 76 dB'e düşürülmüş. Dolap kısıtlayıcı bir çözüm, polistren ise yanıcı bir malzeme.

 
Son düzenleme:
106 dB'den 76 dB'e düşürülmüş
tabi makina birde parça işlerken ki sesi olacak buda yalıtılmış haliyle 76 dB nin çok üzerinde olacak ki oda aşırı gürültü sınırlarını aşmış oluyor.

Polistren bu anlamda yeterli bir malzeme değil. en iyi çözüm doğru uygulama yöntemleriyle akustik piramit sünger veya bondeks sünger uygulaması ama biraz maliyetli. makina boyutları küçük ise kabin içerisine bondeks sünger uygulaması vereimli olur diye düşünüyorum.
 
tabi makina birde parça işlerken ki sesi olacak buda yalıtılmış haliyle 76 dB nin çok üzerinde olacak ki oda aşırı gürültü sınırlarını aşmış oluyor.

Burada gürültü seviyesine iki yönlü bakmak daha uygun olabilir.

* Birincisi oda içinde makine ile çalışan kişi açısından. Gürültü, özellikle uzun süreli olduğunda herkesin sağlığı için zararlı. Gürültünün yaratıcısı olarak aslında gürültüyü bir yere kadar kabulleniyoruz. Kulaklık ile büyük oranda kendimizi koruma şansımız da var.

* Daha önemli olan (benim kişisel olarak sorunum) apartman komşuları gibi gürültü ile rahatsız etmeye hiç hakkımızın olmadığı insanlar. Oda içindeki gürültü seviyesi ile oda dışındaki seviye arasında da doğal olarak önemli bir fark oluşacaktır.

Fısıltı seviyesi 30 dB (yatak odası için istenen değer), normal konuşma ise 70 dB civarı. Gürültü seviyesi birimi decibel in logoritmik olduğunu, her 3 dB lik artışın iki katı gürültü demek olduğunu da göz önünde bulundurmalıyız. 63 dB, 60 dB'e göre iki katı gürültü demek.

Birkaç ses yalıtım örneği vermek istiyorum. Bu örnekleri vermemin nedeni birebir kullanmak değil ancak farklı örneklerden elde edeceğimiz bilgi ile kendimiz için en iyi ve ekonomik çözüme yaklaşabiliriz.

Komşudan gelen TV ve konuşma gürültüsünün kesilmeye çalışıldığı "kendin yap" (DIY) bir uygulama. Makinelerin gürültüsü için zayıf bir örnek. Yüksek yoğunluklu polyester keçe ve vizko-elastik membran kullanılmış. Kullanılan profil Z şeklinde ve profil sadece dar bir yüzeyden duvara sabitleniyor. Nedeni ise titreşimin olabildiğince az aktarılması, aynı nedenle duvara bitişecek ahşap malzemenin kullanılması önerilmiyor. Polyester keçenin yüzeyi tam kaplaması gerekmiyor, kaplanan alanın yüzdesi önemli denmiş. Polyester keçe ile membran arasında boşluk bırakılması öneriliyor. Boşluk miktarı ısı cam pencerelerde olduğu gibi yalıtım için önemli.


Ticari bir uygulama örneği, çok katlı malzeme kullanılmış. 26.5 cm gibi bir kalınlığı var ancak ayrıca bir bölme duvarı yok yine de önemli bir hacim kaybı oluşuyor. Maliyetinin çok yüksek olduğunu tahmin edebiliriz. Taş yünü iyi yalıtım (+ısı için) sağlayan bir malzeme, diğer bir iyi yanı ise yanmaz oluşu.
 
Bondex Sünger kullanacaksınız. Taşyünü buna uygun değil. Süngerin üzeri toz olmasın diye dekota ile kaplayacaksınız. Kabininiz böyle olmalı.
 
Fikir güzel fikir patlaması daha güzel birşey.

Ancak @cevdetfaik in dediği daha doğru.

Bütün makinaların kabini var gerek dış müdahaleden korumak gerek ses gerekse parazit için ki buzdolabı ,çamaşır veya bulaşık makinasının kabini açığ çalıştırın o beğenmediğiniz sacın bile sesi ne kadar kestiği ortaya çıkar.

@Yusuf&CNC demek istediğin evet iyi kısıtlama olmasın vb ama o açık yapıya alıştığınızdan öyle geliyor.Ben de dahil bundan çekiniyoruz ancak normal bir cnc ye geçseniz şimdiki halinden eksik hissetmezsin.

Oda hem masraflı hem tadilat işleri sıkıntılı,iş fuzili büyüyor. Ha deseydik ki garaj depo veya ayrı bölüm var ama ses oluyor deseydik evet komple yalıtmak daha iyi.
 
Oda hem masraflı hem tadilat işleri sıkıntılı,iş fuzili büyüyor. Ha deseydik ki garaj depo veya ayrı bölüm var ama ses oluyor deseydik evet komple yalıtmak daha iyi.

Doğrudur oda zor ve pahalı bir çözüm. Evi değiştirirken min bitişik yüzeyi olan bir oda ayarlamaya çalışacağım. Router ile beraber belki torna da olabilir. İki ayrı makine için dolap da pek kolay değil.
Örneğin mengeneye bir metal bağlayıp kestinizmi, matkap çalıştırdınızmı komşuya yine çok ses gidebilir.
 
Benim atolye eski bodrum. Zeminine beton, duvarlarını sıva yaptım. Duvarlar taş kaya idi. Ve 4 köşeden arkası toprak. Dolayısıyla sadece kapıdan ses sıkıyor. O da sunger filan kaplasam çıkmayacak. Ayrıca ben bildiğiniz gibi CNC için ayrı bölme yaptım. İlk tavsiyem bu olur. Çünkü cnc sesini kessenizde süpürge zorunluluğunuz olacak. Bu da ses yapacak. Ama bölmede olursa, toz oraya aşağıya birikiyor. Arada bir süpürge ile çektiriyorsunuz tezgahı. Gerisi aşağı bölme oda içine atıyorsunuz. Haftada bir de aşağı hazneyi temizliyorsunuz. Yani yeri.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,702
Mesajlar
929,087
Kullanıcılar
452,406
Son üye
catarb

Yeni konular

Geri
Üst