manyetik alanın etkilerini sıfırlamak mümkünmü

Katılım
8 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Yaş
41
arkadaşlar yüksek gerilim enerji hatlarının bulunduğu yerde veya yüksek akım çekilen kabloların yanına
örneğin tüplü bir bilgisayar monitörü koyduğumuzda ekranda bulanıklıklar ve titreşimler meydana geliyor.
manyetik alan kaynağına dokunmadan , etkilenen cihazı bu alanın yanında tutmak kaydıyla cihaz üzerinde oluşan bu etkileri yok etmek için yapabileceğimiz birşey varmıdır acaba.

monitörün çevresine ince tel örgü şeklinde bir kafes yapsak ve bu kafesi topraklasak bir çözüm olurmu.
yani faraday kafesi gibi. bunu denemedim ama aklıma sadece bu geldi.

eğer bu işe yararsa her durumda kullanılabilirmi.

bu yöntem işe yararmı veya başka bir yolu varmıdır .

herkese iyi çalışmalar dilerim.
 
Sayın kertenkelebek aliminyum folyo ile monitörü kaplayıp topraklarsanız sorununuz çözülecektir.
 
katılıyorum.benimde kullandıgım bir yöntem.tabi topraklama çok önemli.
iyi çalışmalar...
 
Yüksek gerilim hatlarının yaydığı elektromanyetik alanların insan sağlığına olumsuz etkileri çok daha önemli bir husustur. Faraday kafesi bir çözümdür. Örnek vermek gerekirse otobanda giderken tünelden geçtiğinizde radyodan ses gelmez bunun sebebi tünel donatı demirlerinin radyo frekanslarını yutarak toprağa iletmesinden kaynaklanır. Cihazların sağlığından önce kendi sağlığımızı düşünmeliyiz. Aluminyum folyo gibi lokal çözümler yerine kalıcı ve sağlam çözümler uygulamalıyız.
 
monitörü etkileyen manyetik alan insanı da etkiler muhakkak monitörden önemli siz varsınız kendiniz içinde önlem alsanız çok daha iyi olur

Son 50 yıl içinde elektromanyetik tayfın bir çok bölümündeki enerji türleri günlük yaşantımızda birer birer kullanılmaya başlandı. Bunların yanında bir de evlerimizdeki elektrikli aletlerin, onların kablolarının, iş ve büro makinelerinin, Elektrik iletim ve dağıtım hatlarının, bilgisayar ekranlarının vb. yaydığı elektromanyetik alanlar vardır. Her geçen gün biraz daha fazla elektromanyetik alan ve dalgaların etkisinde kalıyoruz. Dünyada ve özellikle büyük kentlerde tam bir elektromanyetik kirlilik egemen durumda. Doğada bulunan düzeyin çok üstündeki bu alanların insan sağlığı üzerindeki etkileri son yıllarda bilim adamlarının sürekli olarak tartıştıkları bir konudur.

34fmofr.jpg
 
Profesör_54 ' Alıntı:
...Örnek vermek gerekirse otobanda giderken tünelden geçtiğinizde radyodan ses gelmez bunun sebebi tünel donatı demirlerinin radyo frekanslarını yutarak toprağa iletmesinden kaynaklanır...

Bence, demirin etkisinden çok, tünel duvarlarının kalınlığından dolayı radyo çalışamamakta. Çünkü bildiğimiz mağaralarda da radyo dinleyemediğim oldu. Orada demir de yok! :-*

Kolay gelsin...
 
Donatısız beton manyetik alana engel değildir. Bunun en güzel örneği Kuzey ıraktaki malum terör örgütünün mağaralardan her türlü iletişimlerini sağlayabilmekte olmasıdır. Fen bilimi beton, manyetik alanı engellemez der. Bilgilerinize
 
Profesör_54 arkadışıma katılmıyorum. Gelen manyetik alanın bir kısmı betondan yansır,bir kısmı beton tarafından soğrulur (buna ikincil yansıma da denir)bir kısmı ise geçer. Mağarada ki telsiz haberleşmesi ise mağaranın duvarlarından yansıyan ve sızan dalgalar sayesinde olur. Tıpkı atmosfere radyo dalgalarının çarparak yansıması gibi.

Sorunun cevabına gelince ise manyetik alanın etkilerini azaltmak için 1.ekranlama yöntemi 2.topraklama yöntemi 3.ise filitre kullanmaktır. Ekranlama yönteminin en basit örneği alüminyum folyo ile kaplamaktır. Fakat ekranlamada Elektrik dipol ve manyetik dipol alanlarına göre uygulama alanları değişebilmektedir.

Detaylı bilgi için internetten ekranlama yöntemi yazarak arayabilirsin.
 
Mağara içinden dışarıdaki bir ortama elektromanyetik dalgaların intikalinden bahsediyoruz yansıma dediğiniz hadise dalgaların bir engele çarpıp geri dönmesi olayıdırki bunun veri iletişimi ile uzaktan yakından bir bağlantısı yoktur. Sızan dalgalardan bahsetmişsiniz ki veri iletişimi sağlayan elektromanyetik dalgaların geçişidir bu sızıntı değil dalganın hedefe direk ulaşması anlamına gelir aksi taktirde veri iletişiminin sağlanması söz konusu olamaz. Atmosferde radyo dalgalarının dağılarak yansıyarak alıcıya ulaşması ile bahsettiğimiz mevzu arasındada hiç bir ilişki yoktur çünkü kapalı bir alandan bahsediyoruz.
Ekranlama yöntemi lokal olursa (ki bunu genel yapmak zor ve maaliyetlidir) insan sağlığı tehlike altında demektir. 3.madde olarak belirttiğin Filtre olayının konu ile bir ilgisi yoktur. 2.madde topraklama çözümdür ama faraday kafesi uygulanması şartıyla.
 
arkadaşlar şöyle bir durum var. hocamız bize trafolarla ilgili ders anlatırken demir nüvesi olan bir trafo gösterdi bu trafo 200v / 200v ac bir izolasyon trafosu. primer sargıda oluşan mannyetik alanın nüvede bir manyetik akı oluşturduğu ve bu akınında sekonder sargıları kesmesi sonucu sekonderde gerilim oluşuğunu söylemişti. daha sonra aynı trafonun demir nüvesinin üst bölümünü çıkardı yani trafo demir nüveli değilde hava boşluklu bir trafo oldu. bu durumda çıkıştaki gerilim 100v a indi. yani manyetik alan havaya dağıldı ve daha az bir kısmı sekonder sargıları kestiğinden dolayı gerilim azaldı.
ben bu anda şunu sordum. sekonder sargının çevresine faraday kafesi gibi bir düzenek yapsakta bunu topraklasak sekonder gerilimi 0v olurmu dedim. ancak hoca bunun olmayacağını söyledi. manyetik alanı bu durumda sadece kurşun kaplama etkisiz hale getirir dedi.
bu konu hakkında düşüncelerinizi bekliyorum. dediğim olayı ben test edemedim. yani olurmu olmazmı bilmiyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,885
Mesajlar
931,028
Kullanıcılar
452,766
Son üye
yahyacmn16

Yeni konular

Geri
Üst