Arkadaşım, kimseye kızmaya hakkın yok. Bazen ben bile sorularıma cevap alamıyorum.
Şimdi sana neden kimsenin cevap yazmadığını söyleyeyim.
Yazman gereken "Ben şu işi yapacağım, hangi spindle'ı ve/veya sürücüsünü tavsiye edersiniz?" sorusunu eveleyip geveleyip, karman çorman bir hale getirip yazmışsın. Üstelik cümlelerin nerede başlıyor nerede bitiyor belli değil. Şahsen ben ilk bir kaç satırı okuyup bıraktım.
Sana git imla kurallarını öğren öyle gel demiyorum ama soruların biraz daha sade ve açık olursa daha çok cevap alacağına inanıyorum. En azından daha çok kişi okuyacaktır.
Ve biraz daha sakin olabilirsin. Keskin sirke küpüne zarar.
Suat bey imla kurallarına dikkat etmemiş olabilirim ve telefondan yazdığımı da belirmek isterim.Yine de anlaşılabilir olduğunu düşünüyorum, anlamak istememiş ve cevap yazmak istememiş olabilrsiniz gayet tabi ,kimseye cevap vereceksin diye silah dayamıyorum fakat küçümseme sezinlemiş gibiydim sanki.O kadar konu okunmuş ama kimse cevap yazmamış.Herneyse geçti bitti kusuruma bakmayın o anlık halimle yazmış olduğum yazı olarak görün.Bir şeyler söyleyince ne güzelde cevaplar yazılıyor ama
Tepki vermeden önce o kadar kişi bakmış ama bir kişide en azından "sen ne diyon kardaş" dememiş, şimdi diyorsunuz o halde bende daha açıklayıcı olayım.
)
Yapacağım işi açıkça şöyle bahsedeyim ; ahşap oyma setleriyle el ile işlenmiş gravür , rölyef tarzı çalışmalarımı ve ayrıca arkadaşımla artcam de tasarladığımız çizimleri rica minnet cnc ci de çıkartan sonra elimde bulunan bu parçaları çoğaltmak istiyorum.Cnc de her defasında yaptıramıyorum.Kendim cnc router yapsam yada yaptırsam çok daha pahalıya geliyor.Bu sebeple şimdilik ucuza gelmesi ve işimi görmesi için kopya freze düşünüyorum.Video su aşağıdadır
Tanıdık döküm kalıpçıda pik demir(küresel grafitli dökme demir) yaptıracağım kalıp hazır fakat kalıpta tekrar değişiklik olacak çunki motora göre gövdeyi tekrardan ebatlarını değiştireceğim.Alüminyum ve belki döküm demir işlemeyi düşünüyorum fakat genel olarak sert ahşap olarak ceviz ve maple ağaçlarını işleyeceğim.Döküm gövdeyi ayarladıktan sonra kanal açıp kare kızak ve arabalarıyla montajını tamamlayacağım neyse burası möhim değil işin o kısımlarını epeyce araştırıp yeterince bilgi edindim.Asla sabit köprü düşünmüyorum , sizin bu bahsettiğiniz 3 eksen router a benzer freze tezgahı kurmayı planlıyorum ,eksen hareketlerını mauel el gucu ile yapılacak , z eksenı için motorun ağarlığını yaylarla yada pnömatik sistemle dengede kalmasını sağlayacağım.
Sanıyorum bir seçim yapmam gerekecek ; yuksek tork düşük devir yada yüksek devir az tork.Bu sebeple ya metalden vazgeçmem gerekicek yada ahşaptan.Motor konusunda inanın hiç bilgim yok bağlantı şekillerini , kaç faz olduğunu , frekans değerlerinin ne gibi artı eksileri var bilmiyorum.Forumda beni ilgilendirmesede neredeyse bütün konulara baktım bilgiler edindim.Motor konusunda birkaç bişeyler öğrensemde fazla kafam basmadı.
2,2kw motor önermişsiniz fakat size bahsettiğim hertz hmb42 2,5kw motor 220V diyor.Ayrıca kesinlikle sürücüye ihtiyacım olacak mı?,
Bilgisayara felan bağlamayacağım manuel bi freze tezgahı olacağı için sürücü felan gerek yoktur diye düşünüyorum,elektiriğe bağla bas çalıştır olayı yok mu? Komik gelebilir ama tekrar söylüyorum inanın hiç bir bilgim yok.
size bahsetmek istediğimi video ile göstereyim (çok dandik bişeye benziyor)