Matkabın balans yapma sebebi

Daha yeni izledim. Her matkabın mandreni bu şekilde mi değişiyor?
 
Daha yeni izledim. Her matkabın mandreni bu şekilde mi değişiyor?
Merhaba.Sn. Öğretmen 27 hocam; matkap mandrenini ben de değiştim,çünkü matkapı kavrayan 3 adet parçadan biri de (Benim de vaktiyle çok hor kullanmam yüzünden) kırılmıştı.Değişimi şu şekilde yapabilirsiniz.Bu matkapı vidalarını söküp tam açın.Üniversal motorun küçük dişlisine akuple büyük dişliyi mandreni ile birlikte yatağından da alın.Balanssızlık dediğiniz bu sarsıntı da bu döndüğü yatakta oluşan boşluktan oluşmuş olabilir büyük olasılıkla.

Mandreni büyük matkap dişlisiyle komple çıkardık değil mi,bunu küçük bir mengeneye (Evde bu tür işler için elinizin altından mutlaka bir yere iliştirilmiş olarak da bulunmalı) büyük dişli diş sıyırmasın,bir zarar veremesin diye üzerini bir bez parçasıyla kapattıktan sonra bu minik Çin işi bir mengeneye bu dişlerin üzerinden mengene çenelerini kapatıp sıkıştırıyoruz.Geldi ayni mil üzerindeki mandreni sökmeye.Mandreni mil üzerinde açılmış ince dişlerin aksi istikametinde elimizle veya dönmezse bunu da bir bez parçasıyla sarıp başka bir aletle (Boru açma/sıkma gibi) kuvvet uygulayıp döndüre döndüre bu dişli milinden alıp çıkarıyoruz.Çin malı matkaplarda genel olarak mandreni sökme yolu da böyledir..

Not:Mandrenin matkapı 3 adet kapatma /açma parçasından biri kırık olduğu halde mandrende yüksek devirle dönüşte herhangi bir balanssızlık durumu söz konusu da olmamıştı bende.Yani balanssızlık nedeni olarak bence bu büyük dişlinin dödüğü yatak içindeki boşlukta (Eğer varsa bozulan veya dağılan rulman bilyeleri,motor tarafında yataklanan minik rulman tarafında bilye dağılması,rulman bozulması,vb. durumlar) bu balansızlığı ortaya da çıkarabilmiştir kanımca da.Benim düşüncem de anti parantez olarak yalnızca da bu şekildedir.Tekrar bu demontajda-montajda kolaylıklar dileğimle.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim cevaplarınız için ustalarım. Hayırlı günler...
 
Ustalarım mankabı dağıttım tekrar düzdüm. Kırıcı kademesinde çalışıyor ama demiri delme modunda çalışıyor. 2 demiri delme pozisyonu 1 de darbe modunda çalışıyor. Ama kırıcı kademesinin yerini demiri delme modu aldı. Kademe anahtarı mı oturmadı acaba. Çok söktüm taktım ama sonuç değişmiyor.
Matkap murcell.
 
Kademe anahtarını söktükten sonra düzdüm en son kademe anahtarını taktım düzeldi. Kademe anahtarının tırnağı oturmamış.
Söküp toplayana kadar anlımın damarı çatladı.
 
Kademe anahtarını söktükten sonra düzdüm en son kademe anahtarını taktım düzeldi. Kademe anahtarının tırnağı oturmamış.
Söküp toplayana kadar anlımın damarı çatladı.

Merhaba.Büyük geçmiş olsun değerli hocam,tecrübe tecrübedir,ben de pc kasama 5 voltla çalışan yeni bir fanı evvelki gün ekleyecektim kan-ter içinde kaldım.Çünkü elektrik bağlantısını tam sökmeden en yakın yerden de alayım dedim,taktım çalışmadı,taktım,bağladım yine fan dönüp de çalışmadı,en sonunda bütün ortak 5 volttaki fan çalıştırma kablo hattını en baştan itibaren tam söküp açarak (Elektrik bantlarını,izolasyonunu) ancak öyle yapabildim.Yani bazen bu tür tamir işleri bizim tam istediğimiz gibi de gitmiyor ne yazık ki,bu tür işlerin bir cilvesi,bir nazıdır bu,bunu en baştan da kabul etmelisiniz doğal olarak.

Tam da size yaylı butonu (Darbeliyeye geçiş butonunu) matkabın bu 2 adet plastik gövdesinin yuvalarında,acaba ters tarafından taktınız mı diyecektim ki siz takıntı yapan bu küçük tırnağı görüp bu olayı halletmişsiniz.Bu tür işlerde bazen kendimden de örnek verebildiğim gibi bu türden küçük aksilikler de olabiliyor.Ama sonuç olarak sizin canınız sağolsun ve edindiğiniz tamir tecrübesi (Tabi ameliye kısmında birazcık da oluşan bu sıkıntı) yaşadığınız bunca sıkıntıya,neden olan asıl etmeni bulduktan sonra da bir sorun yoktur sonuç olarak,işlem süresinin biraz uzaması dışında da tabiki.Kolay gelsin.Saygılarımla değerli Öğretmen27 hocam.Görüşmek üzere.
 
Çok teşekkür ederim Binbaşı Hocam. Vallahi çok yoruldum. 2-3 saatim gitti. Ama değdi. Yarın eğer matkapta bir arıza olursa hemen söküp parça değiştirebilirim hiç sıkıntıya girmeden.

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…