manyetik sensör

yunusx

Katılımcı Üye
Katılım
1 Kas 2007
Mesajlar
879
Puanları
56
İtalyan yapımı bir makinamda pinomatik silindir yanına 2 adet manyetik sensör konulmuş firmaya mail attım aşşağıda eklediğim notu gönderdi kaldıracın yani sistemin yukarda yada aşşağıda olduğunu algılıyor pistonun dışı aliminyum içindeki hareketli sistemle nasıl bir manyetik etkileşim oluşturabilirki


The two sensor are used in automatic cycle to detect the low and high position of the belts conveyor. So without their signal the machine can not work automatically.
 

Ekli dosyalar

  • manyetik sensör.JPG
    manyetik sensör.JPG
    36.8 KB · Görüntüleme: 120
  • hava pistonu..JPG
    hava pistonu..JPG
    27.7 KB · Görüntüleme: 81
sayın yunusx

piston mili metal olduğu için ileri geri hareket ettikçe mıknatıslar bu mili algılamaktadır. bildiğim kadarıyla bu tür manyetik sensör kullanılacaksa sensörlerin mili sürekli görmemesi için piston milinde ufak değişiklik yapılıyor.
 
sayın yunus arakdaşım mıknatıslanma sitemi olmasın bilirsin mıknatıslanma sistemiyle çalışan ve hidrolik sistemlerde kullanılan ufak kontak tipleride var ben fab da kullnaıyorum

swiç doğru mıknatısı yaklaştırdığın zaman veya mıknatısı swiç in kontaklarına parelel yakından veya belli bir açıdan yukarı veya aşağı doğru mıknatısı geçirdiğinde swiç in kontakları değişir ayrıca bende bulunan swiç içi gözüken bir cam icinde sadece kuru kontakları var

arakdaşım pistonda veya pistonun max veya min noktalarında mıknatıs ozellii olan bir şey varmı
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu tip pistonların içerisinde , keçelerin olduğu yerde , buzdolabı kapısındakiler gibi mıknatıs şerit var.
Sadece sensör değil , her hangi bir mıknatıslanabilen malzeme ile de algılayabilirsiniz.
Mesela biraz demir tozu dökün ve ya maket bıçağı gezdirin...

Mıknatısın etkisi Al gibi magnetik olmayan malzemelerden geçebilir.Ancak demir , nikel , kobalt ve alaşımları gibi malzemelerce kafeslenir.
 
S.n Yunus manyetik sensor olarak energysaverlerden kullandım. Bunların çok basit bir yapısı var. birtane şerit mıknatıs ve ona paralel belli bir mesafede birde reed röle. Metal kızak mıknatısın arkasına geçince mıknatısın gücünü azalttığı için reed rölenin kontaklarına uyguladığı manyetik gücü azalttığı için konaklr bırakıyor ve akımın geçmesini sağlıyordu. bunun sistemide muhtemelen aynıdır yada yakındır. Kolay gelsin. :)
 
söylediğiniz gibi pistonu inceledim bir tane somun değdirdim iki contanın arasında mıknatıs var somun yapışıyor resimdede göreceksniz sistemde bu pistondan 4 tane ve 8 adette manyetik sensör var bu tip piston bulamamışlar nerden bulabilirim bu sensörler no kontak gibi galiba yapısı eğer piston bulamazsak ben üst ve alt manyetik sensörler grublarını paralel bağlayıp swiç koysam 2 tane bu sorunu giderebilirim galiba yardımlarınızı bekliyorum
 

Ekli dosyalar

  • 250620091262.jpg
    250620091262.jpg
    73.3 KB · Görüntüleme: 56
Ben Antalya dayım , pnömatik-hidrolik malzeme satıcısına magnetikli piston dediğim zaman ona göre getirtiyor.İstersem sensörleride getirtiyor.
Çok eskiden sensörler yukarıda bahsedildiği gibi " reed röle-kamış röle " idi.
Zamanla magnetin etkisi azalınca sorun oluyordu.
Şimdilerde elektronik eleman.Piston üstüne kolayca ya cırt la ya da özel tutucusu ile tutturuluveriyor.Girişi de kablo bağlamaya uygun klemensli...

Bu sensör ayrıca elektronik devre ile değerlendiriliyor.Hazır olarak bulunuyor.Adını bilmiyorum,pnömatikciniz ya da internetten bulacağınız sayfalarda bulunabilir.
Elektronikden anladığım için bana sorun olmuyor gerektiğinde...
 
bulunduğunuz yerdeki pnömatik malzeme satıcısı varsa çok rahat tedarik edebilmeniz gerekli festo SMC ve univer marka pistonlardan herhangi birisini manyetikli isteyebilirsiniz. eğer tedarik sıkıntınız varsa endüktif swichler ile pistonun pozisyonunu bağlı olduğu yerden yapabilirsiniz.(mekaniğinde müsade etmesi ile)
 
arkadaşlar benim anlamadığım bu sensörlerde iki uç var çıkışı hangi uç sağlıyor? mavi ve kahverengi onlarda 24 volt besleme için gerekli piston konumunu nasıl bildiriyor? üzerinde yanan led i görebiliyorum ama çıkışı nasıl kontrol edeceğim ?
 
2 uçlu manyetik sensörün baglantısını yaptıgınızda üzerindeki led bir metal yaklaştırınca yanar uzaklaştırınca söner.eger metal yaklaştırmadıgınz halde yanıyorsa uçları yer değiştirin.
kahve ucu +24 V a baglayın .
mavi ucu DI inputa baglayın .böylece metal algılayınca inputa 24V sinyal göndermiş olacaksınız.
iyi çalışmalar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,840
Mesajlar
920,906
Kullanıcılar
450,935
Son üye
oqzknt

Yeni konular

Geri
Üst